Οικονομία » Roots: Χειροποίητα ξύλινα διακοσμητικά και μικρά έπιπλα
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Roots: Χειροποίητα ξύλινα διακοσμητικά και μικρά έπιπλα

Roots: Χειροποίητα ξύλινα διακοσμητικά και μικρά έπιπλα

Με τα χέρια του δημιουργεί διακοσμητικά σπιτιού από ξύλο μοναδικής αισθητικής και design, όπως φωτιστικά, έπιπλα (σκαμπό ή ράφια) και παιχνίδια για μικρά παιδιά

simon aabo (7)

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η κρίση στην Ελλάδα πέρα των άλλων δεινών προκάλεσε φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, προκειμένου να ζήσουν ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τους ίδιους, καθώς τα γκρίζα σύννεφα της ανεργίας όσο περνούσε ο καιρός πύκνωναν. Κι όμως υπάρχει ένας άνθρωπος που έσπασε τον… κανόνα της φυγής και επέλεξε όχι μόνο να ζήσει στη Λάρισα αλλά να στήσει επιχείρηση μέσα στην κρίση, κάνοντας ακριβώς το αντίθετο.

simon aabo10

Ο Σίμον Άαμπο βρέθηκε στη Λάρισα το 2012 και πλέον ζει εδώ, δημιουργώντας διακοσμητικά σπιτιού, μικρά έπιπλα και παιχνίδια για παιδιά από ξύλο στο κατάστημα – εργαστήρι του επί της οδού Παπακυριαζή 66. Η ονομασία του καταστήματος του έχει το συμβολισμό της. Ονομάζεται «ROOTS», ρίζες δηλαδή. Τις ρίζες του που ξεκινούν από την Δανία και φτάνουν μέχρι τη Λάρισα.

simon aabo (9)

Ο Σίμον Άαμπο έχει σπουδάσει τη ξυλουργική τέχνη και δημιουργεί στο εργαστήρι στη Λάρισα

Η ονομασία του καταστήματος του έχει το συμβολισμό της. Ονομάζεται «ROOTS», ρίζες δηλαδή. Τις ρίζες του που ξεκινούν από την Δανία και φτάνουν μέχρι τη Λάρισα

Διέμενε μαζί με την Λαρισαία σύζυγό του στη Δανία και μόλις τελείωσε την φοίτησή της αποφάσισαν, χωρίς να φοβηθούν, μέσα στην κρίση, να επιστρέψουν και να ζήσουν στη Λάρισα. «Είχα ακούσει για την κρίση στην Ελλάδα αλλά δεν με φόβισε. Ήρθαμε μέσα στην κρίση το 2012. Εγώ είχα σπουδάσει πωλήσεις. Πήγαμε ξανά στη Δανία μετά το 2012 και εκεί σπούδασα την τέχνη του ξύλου. Έτσι σήμερα έχω την δική μου επιχείρηση στη Λάρισα. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω. Τώρα μπορώ να κάνω πωλήσεις, αλλά και να δημιουργήσω», περιγράφει ο Σίμον.

simon aabo (6)

Με τα χέρια του δημιουργεί διακοσμητικά σπιτιού από ξύλο μοναδικής αισθητικής και design, όπως φωτιστικά, έπιπλα (σκαμπό ή ράφια) και παιχνίδια για μικρά παιδιά. Επί της ουσίας οι δημιουργίες του είναι επηρεασμένες από την τεχνοτροπία της Δανίας. «Η Δανία είναι γνωστή για το design της στο ξύλο. Είναι κάτι διαφορετικό ως δημιουργία, με στυλ και φινέτσα», περιγράφει.

simon aabo (3)

Ο Σίμον Άαμπο στηρίζει φανατικά την επιλογή του να επιλέξει Ελλάδα και ιδίως Λάρισα. «Πολλοί με ρωτάνε. Αλλά εδώ μου αρέσει. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, για εμένα είναι μια νέα εμπειρία. Είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος καθώς έχω εδώ την γυναίκα μου αλλά και την ελληνική μου οικογένεια», αναφέρει.

Ο Σίμον όμως παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση στη Δανία με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική. «Εδώ αν πέσεις οικονομικά το Κράτος δεν θα είναι εκεί για να σε κρατήσει. Η όποια βοήθεια θα είναι πολύ μικρή. Στη Δανία δεν μπορεί να συμβεί αυτό, η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη και το Κράτος θα σε βοηθήσει», υπογραμμίζει.

simon aabo (2)

Από την άλλη ψηφίζει Ελλάδα και λατρεύει τον ήλιο της όπως και την καλή θερμοκρασία σχεδόν όλο τον χρόνο. «Εδώ βλέπουμε τον ήλιο και παίρνουμε ενέργεια. Στη Δανία το χειμώνα για πολλούς μήνες δεν βλέπεις τον ήλιο. Βλέπεις γκρίζα σύννεφα. Εδώ ο ήλιος σε «ανεβάζει», σε βοηθάει ψυχολογικά», καταλήγει.

Info

ROOTS, Wooden Cteations, Store & Workshop, Παπακυριαζή 66, Λάρισα. Τηλ: +30 6994942244. Mail: contact@roots-handmade.com

Roots.handmade, Fb.com/roots.handmade.

Διαβάστε επίσης: