Πολιτισμός » Αφιέρωμα Κερκυραίων στον Μιχάλη Σουγιούλ
Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αφιέρωμα Κερκυραίων στον Μιχάλη Σουγιούλ

Αφιέρωμα Κερκυραίων στον Μιχάλη Σουγιούλ

Από την περσινή εμφάνιση της Χορωδίας του Συλλόγου Κερκυραίων στο ΔΩΛ

Τη δράση του Συλλόγου Κερκυραίων Θεσσαλίας παρουσιάζει στη larissanet ο πρόεδρός του κ. Νικόλαος Βλάχος, ενώ ο μαέστρος κ. Χρήστος Μπαλανίκας αναφέρεται στη συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

«Ο Σύλλογος Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος», με έδρα τη Λάρισα, ξεκίνησε τη δράση του το 2006 με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των Κερκυραίων της Λάρισας αλλά και των φίλων της Κέρκυρας που πρόθυμα ήρθαν ως μέλη στο σύλλογό μας. Επιπλέον στους στόχους του συλλόγου μας είναι η ανάπτυξη μορφωτικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων καθώς και η προβολή των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και θρησκευτικών παραδόσεων του νησιού μας. Φυσικά, τα μέλη του συλλόγου μας είναι πρόθυμα να δώσουν πληροφορίες ή να παρέχουν διευκολύνσεις  σε οποιονδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί το νησί μας για τουριστικούς ή άλλους λόγους, δημιουργώντας έτσι, τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και την Λάρισα» σημειώνει ο κ. Νίκος Βλάχος και εστιάζει στην Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας.

ΒΛΑΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος», Νικόλαος Βλάχος

«Τμήμα του Συλλόγου μας είναι η Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας που έχει ως μέλη της Κερκυραίους αλλά και φίλους-μέλη του Συλλόγου. Με την καθοδήγηση του μαέστρου μας κ. Χρήστου Μπαλανίκα, και την σθεναρή υποστήριξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διοργανώνονται τα τελευταία 5 συνεχή έτη, χορωδιακά φεστιβάλ.  Χορωδίες από την Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Χαλκίδα, Καρδίτσα, Βόλο, Κεφαλλονιά, τίμησαν την πρόσκλησή μας και ήρθαν στη Λάρισα για να τραγουδήσουν στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης μας.

kerkira (1)

Η αγάπη των Λαρισαίων για τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας είναι συγκινητική. Κάθε φορά  το Δημοτικό Ωδείο κατακλύζεται από κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε δυναμικά σε νέες δράσεις. Η χορωδία μας επίσης συμμετέχει σε άλλες χορωδιακές συναντήσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι επισκέψεις μας συνοδεύονται πάντα από ξεναγήσεις σε ιστορικά, θρησκευτικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σημεία.  Αντίστοιχα, οι καλεσμένοι μας φιλοξενούνται και ξεναγούνται στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας από μέλη του Δ.Σ.».

kerkyra xorodia

Οι δράσεις του Συλλόγου

«Ο Σύλλογός μας πέρα από τις δράσεις που σχετίζονται με τη χορωδία, διοργανώνει για  τα μέλη της, εκδρομές (Λίμνη Πλαστήρα), θρησκευτικές συναντήσεις (αρτοκλασία Αγ. Σπυρίδωνα) αλλά και  την  ετήσια συνάντηση για την κοπή της πίτας.  Η παρουσία μας είναι εμφανής και σε  κοινωνικές, φιλανθρωπικές αλλά και θρησκευτικές εκδηλώσεις στην πόλη μας» επισημαίνει ο κ. Βλάχος και μιλάει για τη σχέση του Συλλόγου με την πόλη.

Συνεργασίες με φορείς

«Η δράση μας στην πόλη της Λάρισας, δείχνει μια δυναμική σε επίπεδο συνεργασίας με διάφορους φορείς. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων είναι οι κύριοι υποστηρικτές  στο έργο μας. Παράλληλα και ιδιωτικοί παράγοντες ενθαρρύνουν τις δραστηριότητές μας, γιατί αναγνωρίζουν ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πυρήνα που προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι φιλοξενούνται και κινούνται στην πόλη μας, ενισχύοντας μια μικρή οικονομική κίνηση (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά μαγαζιά κλπ). Επιπλέον, οι καλεσμένοι μας ενθαρρύνονται να δουν την πόλη μας ως έναν προορισμό για ιστορικούς, τουριστικούς αλλά και εμπορικούς σκοπούς.

«Επισκεφτείτε την Κέρκυρα…»

Τέλος, αναγνωρίζοντας την συμμετοχή των Λαρισαίων-φίλων μελών του συλλόγου, θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημοσίως για την αγάπη τους αλλά την υποστήριξή τους. Σας καλούμε  να επισκεφτείτε την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κέρκυρα για να απολαύσετε τις ομορφιές της, την θρησκευτική, πολιτιστική, ιστορική και καλλιτεχνική της παράδοση. Ιδιαίτερα σας καλούμε να ζήσετε το Κερκυραϊκό Πάσχα και να βιώσετε τις συγκλονιστικές λιτανείες, με συνοδεία φιλαρμονικών και χορωδιών, να σπάσετε ένα κανάτι, να κυκλοφορήσετε  στα καντούνια, να γευτείτε  παραδοσιακές συνταγές, να απολαύσετε έναν καφέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να θαυμάσετε  τις εκκλησίες, να προσκυνήσετε τον Άγιο Σπυρίδωνα,  να επισκεφτείτε τις όμορφες παραλίες, να απολαύσετε ένα περιβάλλον που πλημμυρίζει κάθε επισκέπτη με σκέψεις, αρώματα και εικόνες μιας άλλης εποχής».

soygiouz

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ

«Ο Μιχάλης Σουγιούλ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 5 μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες της ελαφράς μουσικής του μεσοπολέμου, μεταξύ των: Κώστα Γιαννίδη, Αττίκ, Χρήστο Χαιρόπουλο και Γιάννη Σπάρτακο» τονίζει στη larissanet ο μαέστρος της Χορωδίας των Κερκυραίων κ. Χρήστος Μπαλανίκας.

«Οι μεγάλοι ταλαντούχοι αυτοί συνθέτες έβαλαν τα θεμέλια και σφράγισαν με τα τραγούδια τους την ελληνική ελαφρά μουσική, η οποία έμεινε αναλλοίωτη ακόμη και σήμερα και θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα. Θα ήταν όμως άδικο να μην αναφερθούμε και στους στιχουργούς της εποχής εκείνης, όπως: ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, ο Γιώργος Τζαβέλας, ο Μιχάλης Γαϊτάνος και τόσοι άλλοι. Αυτός όμως που τελικά απογειώνει ένα τραγούδι είναι ο ερμηνευτής. Οι ερμηνευτές εκείνη την εποχή ήταν μοναδικοί του είδους αυτής της μουσικής, φωνές που σπάνια ακούς σήμερα, όπως: Σοφία Βέμπο, Δανάη, Νίκος Γούναρης, Τόνης Μαρούδας, Μάγια Μελάγια, Σώτος Παναγόπουλος, Τρίο Κιτάρα, Στέλλα Γκρέκα, Μελίντα και πολλοί άλλοι…» συμπληρώνει και προσθέτει:

«Ο Μιχάλης Σουγιούλ ήταν ακορντεονίστας και πιανίστας, αλλά είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στο ακορντεόν. Η πρώτη του σύνθεση έρχεται το 1928 με τον τίτλο Alma Dolorosa (Πονεμένη Ψυχή), ένα τανγκό με το οποίο κέρδισε την εκτίμηση του διάσημου Αργεντίνου συνθέτη, Εντουάρδο Μπιάνκο, του «Βασιλιά του Τανγκό». Ο Σουγιούλ ασχολήθηκε με όλα τα είδη της ελαφράς μουσικής, αλλά αυτά που αγαπούσε περισσότερο ήταν το τανγκό, το βαλς και τα αρχοντορεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, ακόμα ένα κεφάλαιο στη διαδρομή του είναι και τα πατριωτικά τραγούδια του, για το έπος του ’40, τα οποία ταξίδεψε με τη Σοφία Βέμπο στα στρατόπεδα, για να εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο.

Για μένα, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Σουγιούλ ήταν ο συνθέτης που θαύμαζα ιδιαίτερα, πάντοτε, και αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει με το κοινό σημείο που έχουμε, το ακορντεόν. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησα κι εγώ ακορντεόν και τα πρώτα τραγούδια που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν κάποια από αυτά του Σουγιούλ, που στη δεκαετία 60-70 εξακολουθούσαν να είναι μεγάλες επιτυχίες. Και ποιος δε διασκέδαζε με το «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Για μας κελαηδούν τα πουλιά», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Μα γιατί, μα γιατί», «Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Πάμε σαν άλλοτε», «Ο Τραμπαρίφας», «Μια ζωή την έχουμε» και πόσα ακόμη…».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (1)

«Με σημάδεψε…»

«Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, για να κάνω μια μεγάλη συναυλία προς τιμήν αυτού του ανθρώπου που με σημάδεψε. Πήρα το πεντάγραμμο και ξεκίνησα να μεταγράφω ένα- ένα τα τραγούδια του, για ορχήστρα και χορωδία. Μετά από πολύ κόπο και αφού κατέληξα στο ρεπερτόριο που θα παρουσιάσουμε (τι να πρωτοδιαλέξεις;), το ανακοίνωσα στους χορωδούς μου και ξετρελάθηκαν! Όλοι είχαν θύμησες από τις μουσικές του…» υπογραμμίζει ο Χρ. Μπαλανίκας.

«Ο Σύλλογός μας, από τον πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο χορωδό, ανέλαβε δράση και με τη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας η προσπάθειά μας πήρε σάρκα και οστά. 50μελής χορωδία, 8μελής ορχήστρα, 2 σολίστ, επί σκηνής!» τονίζει ο μαέστρος και αναφέρει όσους εργάστηκαν για τη συναυλία.

«Συντελεστές λοιπόν της εκδήλωσης αυτής, υπό τη σκέπη του Συλλόγου Κερκυραίων και φίλων της Κέρκυρας, Θεσσαλίας, «Νικόλαος Μάντζαρος» είναι οι: Κερκυραϊκή Χορωδία Λάρισας, Παντελής Κοντός (τραγούδι), Μαριάννα Ζάχου (τραγούδι), Παναγιώτης Μπαλανίκας (πιάνο), Πέτρος Παππάς (φλάουτο), Μιχάλης Σαμπάνης (κλαρίνο), Αποστόλης Μητράς (βιολί), Λάζαρος Μπίσμπας (ακορντεόν), Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα- μαντολίνο), Γιώργος Τσακνάκης (φυσαρμόνικα), Βάνα Φαρμακιώτη (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνα Καρυδάκη (παρουσίαση). Χορωδιακή επεξεργασία, Ενορχήστρωση και Διεύθυνση: Χρήστος Μπαλανίκας.

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η διοίκηση του Συλλόγου

Το ΔΣ του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων της Κέρκυρας Θεσσαλίας «Νικόλαος Μάντζαρος»: Πρόεδρος: Νικόλαος Βλάχος, Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Κότσης, Γραμματέας: Αλκιβιάδης Δόκος, Ταμίας: Ρόζα Μαγρίζου, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Χρήστος Μπαλανίκας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: