Πολιτισμός » «Με τη γραφίδα των ποιητών» στο Χατζηγιάννειο

«Με τη γραφίδα των ποιητών» στο Χατζηγιάννειο

«Με τη γραφίδα των ποιητών» στο Χατζηγιάννειο

Στο κατάμεστο από κόσμο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η μουσικοποιητική βραδιά «Με τη γραφίδα των ποιητών», που οργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Χατζηγιάννειου κ. Δέσποινα Αράπκουλε εξήρε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με τον Όμιλο της UNESCO. Ακολουθώντας η εικαστικός κ. Άννυ Γιαβασιάν, εκπρόσωπος του Ομίλου της UNESCO για τον πολιτισμό στη Λάρισα και διοργανώτρια της εκδήλωσης, καλωσόρισε θερμά τους ποιητές και ερμηνευτές που ήρθαν στην πόλη μας.

Στη συνέχεια, χαιρετίζοντας το κοινό, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ. Νίνα Διακοβασίλη, μίλησε για την αγάπη και την πηγαία διάθεση των συμμετεχόντων και του κοινού για την Τέχνη και τον πολιτισμό, ευχαριστώντας τους διοργανωτές για τη φιλοξενία.

unesco ποιητες (1)

Την εκδήλωση άνοιξε η επίτιμη καλεσμένη κ. Άννα Μπιθικώτση, ποιήτρια, κόρη του αξέχαστου λαϊκού βάρδου Γρηγόρη Μπιθικώτση, η οποία απήγγειλε ποιήματα από το βιβλίο της «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις». Μιλώντας με συγκίνηση στο κοινό είπε πως «Μεγάλωσα με τραγούδια και με ποιήματα. Η ποίηση είναι ένα πουλί που αγνοεί όλα τα σύνορα, είναι μια λύτρωση, είναι σκέψεις που αναπνέουν και λέξεις που καίνε».

Τραγούδια από την μελοποιημένη ποίηση απέδωσαν μέσα από μία υπέροχη μελωδική διαδρομή ο καταξιωμένος ερμηνευτής κ. Σωτήρης Δογάνης, με τη συνοδεία πιάνου από τη διακεκριμένη σοπράνο, πιανίστρια κ. Κατερίνα Μεγάλου. Ακούστηκαν οι κλασικές επιτυχίες «Κράτησα τη ζωή μου», των Σεφέρη- Θεοδωράκη- Μπιθικώτση,  «Άρνηση»,  «Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο», « Ρωμιοσύνη» κ.α.

unesco ποιητες (2)

Ποιήματα που μιλούσαν για τον έρωτα, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη ζωή και τον θάνατο, τη μοναξιά και την ελπίδα, απήγγειλαν οι ποιητές:

Αράπκουλε Μαρία, Βαρβαρήγος Δημήτρης, Βιτουλαδίτη Σπυριδούλα, Βλαχώνη Τζένη, Γιαβασιάν Άννυ, Νιόβη Ιωάννου, Καγκαράκη Καίτη, Καναβάρης Θεόδωρος, Κουτσοχέρα-Ηλιοπούλου Λέτα, Παπαγεωργίου Πάνος, Παπουτσής Χρήστος και Ρετάλη Μαρία. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος πλαισιώθηκε μουσικά από τη χορωδία μαθητών της Σχολής Καραβάνα.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η ηθοποιός κ. Κατερίνα Χατζημαρκάκη. Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γιατρός- ιστορικός ερευνητής κ. Ν. Παπαθεοδώρου, ο εκδότης του Θεσ. Ημερολογίου κ. Κ. Σπανός, η υπεύθυνη της Δημ. Βιβλιοθήκης κ. Ελένη Παπούλια και πλήθος Λαρισαίων. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά γεμάτη συναισθήματα, ποίηση και μουσική  που  πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Τυρνάβου και του καταστήματος Μπαλαή.

Διαβάστε επίσης: