Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Ένα ακόμη πραγματικό σημάδι ανάκαμψης. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
«Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ...»

Ένα ακόμη πραγματικό σημάδι ανάκαμψης. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ένα ακόμη πραγματικό σημάδι ανάκαμψης. Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Η χώρας μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ευκαιριών κι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται χάνουν το τρένο της εποχής»

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η τοπική κτηματαγορά και σε συνδυασμό με την οικοδομή, η οποία αρχίζει σταδιακά να ξαναπαίρνει μπροστά δημιουργούνται αισιόδοξες προοπτικές. Η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει σχεδόν πριν έναν χρόνο (φύλλο 181, 23/6/2017) με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τίτλο «Χτίζουν μέσα στην κρίση», τους εργολάβους που έδωσαν το …σύνθημα στην οικοδομή.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εκκίνηση της κρίσης και παρά τα πολεμικά σενάρια, την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα που καλλιεργούν κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του τύπου, η πραγματική οικονομία προσπαθεί με σταθερά βήματα να ξαναπατήσει στα πόδια της. Οι πρόωρες εκλογές σε δύο μήνες στην Τουρκία, οι επιφυλακτικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα της χώρας μας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η «τρύπα» στα έσοδα των Εφοριών δημιουργούν ένα τοπίο που απαιτεί ψύχραιμη και καθαρή προσέγγιση. Ο σφυγμός της αγοράς καθορίζεται κατά το ήμισυ από την ψυχολογία των καταναλωτών και των επενδυτών, η οποία βάλλεται άστοχα και άσκοπα στις μέρες μας.

Η πραγματική αγορά των ακινήτων δείχνει τα δόντια της και οι εργολάβοι αργά, αλλά σταθερά, ξαναχτίζουν οικοδομές για τις σύγχρονες ανάγκες των συμπολιτών μας. Συνάμα αρκετοί συμπολίτες αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος που διανύουμε προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για επενδύσεις στα ακίνητα με υψηλές μελλοντικές αποδόσεις.

Η κτηματαγορά για την Ελλάδα αποτελούσε πάντα έναν ισχυρό οικονομικό πυλώνα, στον οποίο δραστηριοποιούνταν περίπου 200 επαγγέλματα. Η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά την κρίση στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έσκασε και η «φούσκα» των ακινήτων. Εκείνη η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί σε όλες τις εκφάνσεις της. Στις μέρες μας οι προκλήσεις άλλαξαν, όπως και οι ανάγκες των πολιτών και των επιχειρηματιών. Οι επενδυτές στρέφονται στον ιστό της πόλης, χωρίς αυτή η επιλογή τους να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην περιφέρεια.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακά να ανοίξουν περισσότερο οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για ακίνητα (πρώτη κατοικία, επαγγελματική στέγη) από τις τράπεζες. Επίσης τα αναπτυξιακά  προγράμματα που βρίσκονται στα σκαριά και οι νέες επενδύσεις που θα έρθουν μέσω ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακού και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων θα δώσουν ισχυρή ώθηση και στην οικοδομή.

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για επενδύσεις σε κάθε τομέα. Η ανάκαμψη της κτηματαγοράς θα δώσει ένα ακόμη αναπτυξιακό έναυσμα. Ας κλείσουμε τα αυτιά στις καταστροφικές σειρήνες που ηχούν σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της αναπτυξιακής τροχιάς, στην οποία εισέρχεται ο τόπος μας και εξυπηρέτησης μικροκομματικών και οικονομικών συμφερόντων. Η χώρας μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ευκαιριών κι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται χάνουν το τρένο της εποχής.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: