Αθλητισμός » Σχέδιο για νέα Super League από τη σεζόν 2019-2020

Σχέδιο για νέα Super League από τη σεζόν 2019-2020

Σχέδιο για νέα Super League από τη σεζόν 2019-2020

Οι σκέψεις υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη για αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών και για εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, φαίνεται να συζητούνται πλέον σοβαρά και σε ρεαλιστική βάση.

Μάλιστα ήδη το Υπουργείο διαρρέει τον σχεδιασμό, όμως θα πρέπει να σημειωθούν δύο σημαντικοί παράμετροι:

Αναδιάρθρωση των κατηγοριών δεν μπορεί να γίνει από την επόμενη χρονιά διότι το απαγορεύει ο νόμος. Η αναδιάρθρωση μπορεί να υλοποιηθεί την μεθεπόμενη σεζόν, δηλαδή να αποφασιστεί τώρα για να πάρει σάρκα και οστά την σεζόν 2019-2020.
Επίσης, για να παρθεί οριστική απόφαση, θα πρέπει οι αλλαγές να περάσουν από την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Αν ο σχεδιασμός είναι έτοιμος, θα μπορεί να περάσει από την Γ.Σ. της Ομοσπονδίας τον προσεχή Ιούνιο και με την προϋπόθεση φυσικά να υπερψηφιστεί από τις ΠΑΕ και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο, αυτό έχει ως εξής:

-Super League με 12 ομάδες, με εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο για όλους και επιπλέον έσοδα, πιθανόν με την μορφή ποσοστού από το στοίχημα (αν θεσμοθετηθεί). Το πρωτάθλημα θα έχει δύο γύρους και πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή, μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6. Οι θέσεις 7-12 θα παίζουν πλέι άουτ για να υποβιβαστούν δύο.

-Εξετάζεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, τύπου «Super League 2», με τη συμμετοχή 10 ομάδων, επίσης με αυξημένα έσοδα. Το πώς ακριβώς θα γίνει ο καταμερισμός των ομάδων (δηλαδή ποιες ομάδες της Super League και της Football League θα συγκροτήσουν τη νέα κατηγορία και με ποια διαδικασία) είναι ακόμη θολό.

-Football League με 12 ομάδες, με εξασφαλισμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο και έσοδα που θα βελτιώσουν την σημερινή εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η κατηγορία.

Συνολικά θα υπάρχουν 3 επαγγελματικά πρωταθλήματα με μόλις 34 επαγγελματικές ομάδες, ενώ ο τηλεοπτικός πάροχος δεν θα είναι φυσικά μόνο η Nova αλλά τουλάχιστον άλλος ένας (πιθανόν η ΕΡΤ με την συνδρομή της κυβέρνησης).