Λάρισα » Κέλλας: Αντιμετωπίστε την αύξηση των προσφυγικών ροών

Κέλλας: Αντιμετωπίστε την αύξηση των προσφυγικών ροών

Κέλλας: Αντιμετωπίστε την αύξηση των προσφυγικών ροών

Το θέμα της «κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Έβρο» φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του βουλευτή Ν. Έβρου κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη, προς τους Υπουργούς Μεταναστευτικής πολιτικής, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών κκ. Ιωάννη Μουζάλα, Πάνο Καμμένο και Πάνο Σκουρλέτη.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι “οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο, παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα νούμερα που καταγράφουν οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να είναι άκρως ανησυχητικά”.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν πως “καθημερινά περνάνε το ποτάμι του Έβρου πάνω από 300 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός που είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο που ο καιρός συνεχώς θα βελτιώνεται”.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τονίζουν ότι “η Τουρκία χρησιμοποιεί και πάλι το χαρτί των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων για να αυξήσει την πίεση προς την Ε.Ε. και προς την Ελλάδα, με υπαρκτό πλέον  τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η κοινή δήλωση Τουρκίας –ΕΕ!”

Μετά την παράνομη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη φαίνεται αδύνατο να χειριστεί το θέμα η Διασυνοριακή Επιτροπή, που συνήθως έλυνε τέτοια ζητήματα.

Οι βουλευτές της ΝΔ, επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια Υπουργεία για “χαλάρωση της έντασης υλοποίησης του σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως και για αντικρουόμενες διαταγές σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της αποτροπής”.

Τέλος οι ερωτώντες βουλευτές, αναγνωρίζοντας το τεράστιο και δύσκολο έργο των Συνοριοφυλάκων μας, οι οποίοι “με πενιχρά μέσα, υπερβάλουν εαυτούς”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τονίζουν την αναγκαιότητα συνδρομής των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων της FRONTEX, επισημαίνοντας:

«Η κόπωση των Δυνάμεων Συνοριακής Φύλαξης, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να προστατέψουν τα σύνορά μας, τα οποία εκτός από ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά, συνυπολογίζοντας και τις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας είναι απαραίτητη και η συνδρομή των Ευρωπαϊκών δυνάμεων της FRONTEX με τα απαραίτητα μέσα , για τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε, ως χώρα, να  μην αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους μόνο κατά μήκος των ελληνικών συνόρων, αλλά και στα πέρα σύνορα της γειτονικής χώρας ως παρατηρητές».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές της ΝΔ, θέτουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

«1.    Πως θα αντιμετωπίσετε τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στον Έβρο; Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τους και αν ναι ποιο είναι αυτό;

2.    Θα ενισχύσετε με άτομα, αλλά και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνεχόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων;

3.    Θα ενισχύσετε τις δομές διαχείρισης μεταναστών – προσφύγων, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την περιπολία στα σύνορα προς αποτροπή των παράνομων διελεύσεων;

4.    Θα ζητηθεί η παρουσία της FRONTEX για την από κοινού με όλους τους Ευρωπαίους αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας με την άμεση ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας ανταπόκρισης RABIT;

5.    Θα διεκδικήσετε την παρουσία της FRONTEX και κατά μήκος των πέρα συνόρων, της γειτονικής μας χώρας, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των δύο κρατών;

6.    Έχουν βάση τα σενάρια που αναφέρουν για δημιουργία επιπλέον δομών εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, στον Έβρο και στη Θράκη γενικότερα, που αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές;».

Διαβάστε επίσης: