Λάρισα » Μικρά πάρκα πρασίνου στις συνοικίες της Λάρισας
O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΟΥΤΣΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Μικρά πάρκα πρασίνου στις συνοικίες της Λάρισας

Μικρά πάρκα πρασίνου στις συνοικίες της Λάρισας

«Χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για να ανταποκριθεί η υπηρεσία στις ανάγκες της πόλης – Εν αναμονή 8μηνων προσλήψεων»- «Μεγάλο στοίχημα ο Πηνειός – Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια αφαιρέσαμε όλους τους κορμούς μέσα από το ποτάμι»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για την επιχείρηση καλλωπισμού της πόλης που δεν είναι εύκολη… δουλειά αναφέρεται στη συνέντευξή του στη larissanet ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος.  Παραδέχεται ότι το προσωπικό της υπηρεσίας προσπαθεί φιλότιμα, αλλά σε σχέση με την πόλη που είναι μεγάλη δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις ανάγκες που προκύπτουν. Μάλιστα ζητά την κατανόηση των Λαρισαίων για τα χόρτα που «φούντωσαν» σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους και επισημαίνει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον καθαρισμό τους. Μάλιστα μιλάει για την αναμόρφωση του Πηνειού την οποία χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα για την υπηρεσία πρασίνου. Τέλος προαναγγέλλει την δημιουργία χώρων πρασίνου σε μικρούς χώρους στις συνοικίες της πόλης. Χώροι που προσφέρουν χρώμα σε σημεία που σήμερα το στερούνται οι γειτονιές της Λάρισας.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πως αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν με τους λίγους κοινόχρηστους χώρους που είτε είναι εγκαταλελειμμένοι, είτε μιλάμε για κάποιους ανοιχτούς χώρους που θα γίνει κάποια παρέμβαση στο μέλλον, αλλά η υπηρεσία θα πρέπει να κόψει τα χόρτα. Είναι φαντάζομαι μια διαδικασία που επιβαρύνει το έργο σας.

Οι εκτάσεις αυτές που αναφέρατε είναι μεγάλες. Σε κάποιες από αυτές παρεμβαίνει η Τεχνική Υπηρεσία και σε κάποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει και η υπηρεσία Πρασίνου. Επειδή ο όγκος είναι μεγάλος θα βγάλουμε μια εργολαβία όπου θα παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ιδιόκτητο τρακτέρ, που θα φέρει μεγάλο καταστροφέα και θα επιχειρεί σε αυτούς τους χώρους μαζί φυσικά με το προσωπικό. Ευελπιστούμε να έρθουν κάποιες προσλήψεις με 8μηνα (πέρυσι είχαν έρθει με αυτή τη διαδικασία 90 άτομα) για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε για ακόμη μια φορά ότι για τα ιδιόκτητα οικόπεδα υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες τους. Θα λάβουν όπως κάθε χρόνο μια επιστολή από την Πολιτική Προστασία και θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καθαρίσουν τους χώρους τους. Εάν δεν γίνει αυτό η νομοθεσία προβλέπει ένα πρόστιμο και εφόσον μπει η υπηρεσία του Δήμου για να καθαρίσει χρεώνεται με ένα αρκετά σημαντικό ποσό. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε πρόστιμα αλλά εάν χρειαστεί είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΟΥΤΣΟΣ (1)

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αμαξοστασίου κ. Γιώργος Ζαούτσος μιλάει στη larissanet για την μάχη που δίνει η υπηρεσία για τον καλλωπισμό της πόλης

Μπορεί το προσωπικό που έχει η υπηρεσία να ανταποκριθεί σε ένα πραγματικά μεγάλο φόρτο εργασιών;

Η δυναμικότητα είναι 94 άτομα στη Διεύθυνση Πρασίνου. Για τον καλλωπισμό των χώρων, το κόψιμο χόρτων, το κλάδεμα είναι μόλις 45 άτομα. Αυτά τα άτομα έχουν την ευθύνη και της πόλης της Λάρισας, όσον αφορά πάρκα, πλατείες, νησίδες και κυκλικούς κόμβους. Όμως αυτή η δύναμη του προσωπικού είναι και για την Γιάννουλη, τη Φαλάνη, την Κοιλάδα, τη Μάνδρα. Καταλαβαίνετε ότι για μια τόσο μεγάλη περιοχή τα 45 άτομα είναι πολύ λίγα ώστε να φροντίσουν όλους αυτούς τους χώρους. Είναι αναγκαίο να υπάρξει επιπλέον προσωπικό.

Τον τελευταίο μήνα οι Λαρισαίοι άρχισαν να παραπονούνται ότι έχουν «θεριέψει» τα χόρτα σε διάφορους χώρους. Δείχνει το φαινόμενο να είναι πολύ έντονο. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

Είναι λογικά τα παράπονα των πολιτών, είναι κατανοητά, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν κάτι. Μέσα σε ένα μήνα -και αναφέρομαι σε αυτόν που πέρασε- κληθήκαμε να καθαρίσουμε την πόλη από χόρτα μια φορά την 25η Μαρτίου, φυσικά τις ημέρες του Πάσχα, σε εκκλησίες και πλατείες. Σε όλα αυτά προσθέστε επίσης και τις τοπικές εορτές όπως για παράδειγμα του Αγ. Γεωργίου. Έχουμε δύο εκκλησίες θα πρέπει εκεί να καθαρίσουμε τους χώρους. Η υπηρεσία όπως σας είπα δεν έχει τα άτομα. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Περιμένουμε και τις προσλήψεις των 8μήνων που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή οι πολίτες. Προσπαθούμε τις εισόδους της πόλης και κάποιες οδούς και κόμβους να τους κρατάμε καθαρούς.

Πηνειός 3

Υπάρχει ο σχεδιασμός από την υπηρεσία για αναμόρφωση χώρων πρασίνου σε πάρκα και πλατείες που ξέρουμε και περπατάμε;

Υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα για την υπηρεσία πρασίνου. Αυτό το στοίχημα λέγεται Πηνειός. Προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε καλύτερο τον χώρο που περνά εκεί την ώρα του πολύς κόσμος. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια αφαιρέσαμε όλους τους κορμούς μέσα από το νερό του ποταμού. Έχει πάρει άλλη μορφή το ποτάμι.  Από την άλλη αναμορφώσεις πλατειών κάνουμε συνεχώς. Κάναμε παρέμβαση στην Πλατεία Ταχυδρομείου όπου αλλάχθηκαν οι θάμνοι. Στο Αλκαζάρ κάναμε κάποιους χώρους με γκαζόν. Αναμορφώσαμε την πλατεία στη συνοικία Αγίου Κων/νου. Προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα να παρέμβουμε στις συνοικίες. Ζήτησα από την υπηρεσία να βρούμε μικρούς κοινόχρηστους χώρους ώστε με αυτεπιστασία να μπορούμε να τους αναμορφώσουμε. Θέλουμε να φέρουμε το πράσινο σε περιοχές ή συνοικίες που σήμερα δεν έχουν.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: