Υγεία » Το στρες είναι βλαβερό για τα παιδιά

Το στρες είναι βλαβερό για τα παιδιά

Το στρες είναι βλαβερό για τα παιδιά

Επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και τα κάνει πιο ευαίσθητους ενήλικες στο άγχος.

Μήπως το παιδί σας βιώνει στρες; Πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, φοβίες, προσκόλληση στους γονείς, αισθήματα ενοχής και κατάθλιψη είναι το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του στρες στα παιδιά, από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

«Το στρες είναι πολύ πιο σημαντικό στις μικρές ηλικίες γιατί ο εγκέφαλος είναι υπό διαμόρφωση» αναφέρει στο διαδικτυακό κανάλι υγείας Health agenda η επίκουρη καθηγήτρια Νένη Περβανίδου, αναπτυξιολόγος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

«Η μέγιστη ευαισθησία και πλαστικότητα του εγκεφάλου υπάρχει στις ηλικίες 0-5. Το στρες μπορεί να επιδράσει καταστροφικά σε ορισμένες περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή. Έτσι, όταν το παιδί γίνει ενήλικας μπορεί να αντιδράει πιο εύκολα σε κοινά στρεσογόνα ερεθίσματα. Κι αυτό επειδή αυτές οι εγκεφαλικές περιοχές βλάπτονται την ώρα που σχηματίζονται» επισημαίνει η κ. Περβανίδου που μίλησε πρόσφατα για το θέμα στο συνέδριο υγείας Δυο Φόρουμ στην Αθήνα.

Η ειδικός προτείνει στους γονείς να ενημερωθούν για τα προγράμματα εκπαίδευσης γονέων, όπου θα μάθουν τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Ενημερωθείτε από τους φορείς της περιοχής σας, καθώς πολλές τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται στο δημόσιο τομέα π.χ. νοσοκομείο, δήμος κ.α.

Διαβάστε επίσης: