Πολιτισμός » Στη Λάρισα ο Γάλλος συγγραφέας του έργου «Υπό Έλεγχο»

Στη Λάρισα ο Γάλλος συγγραφέας του έργου «Υπό Έλεγχο»

Στη Λάρισα ο Γάλλος συγγραφέας του έργου «Υπό Έλεγχο»

Tο «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» και το ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ θα υποδεχθούν το Γάλλο συγγραφέα Φρεντερίκ Σοντάγκ στη Λάρισα.

Θα παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του  «ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ» σε σκηνοθεσία Θανάση Χαλκιά, την Κυριακή  22 Απριλίου στις 7.00μμ. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα.

Σονταγκ

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 6.30μ.μ ο συγγραφέας θα  δώσει ένα «masterclass» στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ» με θέμα: «Θεατρική γραφή και σύγχρονη πραγματικότητα».

Το masterclass είναι δωρεάν και θα υπάρχει μετάφραση από τα Γαλλικά.

Το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά έναν από τους νέους ανερχόμενους Ευρωπαίους συγγραφείς που το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές Ευρωπαϊκές γλώσσες.

Το έργο του:  «ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ»  διαπραγματεύεται την επίδραση των σύγχρονων τεχνολογιών στην προσωπικότητα του ατόμου και στον ψυχολογικό έλεγχο που ασκούν στον άνθρωπο.  Πρόκειται για ένα έργο πολιτικό, που εστιάζει στις  εκλεπτυσμένες μορφές ελέγχου την εποχή του «Μεγάλου Αδελφού».

Για τον Γάλλο συγγραφέα Φρεντερίκ Σοντάγκ

O Frédéric Sonntag γεννήθηκε το 1978. Απόφοιτος του Conservatoire National Supérieur d’art Dramatique το 2001, ιδρύει την ομάδα AsaNIsi MAsa (εμπνεόμενος για το όνομα της απο την ταινία 8½ του Φελίνι) και συγγράφει τα πρώτα του κείμενα.

Φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στην  Chartreuse de Villeneuve-les-Avignon, υπότροφος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας και του Ιδρύματος Beaumarchais, απέσπασε για τα έργα του τη στήριξη τoυ Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού (DMDTS) και του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου μέσω προγραμμάτων ενθάρρυνσης των νέων δημιουργών.

O Sonntag αναζητά νέες ερμηνευτικές μορφές: όπως για παράδειγμα στο Atomic Alert (διασκευή αμερικάνικων ταινιών του ‘50, (μετα-συγχρονισμένες απευθείας απο μια ομάδα ηθοποιών) που παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ Re:media, στο Nuit Curieuse à La Ferme du Buisson και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Amiens. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από ποικιλία αφηγηματικών δομών και κινούνται σε θεματικές όπως η σχέση μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, η αισθητική της απώλειας, η δημιουργία και απώλεια της προσωπικής ταυτότητας, οι σύγχρονες μυθολογίες, οι πολιτικές διαστάσεις των μύθων, η έννοια του φόβου και της σύγχρονης παράνοιας, η χειραγώγηση του πλήθους,  η εχθρικότητα της ηλεκτρονικής πληροφορίας και η θέση της συγγραφής στον πολιτισμό της εικόνας.

Το 2009 εργάστηκε με τους μαθητές του Conservatoire του 1ου διαμερίσματος του Παρισιού, για τους οποίους έγραψε το θεατρικό έργο Υπό έλεγχο. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Mousson d” été to 2009 και αναγνώστηκε στο Φεστιβάλ Actuelles στο θέατρο Taps του Στρασβούργου το 2009. Αποτέλεσε ραδιοφωνική παραγωγή toy ραδιοφώνου της Σάαρλαντ.

Στην ελληνική σκηνή, η πρώτη ανάγνωση του Υπό έλεγχο έγινε από την ομάδα Vasistas το 2012 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ενώ η νεανική ομάδα 6mendary ανεβάσε το έργο σε συνεργασία με τον θεατρικό οργανισμό Νέος Λόγος και με το Studio Μαυρομιχάλη το 2014.

Θεατρικά έργα

2013/2014 Μπέντζαμιν Γουόλτερ

2011 / Τζορτζ Κάπλαν

2010 / Ξαφνικά Ντροπαλός

2009 / Υπό Έλεγχο

2008 / Εσωτερική Ζώνη

2008 / Ξόρκια

2006 /Τότε Ήμασταν Νέοι

2005 / Toby ή το Άλμα των Σκυλιών

2004 / Εισχώρηση

2003 / Οι Ολόκληρες Ώρες πριν την Εξορία

Διαβάστε επίσης: