Πολιτισμός » Ο Λαρισαίος γιατρός που συνδυάζει το επιστημονικό εργαστήριο με την Τέχνη
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANET

Ο Λαρισαίος γιατρός που συνδυάζει το επιστημονικό εργαστήριο με την Τέχνη

Ο Λαρισαίος γιατρός που συνδυάζει το επιστημονικό εργαστήριο με την Τέχνη

Μιλάει ενόψει της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Γραμμισμός 2» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην «ART GALLERY ΜΑΡΓΩΝΗΣ» από την Τετάρτη 18 Απριλίου έως και το Σάββατο 5 Μαΐου

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Πρόκειται αναμφίβολα για μια προσωπικότητα της Επιστήμης και της Τέχνης, η οποία εμπνέεται και εργάζεται συνεχώς… Ο λόγος για τον Ιωάννη Κυπαρισσούς, τον ιατρό – κυτταρολόγο με το ανήσυχο πνεύμα που δημιουργεί Τέχνη, ενώ  δεν σταματά να συλλέγει αντικείμενα.

Συναντήσαμε τον Ιωάννη Κυπαρισσούς στο ιατρείο του και με την είσοδο ήταν προφανές πως ο χώρος έμοιαζε περισσότερο με γκαλερί, παρά προσομοίαζε με τα ενίοτε ψυχρά δωμάτια του τυπικού γραφείου όπου εργάζεται ένας γιατρός.

Παντού γύρω έργα και αντίκες και ανάμεσά τους ο γιατρός να μιλάει για την έκθεση ζωγραφικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην «ART GALLERY ΜΑΡΓΩΝΗΣ» από την Τετάρτη 18 Απριλίου έως και το Σάββατο 5 Μαΐου. Ο τίτλος της είναι «Γραμμισμός 2» και αποτελεί την εξέλιξη της έκθεσης που παρουσίασε πριν από περίπου ένα μήνα στο Βόλο, την οποία είχε ονομάσει «Γραμμισμός». Η αρίθμηση στον τίτλο δεν είναι τυχαία καθώς μεταξύ των 50 έργων που θα παρουσιαστούν στην «ART GALLERY ΜΑΡΓΩΝΗΣ»  είναι και νέα δημιουργήματα.

Ο κ. Κυπαρισσούς μας δίνει το στίγμα τους:

«Το πρώτο σχήμα που κάνουμε είναι η γραμμή… είναι το λογικό και το εύκολο. Περνάει στη λήθη. Έκτοτε συνειδητά ή όχι οι γραμμές συλλέγονται μορφοποιώντας την καθημερινότητά μας σε πακέτα μνήμης, σε χρονοντούλαπα δωματίων του εγκεφάλου μας.

Ήρθε ο χρόνος και αποφασίζω να ανοίξω και να ξετυλίξω  τα κουβάρια της μνήμης τραβώντας τα νήματα, προσπαθώντας να απεικονίσω αποκαλύπτοντας τις γραμμές που ξεχάστηκαν. Βγάζω τώρα τις γραμμές μου και τις ταξιδεύω πάνω στην επιφάνεια που ζωγραφίζω κι αυτές παίρνουν ζωή, χρώμα, κίνηση. Τις απλώνω, τις τρέχω, τις σβήνω, τις επαναφέρω, τις πολλαπλασιάζω, τις καλύπτω, τις εφάπτω, τις  σκουραίνω ή τις ξανοίγω, τις ζυγίζω, τις ευθιάζω, τις κατευθύνω παντού.

Είναι οι γραμμές που όλοι έχουμε δει αλλά όχι έτσι χρησιμοποιημένες ζητώντας να τις ξαναδείτε γιατί τις επαναφέρω με έναν τρόπο δικό μου αποκαλύπτοντάς τες, δαμάζοντάς τες, κατακτώντας τες σε σχήματα και σχέδια ατελείωτα.

Έπειτα έρχεται η τεχνολογία, η συνέχεια του ταξιδιού στο μέλλον με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο οικείο στους νεότερους, πιο εντυπωσιακό για τους υπόλοιπους από τον γιο μου Δημοσθένη που με video art δίνει άλλη διάσταση στις γραμμές, τις κινεί πραγματικά σε έναν κόσμο φανταστικό μιας καινούργιας γενιάς δημιουργώντας ένα δυνατό εικαστικό αποτέλεσμα».

Σ’ αυτό το σημείο ο Ιωάννης Κυπαρισσούς στέκεται ιδιαίτερα στη συμμετοχή του γιου του Δημοσθένη, ο οποίος είναι αρχιτέκτονας, αλλά έχει και καλλιτεχνικές αναζητήσεις που συνδυάζει αρμονικά με τα έργα του πατέρα του.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε  στο Βόλο, συνεχίζεται στη Λάρισα και ίσως να διευρυνθεί σε μελλοντικό χρόνο.

«Με video art ο Δημοσθένης παίρνει ένα δικό μου έργο και του δίνει κίνηση και μέσα από την προβολή του βίντεο δίνει ζωντάνια στις γραμμές…» τονίζει ο Λαρισαίος γιατρός.

Κυπαρισσους

Όταν… συναντήθηκε με τη ζωγραφική

Πώς όμως ήρθε η «συνάντηση» του Ιωάννη Κυπαρισσούς με την Ζωγραφική… Ο ίδιος μας διηγείται πως ήταν ουσιαστικά από τότε που θυμάται τον εαυτό του όταν ο πατέρας του, σε ένα κομμάτι χαρτί, του ζωγράφισε με μολύβι ένα καραβάκι και ανθρώπους. Αυτό το εν πολλοίς απλό σχέδιο του πατέρα αποτέλεσε το έναυσμα για να ασχοληθεί με την Τέχνη «παρά το γεγονός ότι η καλλιτεχνική φύση ήταν η μητέρα μου» συμπληρώνει ο γιατρός.

Σ’ αυτό το σημείο αναφέρεται στην τεχνική του, η οποία είναι καθαρά δική του έμπνευση – άλλωστε και ο ίδιος είναι αυτοδίδακτος – και την έχει αναπτύξει μέσα από την ιατρική ειδικότητα που έλαβε, αυτήν του κυτταρολόγου.

«Η τεχνική μου είναι βασισμένη στα επιστημονικά πειράματα και σ’ αυτά που βλέπω μέσα στο μικροσκόπιο…» λέει χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως στον ίδιο ευρύτερο χώρο στεγάζει το εργαστήριο όπου κάνει τις ιατρικές αναλύσεις , δημιουργώντας παράλληλα τα καλλιτεχνικά έργα του.

Μάλιστα, εξομολογείται ότι τον θέλγει η ιδέα κάποτε να παρουσιάσει σε ένα ιατρικό συνέδριο την σύζευξη που έχει επιτύχει ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη.

Ο Ιωάννης Κυπαρισσούς δημιουργεί συνεχώς νέα έργα και πλέον ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 4.000. Αυτό το επιτυγχάνει καθώς κοιμάται ελάχιστα – «2 έως 3 ώρες το 24ωρο μου είναι αρκετές» δηλώνει – και από εκεί και πέρα συνεχώς εργάζεται και ζωγραφίζει.

Παραμένει συλλέκτης

Πέρα από τη Ζωγραφική ο γιατρός παραμένει συλλέκτης. «Από μικρός ξεκίνησα να συλλέγω αντικείμενα. Πρώτα ήταν τα γραμματόσημα, τα σπιρτόκουτα, τα καπάκια από τα μπουκάλια» επισημαίνει και αναφέρεται στην κομβική σημασία που είχε η διαμονή του στην Ιταλία, όπου και σπούδασε, την οποία χαρακτηρίζει «μια χώρα γεμάτη Τέχνη».

Πλέον στη συλλογή του βρίσκονται οικογενειακά κειμήλια, αλλά και αντίκες από το τέλος του 19ου – αρχές 20ου αιώνα δείγματα των καλλιτεχνικών κινημάτων art nouveau και art deco.

Κυπαρισσους

Η «διαδρομή» των εκθέσεων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδρομή των εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Λαρισαίος γιατρός, η οποία ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια.

Ήταν το 1989 στην «Gallery Βλαχάκη» στη Λάρισα, τότε που παρουσίασε για πρώτη φορά τα έργα του. Η τάση για δημιουργία μειώθηκε κάπως περί το 2000 όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Ιωάννη Κυπαρισσούς και επανήλθε χάρις στον Νίκο Βοζαλή – έμπορο χαλιών και ζωγράφο – ο οποίος και τον παρότρυνε να συνεχίσει τις εκθέσεις έργων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ιωάννης Κυπαρισσούς είχε εκθέσει στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας , στο πλαίσιο του «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας», συλλογή με 300 ασημένια αντικείμενα τα οποία ανήκαν στους τελευταίους Τσάρους.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας ο γιατρός πραγματοποίησε έκθεση με θέμα τον Καραγκιόζη, ενώ στον Βόλο πριν από περίπου ένα μήνα παρουσίασε δημιουργίες του υπό τον τίτλο «Γραμμισμός».

Πλέον στην «ART GALLERY ΜΑΡΓΩΝΗΣ» ο Ιωάννης Κυπαρισσούς θα εκθέσει έργα του με θέμα «Γραμμισμός 2»…

Info

Ιωάννης Κυπαρισσούς – «γραμμισμός 2»

18/4 – 5/5

«ART GALLERY ΜΑΡΓΩΝΗΣ» (Αθ. Διάκου 11 – Λάρισα)

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 18 Απριλίου και ώρα 20.00

Ώρες Έκθεσης: 09.00 – 14.00, 18.00 – 21.00, Σάββατο: 09.00 – 14.00

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: