Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Η δεκαετία του τουρισμού! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ

Η δεκαετία του τουρισμού! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Η δεκαετία του τουρισμού! Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ο τουρισμός είναι «χρυσάφι» για τη χώρα μας. Ας στηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας μας»

Ένας από τους ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας ήταν πάντα ο τουρισμός και εδραιώνεται καθημερινά από τα μηνύματα της πραγματικής αγοράς, αλλά και από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τουριστικών γραφείων του εξωτερικού. Τη σφραγίδα όμως έβαλε η ετήσια έκθεση για τον τουρισμό στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία  του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό (WTTC), τo oποίο προέβλεψε ότι σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της Ελλάδας (22,7%) το 2028 θα συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό! Ασύλληπτο, αλλά εφικτό σύμφωνα με την έκθεση.

Κάθε χρόνο τα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν τη δυναμική της χώρας μας και οι δείκτες της οικονομίας, παρά τη μεγάλη φοροδιαφυγή, βελτιώνονται σημαντικά. Η φετινή έκθεση όμως του WTTC ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά και … εκτινάσσει τις προσδοκίες, τις επενδύσεις και τα έσοδα τα επόμενα χρόνια. Οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας πέρυσι άγγιξαν τα 30 εκατ., ενώ την επόμενη πενταετία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων.

Το WTTC επισημαίνει πως η συνολική συνεισφορά (άμεση και έμμεση) του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας έφτασε το 2017 στα 35 δισ. ευρώ και τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται και σε μια δεκαετία, το 2028 θα ανέλθει στα επίπεδα των 52,8 δισ. ευρώ! Στο ίδιο χρονικό διάστημα η «έκρηξη» της απασχόλησης θα σπάσει το φράγμα του 1 εκατ., αγγίζοντας τις 1.266.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 28,5% του συνόλου των πραγματικών θέσεων εργασίας! Το τουριστικό τσουνάμι θα συμπαρασύρει όπως είναι αναμενόμενο και τις επενδύσεις, εκτιμώμενη αύξηση 3,6% το 2018 και 5,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Στο νομό Λάρισας, τόσο στα παράλια όσο στον ορεινό όγκο κάθε χρόνο παρατηρείται μια σταθερή αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Το φετινό καλοκαίρι οι κρατήσεις σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου θα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 10%, ενώ πλέον στην περιοχή μας έρχονται περισσότεροι επισκέπτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι διαθέτουν και πιο γερά πορτοφόλια, αλλά είναι πιο απαιτητικοί σε υπηρεσίες και παροχές. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια -προ κρίσης- καλύτεροι τουρίστες ήταν οι Έλληνες που ξόδευαν απλόχερα σε κάθε τους απόδραση. Ο τουριστικός χάρτης αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η οικονομική ύφεση έφερε τα πάνω – κάτω και ο κλάδος άντεξε και έδειξε τα δόντια του σημειώνοντας ρεκόρ επισκεπτών και κερδών.

Οι επικείμενες προκλήσεις αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα και για τη Λάρισα, η οποία μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια και στον τουρισμό συνδυάζοντας την ακτογραμμή των 70 χλμ. στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, το Μαυροβούνιο, το «βασιλικό» Πολυδέντρι, τα γραφικά και ιστορικά χωριά, τα Μνημεία, τα Μουσεία, τα πολιτιστικά κύτταρα της περιοχής και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Ήδη, ο Δήμος Λάρισας, όπως έγραψε η εφημερίδα μας στο προηγούμενο φύλλο της, ξεκίνησε μια προσπάθεια ανάδειξης της τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας και θα προχωρήσει σε συνέργειες με όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή διότι η τουριστική ανάπτυξη δεν έχει γεωγραφικά σύνορα και σε συνδυασμό με τα Μετέωρα, το Πήλιο και τις Σποράδες μπορεί να πολλαπλασιάσει το τουριστικό προϊόν.

Στη νέα πρόκληση σημαντική πρέπει να είναι η συμβολή του υπό διαμόρφωση νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα προκύψει από τη συνένωση με το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας, το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Η κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις για εξειδικευμένα στελέχη στον κλάδο.

Αξίζει να αναφέρουμε από την έκθεση του WTTC, ότι οι συνολικές δαπάνες των ξένων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περασμένη χρονιά άγγιξαν τα 17,1 δισ. ευρώ και υπολογίζεται πως θα «τσιμπήσουν» άλλο ένα δισ. περίπου το χρόνο (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,5%) φτάνοντας το 2028 σε 28,1 δισ. ευρώ.

Ο τουρισμός είναι «χρυσάφι» για τη χώρα μας. Ας στηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας μας. H «χρυσή» δεκαετία του τουρισμού είναι μπροστά μας. Aρκεί να αδράξουμε την ευκαιρία…

ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: