Δήμοι Νομού » Δήμος Αγιάς » Έρχεται νέα άνοδος του τουρισμού στα παράλια ν. Λάρισας
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Έρχεται νέα άνοδος του τουρισμού στα παράλια ν. Λάρισας

Έρχεται νέα άνοδος του τουρισμού στα παράλια ν. Λάρισας

Τουλάχιστον 10% πάνω από πέρυσι οι κρατήσεις – Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται από 50-80 %

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον τομέα του τουρισμού για τα παράλια του ν. Λάρισας αναφορικά με τις κρατήσεις καταλυμάτων για το φετινό καλοκαίρι. Φαίνεται ότι η προβολή της περιοχής σε εκθέσεις του εξωτερικού φέρνει καρπούς και χαμόγελα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι τα παράλια προσελκύουν εγχώριους και Βαλκάνιους τουρίστες. Κι όμως αυτό φαίνεται ν’ αλλάζει. Άνθρωποι της περιοχής που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα δηλώνουν ότι έστω και σε μικρά ποσοστά καταγράφεται αύξηση του τουρισμού από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα επιμένουν πως τα επόμενα χρόνια αυτή η αύξηση θα είναι εμφανής αλλάζοντας το μείγμα των τουριστών της περιοχής. Όμως αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από ποιοτικότερα καταλύματα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

ΗΛΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ (2)

Ηλίας Ευσταθίου: Συνεχίζει αυξητικά ο τουρισμός στα παράλια

Είναι αλήθεια ότι την πρόγευση για το πόσους τουρίστες θα δούμε στα παράλια του νομού Λάρισας το καλοκαίρι του 2018 την δίνουν οι κρατήσεις των καταλυμάτων στην περιοχή. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στα παράλια τα στοιχεία για ακόμη μια χρονιά είναι ιδιαιτέρως θετικά καθώς οι κρατήσεις μέχρι σήμερα δείχνουν μια αύξηση 10%, που έρχεται να προστεθεί στην περσυνή «εκρηκτική», από άποψη προσέλευσης τουριστών, χρονιά.

O Ηλίας Ευσταθίου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας μιλάει στη Larissanet για το κλίμα που αποκομίζει από τις κρατήσεις. «Οι κρατήσεις είναι ανεβασμένες. Περιμένουμε μια αύξηση της τάξης το 10%. Το Κόκκινο Νερό είναι μπροστά από κάθε άλλη παραλιακή περιοχή σε προσέλευση ξένων τουριστών καθώς παρουσιάζει συμβολαιακή πληρότητα της τάξης του 80%. Το Στόμιο και τα Μεσάγκαλα είναι στο 50 %», σημειώνει. Τα στοιχεία που αφορούν τους τουρίστες του εξωτερικού είναι σημαντικά καθώς αποτελούν το 50% του τουρισμού των παραλίων. Οι Έλληνες τουρίστες άλλωστε είναι παραθεριστές της τελευταίας στιγμής.

Όμως υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες από το εξωτερικό που έρχονται μεμονωμένα  για διακοπές. Τουρίστες αυτής της κατηγορίας αναμένεται φέτος να έρθουν στην περιοχή πολλοί περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι σε ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 15%.

Όμως ο κ. Ευσταθίου επισημαίνει ότι η μη υλοποίηση του κόμβου Πυργετού στη Νέα Εθνική Οδό «φρενάρει» τουριστικά στη περιοχή.

ΦΑΝΗΣ ΒΟΥΛΙΩΤΗΣ

Φάνης Βουλιώτης: Αύξηση σε τουρίστες της Κεντρικής Ευρώπης!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρίστες σε όλο το παραλιακό τόξο αλλά ιδιαίτερα στα παράλια του Δήμου Τεμπών είναι από τις βαλκανικές χώρες, κυρίως από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Πολωνία. Η τάση φαίνεται πως θα είναι αυξητική και φέτος, αλλά η φετινή περίοδος έχει και τουριστικές εκπλήξεις για την περιοχή όπως παρατηρεί ο Φάνης Βουλιώτης, Πρόεδρος του συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου. «Έχουμε αύξηση σε μια κατηγορία τουριστών που δεν την είχαμε. Παρουσιάζεται αύξηση σε Κεντροευρωπαίους τουρίστες. Μιλάμε κυρίως για Γερμανούς και Ολλανδούς. Είναι τουρίστες με μεγαλύτερα πορτοφόλια. Η αύξηση αυτή είναι μικρή αλλά σημαντική», παρατηρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρίστες αυτού του επιπέδου ξοδεύουν ανά ζευγάρι για φαγητό και καφέ 45 ευρώ ημερησίως όταν τουρίστες των βαλκανικών χωρών δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ.

Όσοι από την Κεντρική Ευρώπη επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές στα τοπικά παράλια άρχισαν να έρχονται στην περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτοί κάθε χρόνο που περνά φαίνεται ότι είναι περισσότεροι. Οι τουρίστες από την Ευρώπη ζητούν και πληρώνουν καλύτερα τα ποιοτικά καταλύματα. Σύμφωνα με τον κ. Βουλιώτη αρκετοί από αυτούς τους τουρίστες δείχνουν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες και επισκέπτονται ξανά την περιοχή. «Τα επόμενα δύο- τρία χρόνια θα έχουμε σαφέστατα δείγματα αύξησης αυτών των τουριστών», παρατηρεί ο Πρόεδρος του συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου. Τέλος εκτιμά ότι η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στα παράλια της Λάρισας θα ξεπεράσει κατά πολύ το 10% της αύξησης που παρουσιάζει σήμερα με τις έως τώρα κρατήσεις.

ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δημήτρης Χασιώτης: Ήταν μια καλή αρχή η κίνηση του Πάσχα

Οι καταστηματάρχες των παραλίων περιμένουν να δουλέψουν ικανοποιητικά και φέτος προκειμένου να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. Καλά μηνύματα πάντως έστειλε η κίνηση των επισκεπτών κατά τις μέρες του Πάσχα. «Πήγαμε πραγματικά πολύ καλά το Πάσχα», σημειώνει ο Πρόεδρος καταστηματαρχών των παραλίων ν. Λάρισας Δημήτρης Χασιώτης.

Η εκτίμηση είναι ότι τα καταστήματα με σύμμαχο τον καλό καιρό αναμένουν να δουλέψουν σε «φουλ» ρυθμούς τα επόμενα Σαββατοκύριακα αλλά και την Πρωτομαγιά. Μάλιστα αναμένουν η φετινή καλοκαιρινή σεζόν να ξεκινήσει νωρίτερα και χωρίς τα καλοκαιρινά μπουρίνια που πέρυσι προκάλεσαν προβλήματα στους καταστηματάρχες.

Είναι σημαντικό ότι με χαμηλό κόστος -καθώς ομπρέλα και ξαπλώστρα δεν θα χρεώνονται και φέτος- οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα απολαμβάνουν το μπάνιο και τις δραστηριότητές τους στην παραλία.

Ντάγκας Νίκος

Νίκος Ντάγκας: Θέλουμε να φέρουμε τουρίστες από Ισραήλ

Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου μπορεί να βοηθήσει στη προσέλκυση τουριστών στα παράλια του ν. Λάρισας. Η Larissanet μίλησε με το Νίκο Ντάγκα ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό στο Επιμελητήριο Λάρισας. Άλλωστε είναι κάτοικος και επιχειρηματίας της περιοχής των παραλίων του δήμου Αγιάς και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι χρειάζεται να γίνει. Συμφωνεί και ο ίδιος ότι η κίνηση θα είναι ανοδική και φέτος. «Διαφαίνεται ότι πέραν των κλασσικών τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή θα υπάρχουν και ομάδες τουριστών από άλλες χώρες. Μιλάμε για τουρίστες από Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες για να προσελκύσουμε κι άλλους τέτοιους τουρίστες», αναφέρει ο κ. Ντάγκας.

Μάλιστα τονίζει ότι το Επιμελητήριο θα πρέπει να ενώσει τους φορείς και τις δράσεις στην περιοχή για να μπορέσει να προσελκύσει τουρίστες υψηλού επιπέδου. «Χρειάζεται σύνθεση, χρειαζόμαστε διαφημιστική προβολή, χρειάζεται η στοχευμένη τοποθέτηση στις τουριστικές εκθέσεις. Θέλουμε το θεματικό τουρισμό και κυρίως τον αγροτουρισμό, καθώς έχουμε την «προίκα» του αγροτικού προϊόντος. Θέλουμε να φέρουμε τουρίστες και από την περιοχή του Ισραήλ. Είναι το στοίχημά μας», σημειώνει.

ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 2017

Κώστας Κολλάτος: Η λύση του οικιστικού προβλήματος θα βοηθήσει τον τουρισμό

Την αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης στα παράλια του Δήμου Τεμπών επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος της περιοχής Κώστας Κολλάτος. «Φαίνεται πως θα έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Υπάρχει και μια στροφή τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι δυτικοευρωπαίοι έρχονται στη περιοχή μας», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Τεμπών.

Μάλιστα πάει και ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές. Αναφερόμενος στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής υποστήριξε ότι θα μπορέσει να συντελεστεί με την λύση του οικιστικού προβλήματος της περιοχής. «Για το οικιστικό κάναμε όλες τις μελέτες που απαιτούνται και νομίζω ότι για πρώτη φορά είμαστε κοντά σε λύση», σημείωσε ο δήμαρχος Τεμπών.

Αντωνης Γκουνταρας

Αντώνης Γκουντάρας: Αναβάθμιση καταλυμάτων για πιο ποιοτικό τουρισμό

Ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας μιλώντας στη larissanet εκτιμάει ότι τουριστικά και η φετινή χρονιά θα παρουσιάσει άνοδο. Μάλιστα υποστηρίζει ότι όσοι έχουν καταλύματα κάνουν πολλές κρατήσεις  διαδικτυακά γεγονός που βοηθά ώστε να ανέβουν άμεσα τα ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων στην περιοχή των παραλίων.

«Τα στοιχεία που έχουν οι άνθρωποι του τουρισμού είναι ότι θα έχουμε αύξηση τουριστών από τα Βαλκάνια, αλλά και την περιοχή της Θεσσαλίας», αναφέρει ο κ. Γκουντάρας. Ο Δήμαρχος Αγιάς πιστεύει ότι η αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων μέσω προγραμμάτων που τρέχουν από την Ε.Ε είναι μονόδρομος για την προσέλκυση πιο ποιοτικού τουρισμού.]

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: