Αγροτικά » Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αγρόκτημα «Ευκαρπία»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «CLOCKWORK 2018»

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αγρόκτημα «Ευκαρπία»

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αγρόκτημα «Ευκαρπία»

Το Αγρόκτημα Ευκαρπία εκτείνεται σε μία έκταση 125 στρεμμάτων σε απόσταση δέκα λεπτών από το κέντρο της Λάρισας. Ιδρύθηκε το 2012 και ασχολείται με την καλλιέργεια, επεξεργασία και συσκευασία βιολογικών αρωματικών φυτών.

Aναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:

«Στο κτήμα λαμβάνουν χώρα εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας, workshops, καλλιτεχνικά γεγονότα ενώ συχνά φιλοξενούνται στο χώρο καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Φιλοσοφία του είναι η καλλιέργεια της γης, του χαρακτήρα, της ψυχής, της παιδείας, των ανθρώπινων σχέσεων δια μέσου του χρόνου και των τόπων.

αγροκτημα ευκαρπια (11)

Το Αγρόκτημα Ευκαρπία μετά από έξι χρόνια λειτουργίας του ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ανάπτυξης του και σχεδιάζει το στρατηγικό του πλάνο για την επόμενη δεκαετία. Το όραμά του είναι η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού φορέα στον οποίο:

 • Αναδεικνύεται η σύγχρονη αγροτική κουλτούρα, η οποία στοχεύει στην επανασύνδεση με τη φύση, στην σύνδεση της εκπαίδευσης με τον πρωτογενή τομέα, στη χρήση των νέων τεχνολογιών και συστημάτων ρομποτικής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.
 • Διερευνάται η πολιτιστική μας παράδοση με στόχο την αφομοίωση της στην σύγχρονη πραγματικότητα, την αξιοποίησή της στο σήμερα, καλλιεργείται η πολιτιστική κουλτούρα και προωθείται η παραγωγή πολιτισμού.
 • Δημιουργείται ένα πρότυπο παιδοκεντρικό εκπαιδευτικό μοντέλο που αναπτύσσεται σε άμεση επαφή με τη φύση και συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και το επιχειρείν, επενδύει στην καλλιέργεια της ελευθερίας που στηρίζεται στην πρωτοβουλία, την υπευθυνότητα, την πειθαρχεία, τη συνεργασία και τη δημοκρατία.
 • Υιοθετείται η φιλοσοφία του ελεύθερου χρόνου και του αδόμητου παιχνιδιού ως ένας νέος τρόπος ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Το όραμα υλοποιείται μέσα από την ταυτόχρονη ανάπτυξη και αλληλεπίδραση των επιμέρους στόχων. Ο χρόνος ο οποίος διατρέχει το παρελθόν, το παρόν και εκτείνεται στο μέλλον αποτελεί την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται και ο συνδετικός κρίκος των δράσεων, των χώρων, δημιουργώντας ένα εργαστήρι χρόνου “Clockwork”.

αγροκτημα ευκαρπια (4)

Πρόγραμμα “Clockwork 2018”

Το Αγρόκτημα Ευκαρπία, εξελίσσοντας την εξωστρέφειά του, επενδύει στη διοργάνωση και φιλοξενία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, workshops, καλλιτεχνικών γεγονότων, σε δράσεις ψυχαγωγίας, ελεύθερου/αδόμητου παιχνιδιού στη φύση για μικρούς και μεγάλους, σε υπαίθρια μαθήματα γυμναστικής και χοροθεραπείας.

Ιδιωτικές εκδηλώσεις μπορούν επίσης να φιλοξενηθούν στις εξωτερικές αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο του κτήματος κατόπιν ειδικής συνεννόησης.

Το κτήμα γίνεται επισκέψιμο για μικρούς και μεγάλους αρχικά τα Σαββατοκύριακα μέχρι τέλος Μαΐου, και από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου σε τακτές ημέρες που θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξεκινούν γαστρονομικά events στα οποία τρώμε έξω στη φύση, γνωρίζουμε τα εποχιακά λαχανικά, τα βότανα, τα προϊόντα του κτήματος στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική και στα ροφήματα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη γευστική τους αξία, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Άλλωστε, «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας» (Ιπποκράτης).

Τις ημέρες που το κτήμα είναι επισκέψιμο το κόστος γενικής εισόδου προσδιορίζεται σε:

 • πέντε (5) ευρώ για τα παιδιά και
 • δέκα (10) ευρώ για τους ενήλικες.

Για κάθε ξεχωριστό γαστρονομικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό γεγονός θα ανακοινώνεται το εκάστοτε κόστος συμμετοχής.

αγροκτημα ευκαρπια (3)

Ειδικά γεγονότα:

 • Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 18:00 π.μ. αρχίζει το πρόγραμμα “Clockwork 2018” του αγροκτήματος. Σας περιμένουμε με μια ειδική εκδήλωση, να γνωρίσετε το κτήμα, τα προϊόντα του, την φιλοσοφία του, να περπατήσετε στη φύση, να παίξετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να ακούσετε μουσική, να γευτείτε διαφορετικές συνταγές. Οι μικροί μας φίλοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα από την θεατρολόγο κα Αγλαΐα Νάκα.
 • Την Κυριακή στις 29 Απριλίου, στις …….. , θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό για πρώτη φορά το ψηφιακό σύστημα το οποίο με κατάλληλο αισθητήρα υγρασίας ειδοποιεί πότε ένα φυτό διψά. Το σύστημα δημιουργήθηκε και προγραμματίστηκε ειδικά για το Αγρόκτημα Ευκαρπία και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Πληροφορικής και τον καθηγητή κ. Δρ. Λίολιο Νικόλαο.

1.Εκπαιδευτικές δράσεις 2018

Στο Αγρόκτημα Ευκαρπία, από τις 23 Απριλίου 2018, ξεκινούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας, τα οποία θα αναπτυχθούν σε δυο θεματικές, διάρκειας τριών εβδομάδων το καθένα.

αγροκτημα ευκαρπια (1)

1.1 «Γνωριμία με τον κόσμο των βοτάνων»:

Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια με το Σύλλογο Φίλων του Πηνειού και περιλαμβάνει:

 • Ξενάγηση στον χώρο της καλλιέργειας των φυτών. Τα παιδιά γνωρίζουν τα βότανα παρατηρώντας τη μορφολογία και το σχήμα του φυτού. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το άρωμά τους.
 • Ξενάγηση στο ξηραντήριο, όπου παρακολουθούν και ενημερώνονται για τη διαδικασία αποξήρανσης των φυτών.
 • Γνωριμία με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Τα παιδιά μαθαίνουν για το φαρμακείο της φύσης και παράλληλα κατασκευάζουν ένα πίνακα/φυτολόγιο, το οποίο παίρνουν μαζί τους στο σχολείο τους.
 • Ολοταχώς στην κουζίνα, τρώμε και πίνουμε με βότανα
 • Ακολουθεί το «παιχνίδι των βοτάνων». Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, παίζουν ομαδικά παιχνίδια, λύνουν βοτανοαινίγματα και μαθαίνουν τραγούδια με βότανα.
 • Κατά την αποχώρησή τους από το κτήμα στα παιδιά χαρίζονται συσκευασίες βοτάνων ως αναμνηστικό δώρο.

Ημέρες και ώρες του προγράμματος

αγροκτημα ευκαρπια (6)

Το πρόγραμμα «Γνωριμία με τον κόσμο των βοτάνων» θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες από 23 Απριλίου μέχρι 11 Μαΐου, και συγκεκριμένα:

 

 • Δευτέρα, 23 Απριλίου:          09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Τετάρτη, 25 Απριλίου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Πέμπτη, 26 Απριλίου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 

 • Δευτέρα 30 Απριλίου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Τετάρτη, 2 Μαΐου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Παρασκευή, 4 Μαΐου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 

 • Δευτέρα 7 Μαΐου:      09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Τετάρτη, 9 Μαΐου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

 • Παρασκευή, 11 Μαΐου: 09:00-11:00

                        11:00-13:00

αγροκτημα ευκαρπια (5)

Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διάρκεια εργαστήριου δύο ώρες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση 25 παιδιά.

 

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

1.2 “Εφαρμογές ρομποτικής σε καλλιέργειες φυτών”

σε συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το Αγρόκτημα Ευκαρπία επενδύει στη χρήση των νέων τεχνολογιών και συστημάτων ρομποτικής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από τις 14 έως 25 Μαΐου 2018 υλοποίει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εφαρμογές Ρομποτικής σε καλλιέργειες φυτών» που απευθύνεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παρουσίαση ενός ψηφιακού συστήματος, το οποίο με κατάλληλο αισθητήρα υγρασίας ειδοποιεί πότε ένα φυτό διψά.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής εκμεταλλεύεται την κεντροβαρή θέση του στον Θεσσαλικό Κάμπο επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες, αξιοποιεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις εφαρμογές της στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ερευνητικά προγράμματα στη Γεωργία Ακριβείας.

Το ψηφιακό σύστημα υλοποιήθηκε και παρουσιάζεται πρώτη φορά στο Αγρόκτημα Ευκαρπία στο πρόγραμμα  «Εφαρμογές Ρομποτικής σε καλλιέργειες φυτών».

Έχει δε, δημιουργηθεί και προγραμματιστεί ειδικά για αυτό το σκοπό από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τον καθηγητή κ. Δρ. Λίολιο Νικόλαο.

αγροκτημα ευκαρπια (7)

Ημέρες και ώρες του προγράμματος

Το πρόγραμμα “Εφαρμογές Ρομποτικής σε καλλιέργειες φυτών” θα διαρκέσει δύο εβδομάδες από 14 Μαΐου μέχρι 25 Μαΐου, και συγκεκριμένα:

 • Δευτέρα, 14 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τρίτη 14 Μαΐου: 09:00-11:00

                  

 • Πέμπτη 17 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Παρασκευή 18 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 

 • Δευτέρα, 21 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τρίτη 22 Μαΐου: 09:00-11:00

                  

 • Πέμπτη 24 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Παρασκευή 24 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

αγροκτημα ευκαρπια (8)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διάρκεια εργαστήριου δύο ώρες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση 25 παιδιά.

 

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

1.3 “Αν η μυθολογία είχε άρωμα, τι άρωμα θα ήταν;”

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τη σύνδεση της Ελληνικής Μυθολογίας με τα Βότανα.

Ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα βότανα και τους Θεούς του Ολύμπου; Τι σχέση έχει η μέντα με την Θεά Δήμητρα, η δάφνη που βάζουμε στις φακές με την Θεά Άρτεμη και τον Απόλλωνα, ο κρόκος με τον Θεό Ερμή, το τίλιο με τον Κρόνο;

 

Με θέα τον μυθικό Όλυμπο μεταμορφωνόμαστε σε Ολύμπιους Θεούς, Νύμφες και πλάσματα της μυθολογίας, ζωντανεύουμε τη Μέντα, τη Δάφνη, το Δεντρολίβανο και ξαναβρίσκουμε το νήμα που συνδέει την «γέννηση» των βοτάνων με την μυθολογία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσα από παιχνίδια, τεχνικές θεάτρου, γρίφους και «δοκιμασίες» ζωντανεύουμε κομμάτια της μυθολογίας, μαθαίνουμε, δημιουργούμε άγνωστες ιστορίες με γνωστά βότανα και λουλούδια.

Υπεύθυνη της δράσης η θεατρολόγος/παιδαγωγός κα Αγλαΐα Νάκα.

αγροκτημα ευκαρπια (9)

Ημέρες και ώρες του προγράμματος

Το πρόγραμμα “Αν η μυθολογία είχε άρωμα, τι άρωμα θα ήταν;” θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες από 28 Μαΐου μέχρι 13 Ιουνίου, και συγκεκριμένα:

 • Δευτέρα, 28 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τρίτη 29 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Πέμπτη 31 Μαΐου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 

 • Δευτέρα, 4 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τετάρτη, 6 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Παρασκευή 8 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 

 • Δευτέρα 11 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τρίτη, 12 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

 • Τετάρτη, 13 Ιουνίου: 09:00-11:00

                   11:00-13:00

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού.

Διάρκεια εργαστήριου δύο ώρες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση 25 παιδιά.

 

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

αγροκτημα ευκαρπια (10)

2. Workshops για μικρούς και μεγάλους

 

2.1 “Σεμινάρια Καλλιτεχνικής Κεραμικής για παιδιά”,

Η κεραμική είναι από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής. Συμβολίζει τη χαρά του να «γεννάς» κάτι, να το πλάθεις με τα ίδια σου τα χέρια από το μηδέν, να γίνεσαι χειροτέχνης.

Καλούμε τους μικρούς μας φίλους σε μια περιήγηση στην τέχνη της αγγειοπλαστικής, συνδυάζοντας την άσκηση με την τεχνική, την εφευρετικότητα με τη φαντασία. Ο πηλός που γίνεται από νερό και χώμα,  τα πιο απλά υλικό  της φύσης, παίρνει μορφή μέσα στα χέρια μας.

Παράλληλα, εξασκούμε τη δεξιότητα δακτύλων – παλάμης με επιμονή και υπομονή. Τροφοδοτούμε το αισθητηριακό με στόχο την ηρεμία και τη χαλάρωση. Φωτίζουμε τις άπειρες δυνατότητες της πηλοπλαστικής διαχρονικά και εστιάζουμε στην καλλιτεχνική αλλά και χρηστική δημιουργία από πηλό.

Το workshop κεραμικής για παιδιά πραγματοποιείται από την εικαστικό-κεραμίστρια κα Κατερίνα Ιντζέ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 4 workshops διάρκειας δύο ωρών.

 • Πέμπτη, 3 Μαΐου: 17:00-19:00
 • Πέμπτη, 10 Μαΐου: 17:00-19:00
 • Πέμπτη, 17 Μαΐου: 17:00-19:00    
 • Πέμπτη, 24 Μαΐου: 17:00-19:00  

 

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση στην οποία θα εκτεθούν τα έργα των παιδιών.

Αναφέρεται ότι ο κύκλος κεραμικής ξεκινά με μια ειδική δωρεάν δράση για στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Λάρισας, στις 27 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ..

 

2.2 “Φτιάχνω το δικό μου λαχανόκηπο”.

Από τις 28 Απριλίου και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τέλος Μαΐου τα πρωινά από 11:30 – 13:30, τα παιδιά φυτεύουν λαχανικά στον δικό τους λαχανόκηπο και μαθαίνουν να καλλιεργούν τηρώντας  Ημερολόγιο Εργασίας.

Στόχος μας είναι μέσω αυτής της διαδικασίας να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να αγαπούν τη φύση και τα ζώα, να μάθουν πώς να καλλιεργούν και να ετοιμάζουν την τροφή τους, να κατανοήσουν την προέλευση των τροφών και των προϊόντων, να μάθουν την ιστορία της διατροφικής κουλτούρας με απώτερο όφελος την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ομαδική εργασία, η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός στη φύση, η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 • Η γνώση και η τελετή της φύτεψης.
 • Η παρακολούθηση και φροντίδα των φυτών.
 • Η γνώση της έννοιας του χρόνου μέσα από το κάθε φυτό.
 • Η παρατήρηση και η υπευθυνότητα της εργασίας.
 • Η γνώση του κόσμου των φυτών / πως καταλαβαίνω ότι ένα φυτό διψά?.
 • Η φροντίδα του χώρου και το ξεχορτάριασμα που υποδηλώνει και την καθαρότητα του χώρου που μένω και όλες τις καθημερινές διαδικασίες. Αποκτούμε υπευθυνότητα στην σωματική υγιεινή, στην υγιεινή του σπιτιού και του σχολείου.
 • Συλλογή των φυτών και φύλαξή τους.
 • Καλλιέργεια μαθηματικής σκέψης μέσα από τη διαχείριση της ποσότητας των λαχανικών, τη συσκεύαση τους και τέλος την κοστολόγησή τους.
 • Τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του επιχειρείν μέσα από τη διαδικασία εύρεσης πελατών και πώλησης των προϊόντων του δικού τους λαχανόκηπου με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ‘’κουμπαρά’’ τους».

 

Για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες του κόστους συμμετοχής στα προγράμματα και στα workshops οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν:

Ομάδα εργασίας:

Φωτεινή Μπλιάτσου

Εύη Μποτσαροπούλου

Αγλαΐα Νάκα

Κατερίνα Ιντζέ

Δρ. Νικόλαος Λιόλιος

 

τηλ. επικοινωνίας: 6944889886

e-mail: agrefkarpiaclockwork@gmail.com

www.ktima-efkarpia.com

Διαβάστε επίσης: