Πολιτισμός » Μια σύγχρονη Οδύσσεια μουσικών στο A’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (φωτ.)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Μια σύγχρονη Οδύσσεια μουσικών στο A’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (φωτ.)

Μια σύγχρονη Οδύσσεια μουσικών στο A’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (φωτ.)

Φωτ. larissanet/Κώστας Μάντζιαρης

Συνέργεια της ΕΡΤ με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center

Μια ιστορική μουσική παράσταση δόθηκε σήμερα το απόγευμα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας στο πλαίσιο της διεθνούς συμπαραγωγής που φέρει τον τίτλο «Οδύσσεια: H Chamber Music Society στην Ελλάδα» και είναι μια συνέργεια της ΕΡΤ με το τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center και την Chamber Music Society, μέλη του Οργανισμού Τεχνών της Αμερικής Lincoln Center.

theatro-007

theatro-016

theatro-012

theatro-013

theatro-019

theatro-025

theatro-008

Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παιδής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια, ο εκδότης της larissanet κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, η πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της UNESCO κα Θεοδώρα Κάλλας, αρχαιολόγοι και μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.

theatro-004

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια έκανε δηλώσεις για το Α” Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

theatro-020

theatro-018

theatro-017

theatro-010

theatro-014

theatro-005

theatro-019

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Live from Lincoln Center ταξιδεύει εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και καταγράφει το ταξίδι των μουσικών κατά τη διάρκεια μιας σύγχρονης Οδύσσειας με αφετηρία τη συναυλία της 11ης Απριλίου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα και τελικό προορισμό τους Δελφούς και το ιερό του θεού Απόλλωνα.

Η περιπλάνηση των μουσικών καταγράφεται μέσα από τις εμφανίσεις τους στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Πήλιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο, καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της Λάρισας. Στο πλαίσιο των συναυλιών οι μουσικοί της Chamber Music Society θα πραγματοποιήσουν και ένα σεμινάριο εξειδίκευσης σε σπουδαστές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, προάγοντας έτσι την τέχνη της μουσικής δωματίου.

Το μουσικό αυτό ταξίδι έχει ως  απώτερο στόχο να αποκαλύψει τη στενή σχέση ενός κοντσέρτου μουσικής δωματίου με την αρμονία των αρχαίων μνημείων μας, ενώ παράλληλα να ανιχνεύσει την ελληνική πολιτισμική επίδραση που αποτυπώνεται έντονα στη γλώσσα, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη ζωή των πολιτών  -με έμφαση στην κλασική μουσική.

Η ταινία που θα παραχθεί θα προβληθεί στο αμερικανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS (Public Broadcasting System). Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου φέρουν την υπογραφή των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του CMS του τσελίστα David Finckel, και της πιανίστριας Wu Han, δύο διεθνώς καταξιωμένων μουσικών για την ποιότητα και τα εμπνευσμένα προγράμματά τους. Μαζί τους επίσης θα είναι οι κορυφαίοι μουσικοί, μέτζο σοπράνο Emily D’Angelo, οι βιολινιστές Aaron Boyd, Sean Lee, Arnaud Sussmannand Danbi Um, οι βιολιστές Matthew Lipman και Paul Neubauer, ο τσελίστας Dmitri Atapine, καθώς και η φλαουτίστρια Tara Helen O’Connor.  

Τα προγράμματα των κοντσέρτων περιλαμβάνουν κλασικά αριστουργήματα μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων, έργα των Debussy, Brahms, Ravel, Beethoven, Mendelssohn και Schubert, καθώς και έργα του George Tsontakis ενός  σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη ελληνικής καταγωγής.

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Διαβάστε επίσης: