Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Η χώρα της τζάμπα μαγκιάς. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Η χώρα της τζάμπα μαγκιάς. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η χώρα της τζάμπα μαγκιάς. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Παρακολουθώντας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τις ανταποκρίσεις για το (πραγματικό ή όχι;) επεισόδιο πάνω από τη νήσο Ρω, ομολογώ ότι με συνεπήρε ένα ρίγος πατριωτισμού. Κυρίως τα κανάλια επιδόθηκαν για μια ακόμα φορά σε κορώνες πατριωτικού τύπου, συναγωνιζόμενα σε μιλιταριστική διάθεση, ακολουθώντας προφανώς μια παλιά συνταγή: Η Πατριδοκαπηλία πουλάει.

Αλήθεια πουλάει. Σε ποιον όμως και γιατί;

Υπάρχει ένα μάλλον μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που θεωρεί (δικαίως ή αδίκως δεν γνωρίζω) ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι εθνομειωτική. Ότι δηλαδή θα έπρεπε η χώρα μας να δείχνει μεγαλύτερη πυγμή απαντώντας στις προκλήσεις και, αν χρειαστεί, ας πάμε και σε πόλεμο: «Είμαστε καλύτεροι από τους Τούρκους, μπορούμε να τους νικήσουμε και σε πόλεμο». Αυτή την άποψη υιοθετούν άκριτα και τα κανάλια, πλειοδοτώντας σε κορώνες και πολεμικές ιαχές. Κανείς ίσως δεν σκέφτεται, τι ακριβώς σημαίνει πόλεμος, ή έστω και ένα απλό θερμό επεισόδιο. Τι κόστος μπορεί να έχει για τη χώρα μας. Τις περισσότερες φορές η συζήτηση αυτή γίνεται από την αναπαυτική θέση του καναπέ και κατά κανόνα από ανθρώπους που δεν βρέθηκαν ποτέ σε πεδίο μάχης, ούτε φυσικά πρόκειται να βρεθούν. Κατά το κοινώς λεγόμενο είναι η επιτομή της τζάμπα μαγκιάς.

Δεν είναι απαραίτητο νομίζω να αναφερθούν οι καταστροφικές συνέπειες μιας πιθανής σύρραξης. Ούτε καν οι καταστροφικές για τον τουρισμό και συνολικά στην οικονομία, ενός «απλού» θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ωστόσο είναι εξαιρετικά απαραίτητο να κατανοήσουμε όλοι (και ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης) πως στο βωμό της τηλεθέασης δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εθνικά θέματα. Η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουμε διάφορα σοβαρά ζητήματα, δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε μείζονα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Και εν τέλει όσα πέτυχε ιστορικά η διπλωματία, δεν τα πέτυχε κανένας πόλεμος.

Πριν λοιπόν γλιστρήσουμε στην ευκολία του «αέρα» ας αναλογιστούμε τις πραγματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα μας η εμπλοκή σε κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο. Ας μετρήσουμε οφέλη και ζημίες και τότε να δούμε πόσο εύκολα μπορεί να λέγονται κουβέντες που τέρπουν μεν το φιλοθεάμον κοινό, αλλά ακόμα και στην απίθανη περίπτωση εφαρμογής τους, μυρίζουν καταστροφή.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: