Κόσμος » Οι ΗΠΑ έχουν «αποδείξεις» για χημικά στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν «αποδείξεις» για χημικά στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν «αποδείξεις» για χημικά στη Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλεξαν δείγματα από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία και τα βρήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Στα δείγματα ούρων και αίματος φέρεται να ανιχνεύθηκαν χλώριο και ένας νευροτοξικός παράγοντας που δεν κατονομάστηκε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε πως υπάρχουν πλέον αποδείξεις για τη χρήση αέριου χλωρίου κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Ντούμα την περασμένη εβδομάδα.

Στη Συρία αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας κλιμάκιο ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το οποίο θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις καταγγελίες, ανέφερε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Προσφυγικό κύμα

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζεράρ Κολόμπ και Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν ωστόσο την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης.

«Και οι δύο θα επιθυμούσαμε οι διενέξεις να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο και μέσω του διαλόγου» είπε ο Ζεεχόφερ από το Παρίσι ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «η συνέχιση αυτού του σπιράλ (βίας) θα εντείνει το πρόβλημα της μετανάστευσης».

«Βλέπουμε καλά όλα όσα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν συρράξεις, εμείς προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξουν άλλοι πρόσφυγες από νέα θέατρα πολέμου που θα προκαλούσαν προβλήματα στις χώρες μας» υπογράμμισε ο Κολόμπ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου.

Επί της ουσίας, «η Γερμανία αντιμετώπισε εδώ και τρία χρόνια ένα μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπου συνάντησε δυσκολίες» και «εάν σήμερα 92 βουλευτές της ακροδεξιάς έχουν εκλεγεί στη Μπούντεσταγκ αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι προβληματικές καταστάσεις δημιούργησαν μια κάποια δυσκολία στη γερμανική κοινή γνώμη» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

«Σύντομα» η απόφαση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί αργότερα την Πέμπτη με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία. Το αμερικανικό συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία, το οποίο συνεδριάζει για να εξετάσει τα πιθανά στρατιωτικά μέτρα κατά του καθεστώτος Άσαντ.

 

Διαβάστε επίσης: