Λάρισα » «Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»
Ο Τ. ΤΣΙΑΠΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ

«Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

«Εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την 1η Μάη, εκεί που ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Τάσος Τσιαπλές τόνισε:

«Ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε την 132η επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεων μας και εφαλτήριο νέων αγώνων, με απεργία, συγκέντρωση και άλλες εκδηλώσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη.

Να τιμήσουμε τους νεκρούς μας συναδέλφους από την ηρωική εξέγερση των εργατών του Σικάγου στα 1886, για την κατάχτηση του 8ωρου, τους καπνεργάτες του Μάη του 1936, τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.  Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους και προσφυγιά.

•Η περίοδος που θα τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά, σημαδεύεται από την συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, εργοδοσίας σε βάρος όλων των δικαιωμάτων μας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι βαδίζουμε προς το τέλος των μνημονίων, προκειμένου να καλλιεργεί αυταπάτες και παθητικότητα, για να περνά τα αντεργατικά μέτρα.

Η υποτιθέμενη έξοδος από τα μνημόνια και η λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη», δεν θα καταργήσει τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους. Ωφελημένο από μια τέτοια ανάπτυξη θα είναι ξανά το μεγάλο κεφάλαιο! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και φρούδων ελπίδων που μοιράζει η κυβέρνηση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ετοιμάζεται να ψηφίσει, άλλα 88 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, να επισπεύσει την μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 σε 5.681 ευρώ, το 2019, αντί το 2020, που θα επιφέρει παραπέρα μειώσεις στους μισθούς και συντάξεις και το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου.

Είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου, ο οποίος δεν φέρνει μόνο τις νέες περικοπές των συντάξεων, από 5-30%, μεσοσταθμικά 18% με τον επανυπολογισμό όλων (παλιών και νέων συντάξεων με νέους χαμηλότερους συντελεστές), την κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές στα οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα, αλλά χτυπά τον ίδιο το χαρακτήρα της Κ.Α, που πάνε να τον καταργήσουν, μετατρέποντάς την σε ιδιωτική υπόθεση και όχι κοινωνική & υποχρεωτική.

Εργοδοσία, κυβέρνηση, τα κόμματα που υποστηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τις ΣΣΕ και όχι τα κέρδη τους, λέγοντας ότι οι ΣΣΕ πρόβλεπαν μεγάλους μισθούς, ακόμα και για τον κατώτερο, που δυσκόλευαν τις επιχειρήσεις και τις ανάγκαζαν να απολύουν ή να έχουν μαύρη εργασία, κάτι που είναι ψέμα, αφού με τη μεγάλη μείωση των μισθών τα τελευταία χρόνια, η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε, όπως η μερική, η εκ’ περιτροπής και μαύρη εργασία.

Τα λένε αυτά, γιατί θέλουν να διατηρήσουν όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν και αποτύπωση τους σε ένα νέο κώδικα εργατικού δικαίου, για να κατοχυρωθούν μόνιμα και να κοπεί όποιο εργατικό δικαίωμα απέμεινε.

Γιατί θέλουν ο κατώτερος μισθός να εξακολουθεί να καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, να μείνει στα σημερινά επίπεδα, άντε να δοθεί και μια αύξηση-κοροϊδία, προκειμένου να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους ότι σιγά-σιγά έρχονται αλλαγές προς όφελος τους, επιδιώκοντας παράλληλα να πέσουν προς αυτό το επίπεδο οι μεγαλύτεροι μισθοί, να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δεν θέλουν επαναφορά των ΚΣΣΕ, αλλά οι μισθοί να καθορίζονται σε επίπεδο επιχείρησης, χωρίς την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της υποχρεωτικότητας. Να μετατοπισθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από το εθνικό και κλαδικό προς το επιχειρησιακό επίπεδο και να έχουν ως βάση τα 586 ευρώ, να υπάρχουν απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, χωρίς την συμμετοχή των συνδικάτων.

Παράλληλα επιλέγει την 1Η Μάη, για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ! Ρίχνει πάνω στο λαό τα κοράκια των τραπεζών, ετοιμάζουν 130.000 πλειστηριασμούς!

Αρωγός σ’ αυτή την αντεργατική πολιτική και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που ήδη συνυπέγραψε στα κρυφά με τις εργοδοτικές οργανώσεις, την λεγόμενη ΕΓΣΣΕ με τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, έθεσε θέμα στην τελευταία συνεδρίασή της για την δημιουργία εθνικού επαγγελματικού ταμείου και συνυπέγραψε ένα κατάπτυστο κείμενο με εργοδοτικές και άλλες οργανώσεις στο πλαίσιο της ημέρας πανεθνικής δράσης 16/5, όπου ξεπουλά τελείως τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και μιλά απροκάλυπτα για την εθνική ενότητα για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την συστράτευση με την αστική τάξη για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας.

Κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να πάρει μέρος σ’ αυτή την  προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων και των συνδικάτων στους σχεδιασμούς των εκμεταλλευτών μας. Πάμε κόντρα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά της μεγαλοεργοδοσίας. Τώρα περισσότερα συνδικάτα και εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ για να μπορέσει να ανασυνταχθεί το σ.κ.

Σήμερα είναι ανάγκη η ανασύνταξη του εργατικού σ.κ, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η απομόνωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μας και η συμμαχία μας με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, μπορεί αλλάξει ριζικά την άθλια κατάσταση που μας επιβάλουν να ζούμε, να ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τους εργάτες να κάνουν κουμάντο στα μέσα παραγωγής και διανομής των προϊόντων, στον πλούτο που παράγεται και στον τόπο μας. Μόνο έτσι θα μπορεί να εξασφαλισθεί το δικαίωμα για πλήρη και σταθερή εργασία, ζωή με δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Αυτό το δρόμο ακολουθούμε ως ΕΚΝΛ, μαζί με άλλα Ε.Κ, Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώνουμε ακούραστα την πάλη, για ΚΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για την υγεία, την παιδεία, σε όλους τους αγώνες.

Να δυναμώσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για τις ΣΣΕ, κατά των πλειστηριασμών, κατά της φοροληστείας, της ανεργίας, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας, της παιδείας και όλων των αναγκών μας.  Για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μέτρα προστασίας των ανέργων, επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους.

•Και από την άλλη έχουμε την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών και ενώσεων, στην περιοχή του Αιγαίου, της Ν/Α Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και αλλού, που αυξάνουν τους πολέμους και τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας με την Τουρκία, για χάρη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Επίσης οξύνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια, στην Παλαιστίνη και στην Συρία, με ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης σε βάρος της, όπως δηλώνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους (Βρετανία, Γαλλία), χρησιμοποιώντας καταγγελίες ΜΚΟ για επίθεση με χημικά όπλα από τον συριακό στρατό σε βάρος αμάχων, στην Ντούμα.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν βγάλει τα μαχαίρια στη γειτονιά μας για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα πετρέλαια. Εταιρείες πάνε κι έρχονται, με συνοδεία πολεμικών πλοίων, για να κάνουν γεωτρήσεις. Συμφωνίες και παζάρια χαλάνε και ξαναφτιάχνονται.

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους πολεμικής σύρραξης, μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμπαρατασόμενη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στις νατοϊκές επεμβάσεις, με την μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών, διεκδικώντας την λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στα Βαλκάνια και την Ν/Α Μεσόγειο, όπου εμπλέκονται πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ).

Έχει τεράστιες ευθύνες, αποδείχτηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε 2 χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, στη Σύρο, το Άκτιο, στη Λάρισα για τα αμερικανικά κατασκοπευτικά ντρόουνς.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση για το λαό μας και τους άλλους λαούς, μας επιβάλει να δυναμώσουμε τον οργανωμένο αγώνα  κατά των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, που δεν είναι άλλες, από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, σε αγώνα για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτούς, κόντρα στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους, στα ματοβαμμένα σχέδια των (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε, Ρωσίας).

Δεν υπάρχει κοινό εθνικό συμφέρον, όπως βαφτίζουν πονηρά τα δικά τους ταξικά συμφέροντα οι καπιταλιστές της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας, ούτε εθνική συνεννόηση με τους εκμεταλλευτές μας, που τσακίζουν την ζωή μας καθημερινά και μας ζητάνε να γίνουμε και ανθρωποθυσία για αυτά και στους πολέμους που ετοιμάζουν. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να υποτάξει την εργατική τάξη στα σχέδια των εκμεταλλευτών μας.

Μέσα στην καπιταλιστική Ελλάδα, η πατρίδα δεν είναι ένα πράγμα και για την εργατική τάξη και για την αστική τάξη.  Η εργατική τάξη θα υπερασπίσει τη δική της πατρίδα, χωρίς να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, την κυβέρνησή της και τα κόμματα της. Έχει και πρέπει να υπερασπίσει τα δικά της ταξικά συμφέροντα, να απαλλαγεί τόσο από την εκμετάλλευση, όσο και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για ζήσει ειρηνικά και να προκόψει. Να αγωνιστούμε ενάντια στην προσπάθεια περιστολής των εργατικών, λαικών δικαιωμάτων, κατά της στρατιωτικοποίησης, για την διασφάλιση της διατροφής και της υγείας του λαού σε περίπτωση πολέμου.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όπως και οι εργαζόμενοι της Τουρκίας και των άλλων χωρών, δεν έχουμε κανένα όφελος από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, στους οποίους συμμετέχουν και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, διεκδικώντας η καθεμιά για λογαριασμό της μεγαλύτερο κομμάτι από τους ενεργειακούς πόρους και τις αγορές. Το παράδειγμα της Συρίας και άλλων χωρών, δείχνει ότι πάντα οι λαοί είναι οι χαμένοι και τα μονοπώλια κερδισμένα.

Οι εργάτες της Ελλάδας, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους εργάτες της Τουρκίας και άλλων χωρών. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια βάσανα από την εκμετάλλευση μας, απ’ τους ίδιους που κάνουν και τον πόλεμο και μας βάζουν να αλληλοσκοτωθούμε.

Αντιθέτως, πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και τον αλυτρωτισμό που καλλιεργούν οι εκμεταλλευτές μας και στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, για να μας σέρνουν στο δικό τους άρμα, για τα δικά τους συμφέροντα.

Να αγωνιστούμε για το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας, ενάντια σε αλυτρωτισμούς, είτε από την πλευρά της ΠΓΔΜ, είτε από την Ελληνική με το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική», είτε από την Τουρκία που αμφισβητεί τα σύνορα μας, που καθορίστηκαν από την συνθήκη της Λοζάνης, νησιών, χωρικών υδάτων, ΑΟΖ, είτε από την πλευρά της Ελλάδας με δηλώσεις σαν του ΠτΔ για αλύτρωτες πατρίδες.

Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, για την έξοδο της χώρας μας απ’ αυτό. Το ΝΑΤΟ, δεν είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, όπως λέει η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά δύναμη που σκορπάει το θάνατο, που διαμελίζει χώρες για να προωθήσει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις, τα ντρόουνς, από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια, που είναι ορμητήρια θανάτου, πηγή κινδύνων. Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς του σχεδιασμούς.

Αγωνιζόμαστε για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και την Ελλάδα και την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Για ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Για νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα με απλές και δωρεάν διαδικασίες. Ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Επομένως και οι φετινές εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά, αποφασίσαμε στο Δ.Σ του ΕΚΝΛ, να έχουν κύριο περιεχόμενο την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεμένη με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εργατικής τάξης, όπως και πέρσι.

Μ’ αυτό το περιεχόμενο ανοίγουμε πλατιά μέσα στους εργαζόμενους την συζήτηση και την δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτόν, μαζί με την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ αποφάσισε πανεργατική απεργία για την Τρίτη 1η Μάη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Κ. Πλατεία. Κάθε σωματείο να βάλει στόχο για αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων με τις οικογένειές τους και κάθε σωματείο να έχει δικό του μπλόκ με πανό. Προσυγκέντρωση σωματείων 9.30 π.μ στο ΕΚΝΛ.

Η δουλειά μας δεν αφορά μόνο την περίοδο μέχρι την 1η Μάη, αλλά και μετά, με στόχο να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου.

Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στα Δ.Σ, σε Γ.Σ. Να φτάσουμε και να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους του κάθε χώρου δουλειάς, με την προκήρυξη που θα βγάλουμε ως ΕΚΝΛ, αλλά και τα σωματεία για την 1η Μάη, να κάνουμε εκδηλώσεις σε όσο γίνεται περισσότερους χώρους δουλειάς. Γι’ αυτό το σκοπό το Δ.Σ του ΕΚΝΛ αποφάσισε να κηρύξει, στάση εργασίας μιας ώρας την Παρασκευή 27 και την Δευτέρα 30 Απρίλη, κάνοντας μια προσπάθεια να έχουμε και βίντεο.

Οργανώνουμε επίσης περιοδείες και όπου μπορούμε εκδηλώσεις, ΕΚΝΛ και σωματεία, σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ, όπως και εξορμήσεις στα στρατόπεδα με ειδική προκήρυξη που θα βγάλουμε για τους στρατευμένους.

Βγάλαμε προκήρυξη για την 1η Μάη, να πάρουν όλα τα σωματεία, χαρτόνια, πανώ και θα βγει και μικροφωνική αυτοκινήτου.

Επίσης αποφασίσαμε να οργανώσουμε:

Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5χ5, ομάδων σωματείων και χώρων δουλειάς, στις 24 και 26 Απρίλη και πρέπει να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότερα σωματεία, να στηριχθεί και με φυσική παρουσία.

Προβολή αντιπολεμικής ταινίας, σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την μαζική συμμετοχή του ΕΚΝΛ και των σωματείων στην πανθεσσαλική πορεία ειρήνης, την Κυριακή 13 Μαΐου.

Μέσα απ’ όλη αυτή τη δράση, επιδιώκουμε να γράψουμε νέα μέλη στα σωματεία, να βάλουμε στη δράση και να συμμετέχουν στην συγκέντρωση της 1ης Μάη νέες εργατικές δυνάμεις, να δυναμώσει η λειτουργία και δράση των σωματείων, ο ταξικός τους προσανατολισμός».

Διαβάστε επίσης: