Λάρισα » «Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα
10.000 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα

«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα

Το κάπνισμα η βασικότερη αιτία» σύμφωνα με τον Καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Για 19η χρονιά διοργανώνονται οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου.

Φέτος οι εργασίες θα διεξαχθούν στη Λάρισα από την Πέμπτη 12 έως την Κυριακή 15 Απριλίου και η larissanet απευθύνθηκε στον Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αφενός παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία της Κλινικής και αφετέρου δίνει μια «πρώτη γεύση» από τα πολλά και ενδιαφέροντα που θα προκύψουν κατά τις «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Συνάμα, για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας οργανώνεται πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής – Εστίασης Λάρισας και τον Δήμο Λαρισαίων κατά την οποία θα γίνει δωρεάν εξέταση σπιρομέτρησης σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και καφέ – μπαρ.

10.000 άτομα κάθε χρόνο στην Πνευμονολογική του ΠΓΝΛ

Ενδεικτικά της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είναι όσα παραθέτει ο Διευθυντής Κ. Γουργουλιάνης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κάθε χρόνο προσέρχονται στην Πνευμονολογική Κλινική περίπου 10.000 άτομα, είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία, είτε ως Επείγοντα Περιστατικά.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα το 40% των προσερχόμενων είναι από την πόλη της Λάρισας και τις γύρω περιοχές, το 20% έως 30% από τον Βόλο και συνολικά το ν. Μαγνησίας, το 10% έως 20% από τις περιοχές Τρικάλων και Καρδίτσας και περίπου το 10% από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από τους 10.000 πολίτες που προσέρχονται ετησίως οι 1.300 νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική Κλινική.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης, ότι «στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο καταγράφονται κάθε εβδομάδα πέντε νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα».

Ως βασική αιτία γι’ αυτό το σοκαριστικό στοιχείο, το οποίο μάλιστα είναι σταθερό τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας «δείχνει» το κάπνισμα και όσα καταστροφικά προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως στους πνεύμονες.

Μία ακόμη καταγραφή σε ετήσια βάση στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Λάρισας έχει να κάνει με τη διάγνωση 40 νέων περιστατικών ενεργούς πνευμονικής φυματίωσης.

gourgoulianιs (10)4

Δράση με δωρεάν σπιρομετρήση σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων, καφέ – μπαρ της Λάρισας – «Ημέρες Πνευμονολογίας 2018» από τις 12 έως 15 Απριλίου στη Λάρισα

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σε εργαζόμενους καφετεριών και εστιατορίων

Για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί δράση στην οποία συμμετέχουν η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων.

Ως πιθανότερη ημερομηνία είναι η 16η Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γιάννη Μπιώτη θα γίνει δωρεάν εξέταση σπιρομέτρησης σε εργαζομένους και ιδιοκτήτες  καφετεριών, εστιατορίων και καφέ μπαρ της Λάρισας, ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο.

Στόχος της δράσης είναι αφενός να καταγραφεί ο τρόπος ζωής ιδιοκτητών – εργαζομένων και αφετέρου να καταδειχθεί ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια κλπ. μπορεί να προκαλέσει βλάβη κυρίως σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες που έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο περιβάλλον στη δουλειά τους.

«Θα τους παρακαλέσουμε να θέσουν σε εφαρμογή τη διακοπή του καπνίσματος» δηλώνει ο κ. Γουργουλιάνης και προσθέτει πως «οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος. Πράγμα που εκτός όλων των άλλων θα σημάνει λιγότερα προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά κ.α.».

Από την πλευρά του ο κ. Μπιώτης δηλώνει πως «για εμάς το Α και το Ω είναι να αντιληφθεί η κοινή γνώμη πως τα θέματα υγείας είναι προτεραιότητα. Πρώτα από όλα τον πελάτη τον βλέπουμε ως άνθρωπο και όχι ως χρήματα. Μπροστά στην υγεία περισσεύει το κέρδος».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας επισημαίνει ότι στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις επιχειρήσεις, ενώ σε ότι αφορά τη συνεργασία με τον κ. Γουργουλιάνη και την Πνευμονολογική Κλινική πιθανότατα θα επεκταθεί  και με άλλες δράσεις στο μέλλον.

«Ημέρες Πνευμονολογίας 2018»

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εμβαθύνει σε ότι αφορά τις «Ημέρες Πνευμονολογίας 2018», οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 12 έως τις 15 Απριλίου στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Larisa Imperial».

Αναλυτικά, επισημαίνει τα εξής:

«Είναι η 19η χρονιά που οργανώνονται οι Ημέρες Πνευμονολογίας, οι οποίες ξεκίνησαν από το 1999.

Οι ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης είναι:

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης Vincent Barras θα μιλήσει για τη διαχρονική σχέση της Ιατρικής και του Τουρισμού και ειδικά την “Υγεία του Βουνού”. Είναι γνωστό πως και στα ορεινά της περιοχής μας π.χ. Πέτρα Ολύμπου διαβιούσαν ασθενείς με φυματίωση ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Παράλληλα, άλλοι επέλεγαν ορεινές περιοχές ώστε να έχουν πιο υγιεινό περιβάλλον. Αυτήν ακριβώς τη σχέση θα δούμε, άλλωστε τα πάλαι ποτέ σανατόρια σε βουνά της Ελβετίας, της Γερμανία κ.α. πλέον έχουν μετατραπεί σε πολυτελή ξενοδοχεία.

20580

Το Σάββατο 14 Απριλίου και ώρα 12.00 μ. ο Nikos Passas, Καθηγητής Νομικής στο Northeastern University της Βοστώνης θα απευθύνει διάλεξη με θέμα τη δεοντολογία που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας. Με την επικαιρότητα που έχει αυτό το θέμα στην Ελλάδα τολμάμε να ανοίξουμε τη συζήτηση» τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Στρογγυλό Τραπέζι που θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ. της Πέμπτης 12 Απριλίου και θα έχει ως θέμα «η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι συνέπειες στην Υγεία και την Οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν ειδικές αναφορές στο δίκτυο παρακολούθησης της ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα, όπως επίσης παρεμφερή θέμα θα αναπτύξουν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Ζητάμε από τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη ένα πρώτο σχόλιο σε ότι αφορά το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας να δηλώνει ότι «το πρόβλημα είναι ανησυχητικό». «Τα παιδιά μεγαλώνουν σε συνθήκες αιθαλομίχλης το χειμώνα και όπως είδαμε εσχάτως σε συνθήκες με αφρικανική σκόνη. Τέτοιες καταστάσεις μπορούν να τραυματίσουν τους αεραγωγούς.

 Όταν μάλιστα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έχει διάρκεια 4 – 5 ημερών, μετά βροχή και στη συνέχεια πάλι 4 – 5 ημέρες με σκόνη ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όσοι έχουν καταστρέψει τους πνευμονικούς αμυντικούς οργανισμούς, κυρίως οι καπνιστές, με τα σωματίδια να φτάνουν στο βάθος των πνευμόνων. Τότε δημιουργούνται φλεγμονές, οι οποίες μπορούν να “ταξιδέψουν” και σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Ειδικά η αφρικανική σκόνη μπορεί να δημιουργήσει ένταση των φαινομένων σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα, όπως και αύξηση καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται, επίσης, τρία σεμινάρια στις εγκαταστάσεις της Πνευμονολογικής Κλινικής στη Λάρισα με τα παρακάτω αντικείμενα: υπέρηχοι θώρακα, πνευμονική ίνωση και αγγειακά νοσήματα του πνεύμονα. Συνάμα, θα συνεχιστούν οι επιτυχημένες συνεδριάσεις συζήτησης περιστατικών από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και από τουλάχιστον 6 κλινικές όλης της χώρας. Ειδικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές προοπτικές νέων πνευμονολόγων. Θα συζητηθούν οι προσδοκίες των ειδικευομένων για την εκπαίδευσή τους αλλά και το καυτό θέμα της αξιολόγησης των κλινικών. Σημαντικό θα είναι να ακουστούν οι εμπειρίες νέων ιατρών που βρίσκονται σε παράταση, είναι επικουρικοί, ξεκίνησαν να ιδιωτεύουν ή εργάζονται στην φαρμακοβιομηχανία.

Κλείνοντας, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι από τα έσοδα των «Ημερών Πνευμονολογίας» κινούνται προς το θετικότερο οι κλινικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα. Ειδικά, με τα έσοδα του προηγούμενου συνεδρίου βελτιώθηκε η δυνατότητα του ενδοσκοπικού εργαστηρίου, καθώς αγοράστηκε βροχοσκόπιο με υπέρηχους στα άκρα ώστε να γίνεται λήψη  βιοψίας και από σημεία που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η κινητικότητα συνεργατών για μετεκπαίδευση σε χώρες της Ευρώπης.

 ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: