Οικονομία » ΔΝΤ: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δέχθηκε το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως

ΔΝΤ: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δέχθηκε το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως

ΔΝΤ: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δέχθηκε το ισχυρότερο σοκ παγκοσμίως

Το μεγαλύτερο σοκ δέχθηκε την περίοδο 2008-2016 η ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ των 37 «ανεπτυγμένων» οικονομικά κρατών που μελετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από έκθεση του Οργανισμού. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, αλλά και η μεγαλύτερη μείωση του δείκτη απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook, μέρος της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από το 2008 έως το 2016, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα έπεσε κατά σχεδόν 1%, ενώ ειδικά στους άνδρες η πτώση ανέρχεται σε περίπου 4,5%. Αντίθετα, η συμμετοχή των γυναικών αυξήθηκε κατά σχεδόν τρεις μονάδες, γεγονός που συνάδει με τα ευρήματα από σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και αντανακλά την ευρύτερη εξισορρόπηση μεταξύ των φύλων.

Μετά από την Ελλάδα το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η κυπριακή οικονομία, ενώ έπονται σε μέγεθος τριγμών της αγοράς εργασίας η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στον αντίποδα, πολύ μεγάλη αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται στη Μάλτα, στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και στην Κορέα.

Υψηλές εισφορές και μεγάλα επιδόματα δεν βοηθούν την αγορά εργασίας

Πολιτικές που αυξάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος για τους εργοδότες ή αποθαρρύνουν τους άνεργους από το να αναζητήσουν δουλειά μπορεί στην πράξη να μειώσουν την συμμετοχή στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των εισφορών και των φόρων, που μεγαλώνουν το βάρος για τον εργοδότη χωρίς να ωφελούν τον εργαζόμενο, συμπιέζει τη συμμετοχή στην αγορά τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα αποφέρει η παροχή υψηλού επιδόματος ανεργίας, καθώς λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αναζήτηση απασχόλησης.

Αντίθετα, ιδιαίτερα θετική επίδραση έχουν πολιτικές που παρατείνουν τον εργασιακό βίο των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων και τους αποθαρρύνουν από το να βγουν στη σύνταξη.

Όπως σημειώνει μάλιστα το Ταμείο, η παρατεταμένη συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών στην αγορά έχει εν πολλοίς συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των δημογραφικών πιέσεων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Μεγάλα κέρδη αποφέρουν επίσης προγράμματα προσανατολισμού και επανεκπαίδευσης, ενώ το ΔΝΤ διαπιστώνει πως συνδικάτα και συλλογικές διαπραγματεύσεις ενισχύουν σημαντικά την απασχόληση.

Η λύση είναι η μετανάστευση

Ωστόσο, ακόμα και με εφαρμογή των βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, μακροπρόθεσμα η λύση-κλειδί είναι η τόνωση των μεταναστευτικών εισροών, με το ΔΝΤ να επισημαίνει πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την μεταναστευτική πολιτική τους εάν θέλουν να αποφύγουν τις οικονομικές συνέπειες του δημογραφικού προβλήματος.

Το Ταμείο παραδέχεται πως η υποδοχή μεταναστών μπορεί να προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες, όμως επισημαίνει πως οι εισροές λειτουργούν ως αντίβαρο-κλειδί στην σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, η οποία απειλεί την ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος και την ηλικιακή σύνθεση της αγοράς εργασίας.

Μετανάστες που αφομοιώνονται στην κοινωνία μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως υψηλότερη ανάπτυξη και τόνωση της παραγωγικότητας, αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως περίπου το 50% της πληθυσμιακής αύξησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οφείλεται στην μετανάστευση.

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακόμα και με τις βέλτιστες πολιτικές η συμμετοχή στην αγορά εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθεί έως και κατά 5,5 μονάδες σε βάθος τριακονταετίας. Πτώση τέτοιου μεγέθους σημαίνει πως η μέγιστη παραγωγική δυνατότητα της τυπικής ανεπτυγμένης οικονομίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως το 2050.

 

Διαβάστε επίσης: