Ελλάδα » Δημιουργία παρατηρητηρίου ελέγχου υλοποίησης των εξαγγελιών στα περιφερειακά συνέδρια

Δημιουργία παρατηρητηρίου ελέγχου υλοποίησης των εξαγγελιών στα περιφερειακά συνέδρια

Δημιουργία παρατηρητηρίου ελέγχου υλοποίησης των εξαγγελιών στα περιφερειακά συνέδρια

Μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης εν τέλει, όλων όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να καταδείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια. Πιο πρακτικά, να αποδείξει ότι τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, δεν μένουν στις ομιλίες και στα χαρτιά, αλλά υλοποιούνται.

Το εν λόγω ηλεκτρονικό παρατηρητήριο διανύει ήδη τα πρώτα του «βήματα» και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που έχει αναλάβει από την πλευρά της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα, «ξενάγησε» το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο στο Παρατηρητήριο.

Τσίπρας: Έτοιμος ο μηχανισμός ελέγχου υλοποίηση των εξαγγελιών

Στο παρατηρητήριο έκανε ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου, αυτού της ανατολικής Αττικής.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων). Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ως τον κοινό μας εχθρό και να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου όλοι μαζί χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Και στο «δια ταύτα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας «προχωρήσαμε αυτή τη διαδικασία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε. Είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος των δημάρχων, ο δήμαρχος Παλλήνης ότι πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε, θα υλοποιηθούν. Και εγώ θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει το μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων το μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια».

Στο Παρατηρήτηριο με ξεναγό τον Χριστόφορο Βερνδάκη

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα, «ξενάγησε» το ΑΠΕ/ΜΠΕ στο παρατηρητήριο.

Καταρχάς τι είναι αυτό το παρατηρητήριο, πώς λειτουργεί; Είναι μια κλειστή πλατφόρμα, στην οποίαν έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από τον υπολογιστή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βερναρδάκης.

Πεντακόσιες πολιτικές προς υλοποίηση

Στην πλατφόρμα, όπως εξηγεί ο υπουργός, «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Από τα 10 πρώτα συνέδρια -δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων, από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο- έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση.

Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια).

Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για κυβερνητικές δράσεις και όχι για ενέργειες των Περιφερειών.

Οι πολιτικές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ ο κ. Βερναρδάκης, αφορούν μεγάλο εύρος θεμάτων -όχι ίδιο πάντα ανά Περιφέρεια-: Υγεία, Παιδεία-Καινοτομία, Υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά κ.α.), Πρωτογενής και Δευτερογενής Τομέας, Ενέργεια, Χωροταξία, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, Θεσμικές Παρεμβάσεις, Τουρισμός, Ασφάλεια, Logistics (Βιομηχανικά Πάρκα), Κοινωνική Αλλελεγγύη, θέματα Ρομά, Παραχωρήσεις δημοσίων χώρων κ.α.

Στα έργα προς υλοποίηση, π.χ. στις Υποδομές, περιλαμβάνονται ακόμη και έργα που θα πάρει χρόνια να γίνουν, για παράδειγμα ο βόρειος οδικός άξονας στην Κρήτη.

Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Και οι 509 πολιτικές -και όσες ακόμη προστεθούν από τα επόμενα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια- βρίσκονται στο καθημερινό «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Επικρατείας Χρ.Βερναρδάκη, το γραφείο του οποίου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με ένα σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε υπουργείο, που εκτελεί και εποπτεύει το αντίστοιχο έργο.

Στο 20% η υλοποίηση

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί είναι κιόλας στο 20%.

«Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.

Στο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις δράσεις ανά Περιφέρεια αλλά και ανά υπουργείο υλοποίησης. Σε ότι αφορά την πρόοδο των υπουργείων προηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος –Ενέργειας με 65%, έπεται το υπουργείο Οικονομίας–Ανάπτυξης κ.ο.κ.

 

 

Διαβάστε επίσης: