Λάρισα » Πώς να ψήσετε καλύτερα το αρνί, το κοκορέτσι και το κεμπάπ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΑΛ. ΓΚΑΜΠΕΤΑ

Πώς να ψήσετε καλύτερα το αρνί, το κοκορέτσι και το κεμπάπ

Πώς να ψήσετε καλύτερα το αρνί, το κοκορέτσι και το κεμπάπ

Οι προετοιμασίες και οι παραγγελίες για αμνοερίφια και κρέας τελείωσαν και όλοι ετοιμαζόμαστε για την… μάχη της σούβλας την Κυριακή του Πάσχα. Μια… μάχη που θέλει όμως σωστή προετοιμασία και κυρίως καλό ψήσιμο για να απολαύσουμε το αρνί το κοκορέτσι και το κεμπάπ που θα έχουμε την πρώτη ημέρα του Πάσχα στο τραπέζι μας. Εμείς απευθυνθήκαμε σε έναν επαγγελματία του είδους και σας δίνουμε τα tipsγια την προετοιμασία και το καλό ψήσιμο. Ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Έλατος»Αλέξανδρος Γκαμπέτας περιγράφει τι πρέπει να κάνετε ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι να προσέξετε στην προετοιμασία και το ψήσιμο του αρνιού

Η προετοιμασία του αρνιού λίγο πολύ είναι στους περισσότερους γνωστή. Παίρνουμε το αρνί, το πλένουμε στο λαιμό και την κοιλιά και το περνάμε στη σούβλα. Το αλατίζουμε στην κοιλιά και το υπόλοιπο σώμα. Ανοίγουμε επίσης από μία τρύπα με το μαχαίρι στα ποδαράκια και τα χεράκια του αρνιού, τις οποίες επίσης αλατίζουμε και τις καλύπτουμε με σκέπη. «Το πόσο αλατισμένο θα είναι το αρνί έγκειται στην προτίμηση του καθενός. Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι ένα ποσοστό από το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε θα φύγει στο ψήσιμο», σημειώνει ο Αλέξανδρος Γκαμπέτας. Στην συνέχεια δένουμε το αρνί από τα μπρος και πίσω πόδια περνάμε δύο διχάλες στη ράχη ή χρησιμοποιούμε σχοινί και ράβουμε την κοιλιά. Το αρνί είναι έτοιμο για ψήσιμο.

Στο ψήσιμο το βάζουμε στην ψησταριά και ξεκινάμε αρχικά με λίγη φωτιά. Προσέχουμε να έχουμε περισσότερη φωτιά στα άκρα και λιγότερη στην κοιλιά. Τα μεγαλύτερα αρνιά σε κιλά θέλουν και περισσότερη ώρα για ψήσιμο, αλλά και προσοχή στο πως θα διαχειριστούμε τη φωτιά.

αρνι κοκορετσι ψησιμο πασχα

Κοκορέτσι το μπελαλίδικο

Για το κοκορέτσι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να το απολαύσετε όπως πρέπει. Κόβετε την συκωταριά και τα πνευμόνια  σε κομμάτια και αλατοπιπερώνετε. Πλένετε καλά τα έντερα μέχρι να καθαρίσουν και ξεκινάτε να… πλέκετε στη σούβλα το κοκορέτσι. Περνάτε πρώτα το συκώτια στην σούβλα και στην συνέχεια τυλίγετε με έντερα. «Προσέχουμε να τυλίξουμε καλά με έντερα τα συκωτάκια ώστε να μη προεξέχουν και να φαίνονται. Για το λόγο αυτό θα χρειαστούμε πολλά έντερα», περιγράφει ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Έλατος».

Στην συνέχεια το βάζουμε στη ψησταριά σε δυνατή φωτιά.

Το κεμπάπ θέλει προετοιμασία

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε κεμπάπ θα πρέπει να ξεκινήσετε και να το μαρινάρετε με τα υλικά που εσείς θέλετε, είτε μιλάμε για χοιρινό, είτε για πρόβειο κρέας. Συνήθως μπορείτε να βάλετε κρεμμύδι και πιπέρι και το αλάτι να το προσθέσετε λίγο πριν το βάλετε στη σούβλα για να μη «σφίξει» το κρέας. Το ετοιμάζετε από το βράδυ και το σουβλίζετε λίγο πριν το ψήσετε.

«Στο ψήσιμο το κεμπάπ θέλει σταθερή φωτιά για να μπορέσετε να το απολαύσετε όπως θα πρέπει», λέει ο κ. Γκαμπέτας.

Καλό ψήσιμο λοιπόν και καλή όρεξη. Άλλωστε το αποτέλεσμα θα φανεί όταν σερβιριστούν τα ψητά στο πασχαλινό τραπέζι.Καλή επιτυχία…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: