Κόσμος » Το «όνειρο» του Μ.Λ. Κινγκ πιο επίκαιρο από ποτέ στον αγώνα κατά του ρατσισμού

Το «όνειρο» του Μ.Λ. Κινγκ πιο επίκαιρο από ποτέ στον αγώνα κατά του ρατσισμού

Το «όνειρο» του Μ.Λ. Κινγκ πιο επίκαιρο από ποτέ στον αγώνα κατά του ρατσισμού

Πριν από πενήντα χρόνια, το απόγευμα στις 4 Απριλίου 1968, ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που είχε «ένα όνειρο» να τερματιστούν οι φυλετικές διακρίσεις, δολοφονήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί καθώς σχεδίαζε την «Πορεία των Φτωχών» προς την Ουάσινγκτον.

«Αν και «έφυγε» άδικα από τη γη αυτή, μας άφησε με την κληρονομιά της δικαιοσύνης και της ειρήνης» τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλαντ Τραμπ με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη δολοφονία του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος και συμπληρώνει: «Ως ενωμένος λαός, πρέπει να αντιληφθούμε την αποστολή της ζωής του Λούθερ Κινγκ και να καταγγείλουμε τον ρατσισμό, την απανθρωπιά και όλα εκείνα τα πράγματα που επιδιώκουν να μας χωρίσουν».

Μιλώντας για τη σημασία της κληρονομιάς του Λούθερ Κινγκ σήμερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι «παραμένουμε σταθεροί στην προώθηση των προσπαθειών μας, ελπίζοντας να επισπεύσουμε την ημέρα που όλα τα παιδιά του Θεού θα ενώσουν τα χέρια τους στην ελευθερία για πάντα».

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε την 4η Απριλίου 2018 ως ημέρα τιμής της κληρονομιάς του Λούθερ Κινγκ. Επίσης, προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς να πράξουν το μέρος που τους αναλογεί για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του Λούθερ Κινγκ για την ειρήνη, την ενότητα και τη δικαιοσύνη.

Ανήμερα της επετείου θανάτου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις ως φόρος τιμής: στην Ουάσιγκτον, στο άγαλμα που δεσπόζει στο Εθνικό Πάρκο της αμερικανικής πρωτεύουσας και στο Μέμφις, μπροστά από το μοτέλ Λορέν, που έχει μετατραπεί σε μνημείο. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα ακριβώς τη στιγμή της δολοφονίας του, στη 01:01 ώρα Ελλάδος.

Τιμώντας τη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τζον Λιούις, εμβληματική μορφή του αμερικανικού κινήματος για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θυμήθηκε την ημέρα της δολοφονίας γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Πριν από 50 χρόνια σήμερα, έμαθα τα οδυνηρά νέα ότι ο φίλος μου, ο μέντορας μου, ο δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, νεώτερος, δολοφονήθηκε στο Μέμφις. Ήταν ο αδερφός μου, ο ηγέτης μου – εκείνη την ημέρα αισθανόμουν ότι κάτι πέθανε σε όλους μας».

Σε μήνυμά του στoν προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναφέρει: «Πριν από 50 χρόνια σήμερα, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος δολοφονήθηκε. 50 χρόνια συνεχίζει να εμπνέει …».

Η UNESCO επισημαίνει ότι «το όνειρο ζει».

Σημειώνεται πως το 1964 απονεμήθηκε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του για τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αργά ή γρήγορα όλοι οι άνθρωποι του κόσμου θα πρέπει να ανακαλύψουν έναν τρόπο να ζουν μαζί με ειρήνη» και «η ειρήνη είναι πιο πολύτιμη από τα διαμάντια ή το ασήμι ή το χρυσό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον δωδεκάλεπτο λόγο που εκφώνησε στο Όσλο της Νορβηγίας, στις 10 Δεκεμβρίου 1964, κατά την τελετή απονομής.

«Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ονειρευόταν ότι όλοι οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα κρίνονταν από τις προσωπικές τους αξίες και όχι από το χρώμα του δέρματός τους. Τον Απρίλιο του 1968 δολοφονήθηκε από λευκό ρατσιστή. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε λάβει το Βραβείο Ειρήνης για τη μη βίαιη εκστρατεία κατά του ρατσισμού» σημειώνεται στην ιστοσελίδα για τα βραβεία Νόμπελ και προστίθεται πως το 1963, 250.000 διαδηλωτές προχώρησαν στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, όπου ο Κινγκ έδωσε τη διάσημη ομιλία του «Έχω όνειρο».

Γερμανικός τύπος: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είδε την οικονομική ισότητα ως έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να πραγματοποιήσει το όνειρό του

Δεν υπάρχει θέμα που να ασχολήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τους μήνες πριν από το θάνατό του, όσο η καταπολέμηση της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της δολοφονίας του δύο σημαντικά μουσεία στην Ουάσιγκτον θυμούνται σήμερα το μεγάλο έργο του Κινγκ: «Την Καμπάνια για τους φτωχούς» στις ΗΠΑ.

Το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας και το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού δείχνουν μια κοινή μόνιμη έκθεση για τη δέσμευση του Κινγκ στην κοινωνική δικαιοσύνη.

«Θέλαμε να δει ο κόσμος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε ένα διαφορετικό φως», λέει ο Λόνι Μπουντς, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού. «Ο Κινγκ ως έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, είδε την οικονομική ισότητα».

Ο Κινγκ ήξερε ότι τα αστικά δικαιώματα για τους μαύρους είναι μόνο το πρώτο βήμα. Όταν ο νόμος αυτός θεσπίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Κινγκ στράφηκε στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στις συνθήκες διαβίωσης. «Για ποια πολιτικά δικαιώματα μπορούμε να μιλάμε, εάν δεν έχουμε αρκετό φαγητό ή καλή εκπαίδευση;» έλεγε.

Ο Κινγκ υποστήριζε πως «η καταπολέμηση της φτώχειας είναι το κυρίαρχο θέμα, όχι μόνο για τους φτωχούς μαύρους, αλλά και τους Λατίνους και τους έγχρωμους. Μόνο μέσω μιας συμμαχίας όλων των πληθυσμιακών ομάδων μπορούμε να αλλάξουμε την Αμερική».

Ο Λονι Μπουντς λέει ότι εάν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ζωντανός σήμερα, για αυτό θα αγωνιζόταν: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για οικονομική δικαιοσύνη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη σύγχρονη τεχνολογία και θα έλεγε: «Τι μπορώ να κάνω για να καταστήσω την Αμερική καλύτερη;».

AΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: