Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Αντίθετο το ΕΚΛ στα σχέδια για το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΣ

Αντίθετο το ΕΚΛ στα σχέδια για το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ

Αντίθετο το ΕΚΛ στα σχέδια για το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές αναφέρθηκε στην αντίθεση της διοίκησης για την παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του πρώην ΙΚΑ, για την καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, αλλά και για τις εκδηλώσεις που οργανώνονται για την Εργατική Πρωτομαγιά. Αναλυτικότερα στην εισήγησή του αναφέρει:

Όχι στην παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ, να κατασκευαστεί άμεσα το ιδιόκτητο κτίριο του
Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, καταγγέλει, την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το ιδιόκτητο οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα χωρίς καν απόφαση του Δ.Σ του ΕΦΚΑ, το οποίο προορίζονταν να γίνει το νέο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, όπως ήταν πάγιο και ομόφωνο αίτημα του ΕΚΝΛ, των σωματείων του, των συνταξιουχικών σωματείων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων της πόλης.
Το οικόπεδο του ΙΚΑ, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο των ασφαλισμένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης ή της διορισμένης διοίκησης του και γι’ αυτό δεν μπορεί να το παραχωρεί όπου αυτήν θέλει, αλλά ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει παλιότερη απόφαση της για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).
Σ’ αυτό το ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ, λειτουργούσε το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, επι δεκαετίες, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες, εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.
Το 2008, κατεδαφίσθηκε λόγω παλαιότητας και στη θέση του είχε αποφασισθεί το 2010 να ανεγερθεί σύγχρονο κτίριο που θα στέγαζε διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Όμως αυτό δεν προχώρησε, παρ’ ότι συντάχθηκε και μελέτη πολλών χιλιάδων ευρώ, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων και έτσι υποχρεώνονταν να πληρώνει περί τις 500.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια, για πολλά χρόνια.
Οι πανηγυρισμοί της Δημοτικής Αρχής Λαρισαίων ότι έτσι θα αποκτήσει ένα χώρο πρασίνου, είναι ασύμβατοι με το γεγονός ότι μια σειρά χώροι που είχαν δεσμευτεί από παλιότερες δημοτικές αρχές για πλατείες, χώρους πρασίνου και παιδικών χαρών, αποχαρακτηρίζονται από την σημερινή δημοτική αρχή και δίνονται σε ιδιώτες για αξιοποίηση, χώροι πρασίνου, όπως το αισθητικό άλσος έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, αξιώνει από το Δ.Σ του ΕΦΚΑ:
• Να αρνηθεί να επικυρώσει την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στον Δήμο Λαρισαίων.
• Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στην Φιλιππούπολη που θα πληρώνει περίπου 100.000 ευρώ ενοίκια ετησίως και δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
• Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές, υγειονομικές), όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί το 2010 από την διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

 Η παρέμβαση του ΕΚΝΛ για τους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας
Το ΕΚΝΛ, αγωνίζεται εδώ και χρόνια, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσής τους, οι 144 απολυμένοι της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, αλλά συναντά την εχθρική στάση τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και της σημερινής, η οποία μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα το έλυνε στις αρχές του 2017, με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, όπως μας είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβρη του 2016 η υφυπουργός οικονομικών κ. Παπανάτσιου.
Όμως στην πράξη η κοροϊδία πάει σύννεφο προς τους 144 απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 χρόνια.
Και όχι μόνο δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα η κυβέρνηση, αλλά επιδεικνύει και μια προκλητική απαξίωση απέναντι στα αιτήματα του ΕΚΝΛ και των απολυμένων της πρώην ΕΑΣ, για μια συνάντηση για να συζητηθεί η λύση του προβλήματος, τόσο η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου, όσο και η υφυπουργός οικονομικών κ. Παπανάτσιου. Το ΕΚΝΛ, καταγγέλει αυτή την στάση της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του αυτή μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Παράλληλα στείλαμε αίτημα προς το υπουργείο εργασίας, για να δοθεί σε όλους τους απολυμένους της πρώην ΕΑΣ, εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ στον καθένα, για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιεστικές και μεγάλες ανάγκες τους.

Για την εργατική πρωτομαγιά
Ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε την φετεινή εργατική πρωτομαγιά, κάτω από δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη.
Από τη μια έχουμε συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης, Ε.Ε, εργοδοσίας σε βάρος όλων των δικαιωμάτων μας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι οδεύουμε προς το τέλος των μνημονίων, προκειμένου να καλλιεργεί αυταπάτες και παθητικότητα, για να περνά εύκολα τα αντεργατικά της μέτρα
Και από την άλλη έχουμε επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών και ενώσεων (ΝΑΤΟ, Ε.Ε), στην περιοχή του Αιγαίου, της Ν/Α Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και σε άλλες περιοχές, που αυξάνουν τους πολέμους και τον κίνδυνο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας με την Τουρκία, για χάρη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επίσης οξύνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια και στην Παλαιστίνη.

Επομένως και οι φετεινές εκδηλώσεις, θα έχουν κύριο περιεχόμενο την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεμένη με την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.
Έχουμε ανοίξει και συνεχίζουμε το μέτωπο πάλης για τις ΣΣΕ, κατά των πλειστηριασμών, που από 1η Μάη εντάσσονται και τα χρέη άνω των 500 ευρώ προς το δημόσιο, δήμους, ΕΦΚΑ, κατά της φοροληστείας, έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα για την 4η αξιολόγηση, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του ασφαλιστικού που δεν αφορά μόνο τις περικοπές των συντάξεων, αλλά τον ίδιο το χαρακτήρα της Κ.Α, που πάνε να τον καταργήσουν, μετατρέποντάς την σε ιδιωτική υπόθεση και όχι κοινωνική και υποχρεωτική.

Εργατικό Κέντρο 2

Αρωγός σ’ αυτή την αντεργατική επίθεση είναι και η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΓΣΕΕ, που ήδη συνυπέγραψε στα κρυφά με τις εργοδοτικές οργανώσεις, την λεγόμενη ΕΓΣΣΕ με τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά. Έθεσε θέμα στην τελευταία συνεδρίασή της για την δημιουργία εθνικού επαγγελματικού ταμείου που υπονομεύει ευθέως τον κοινωνικό, δημόσιο και υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλιση, και συνυπέγραψε ένα κατάπτυστο κείμενο με εργοδοτικές και άλλες οργανώσεις για μια ημέρα δήθεν πανελλαδικής δράσης της, όπου ξεπουλά τελείως τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης κάτω από την ψευδεπίγραφη «εθνική ενότητα» για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την συστράτευση με την αστική τάξη για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας.
Κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να πάρει μέρος σ’ αυτήν την προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων και των συνδικάτων στους σχεδιασμούς των εκμεταλλευτών μας. Να ανοίξει αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ.

Εμείς δεν αποδεχόμαστε το παραμύθι της λεγόμενης εθνικής ενότητας που πλασάρουν η αστική τάξη, η κυβέρνηση και τα κόμματα της, για να κρατούν εγκλωβισμένη την εργατική τάξη στα αντιλαϊκά σχέδια τους.
Θα δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν.
Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, να φύγει η χώρα μας απ’ αυτό, με τους εργαζόμενους στην εξουσία.
Να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις, τα ντρόουνς, να γυρίσουν πίσω όλες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Να πάψει να η χώρα μας να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει 4 δις. ευρώ ετησίως.
Παλεύουμε και θα παλέψουμε για να μην υπάρχει καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για την υπεράσπισή τους, χωρίς να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και την κυβέρνησή της, που και στην περίοδο της ειρήνης την σφάζει, αλλά και την στέλνει στο σφαγείο της στο πόλεμο.
Λέμε όχι στον φασισμό, τον εθνικισμό, τα σωβινισμό και τον αλυτρωτισμό, που καλλιεργούν οι αστοί και τα κόμματά τους, για να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη στα συμφέροντα τους.
Αγωνιστικά αντιδρούμε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δεν δεχόμαστε να περισταλούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η δράση των συνδικάτων.

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αποφάσισε πανεργατική απεργία για την Τρίτη 1η Μάη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
Να οργανωθούν από κοινού με τα σωματεία εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την εργατική πρωτομαγιά, και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε την κήρυξη μιας ώρας στάση εργασίας, για την Παρασκευή 27 και την Δευτέρα 30 Απρίλη.
Οργανώνουμε περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ.
Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5χ5, με ομάδες σωματείων και χώρων δουλειάς, στις 24 και 26 Απρίλη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Προβολή αντιπολεμικής ταινίας
Σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Στις 13 Μάη, θα συμμετέχει μαζικά στην πορεία ειρήνης που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ.
Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη των Δ.Σ των σωματείων, την Πέμπτη 12 Απρίλη, στις 7 μ.μ, στην αίθουσα του ΕΚΝΛ.

Διαβάστε επίσης: