Οικονομία » Στον… αέρα η έκδοση νέων συντάξεων του Δημοσίου

Στον… αέρα η έκδοση νέων συντάξεων του Δημοσίου

Στον… αέρα η έκδοση νέων συντάξεων του Δημοσίου

Στον… αέρα θα βρεθούν χιλιάδες αιτούντες του Δημοσίου για σύνταξη, καθώς στο τέλος Απριλίου μπαίνει «λουκέτο» στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου, αφού θα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 218.280 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, που δεν αφορούν μόνον σε έκδοση συντάξεων γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου, αλλά ως επί το πλείστον σε αιτήματα αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας, σε αιτήματα παραπομπής ασφαλισμένων στις επιτροπές αναπηρίας, σε επιστροφές αναδρομικών κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για διόρθωση των παράνομων κρατήσεων στις συντάξεις με αξιώσεις για επιστροφή των αναδρομικών!

Οι μέχρι τώρα 4 Διευθύνσεις συντάξεων του ΓΛΚ παύουν να υφίστανται και απορροφώνται από μία Διεύθυνση του ΕΦΚΑ.

Οι 218.280 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, μένουν στον αέρα, γιατί με την κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ παύει να υφίσταται και η λειτουργία των επιμέρους (4) Διευθύνσεων που ασχολούνται με τις συντάξεις του Δημοσίου. Οι, δε, υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και όσοι μείνουν θα πρέπει να «τρέξουν» έναν όγκο υποθέσεων που δεν ήταν στο αντικείμενό τους.

Καθυστερήσεις
Ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων και με το νέο καθεστώς και τη διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης οι καθυστερήσεις θα ενταθούν, ενώ τα αιτήματά τους για επιστροφές παράνομων κρατήσεων υποβάλλονται με έναν μέσο ρυθμό 800 αιτήσεων τη μέρα!

Με δυο λόγια, το ΓΛΚ μπορεί να παραμένει στην πλατεία Κάνιγγος, αλλά δεν θα έχει την ίδια δομή που διατηρούσε επί δεκαετίες και χαρακτηριζόταν ως μία από τις πιο οργανωμένες και έμπειρες υπηρεσίες συντάξεων.

Η πρόταση που έχει γίνει προς το υπουργείο Οικονομικών είναι να παραταθεί η λειτουργία του ΓΛΚ ως Γενικής Διεύθυνσης έως το τέλος του 2018 αντί να καταργηθεί στις 30 Απριλίου, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα. Το υπουργείο δεν έχει απαντήσει και όπως φαίνεται θα αποφασίσει όταν διαπιστώσει το αδιέξοδο που δημιουργείται.

Προτεραιότητα

Ως άμεσης προτεραιότητας θέματα χαρακτηρίζονται:

* Η έκδοση τροποποιητικών συνταξιοδοτικών πράξεων για να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης για όσους έχουν διαδοχική και συμμετέχει το Δημόσιο.

* Η έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας (πλασματικοί χρόνοι, στρατιωτικής θητείας κ.λπ.).

* Η έκδοση αποφάσεων για μεταβίβαση συντάξεων από συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά το 2008.

* Η προσαρμογή του προγράμματος για μεταβιβάσεις συντάξεων που εμπίπτουν στο νόμο 4499/2017 (κατώτατο όριο).

* Η έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και έχουν παράλληλή ασφάλιση με Δημόσιο και Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ. ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: