Οικονομία » Πώς κινείται η πασχαλινή αγορά στη Λάρισα
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΨΩΝΙΣΑΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Πώς κινείται η πασχαλινή αγορά στη Λάρισα

Πώς κινείται η πασχαλινή αγορά στη Λάρισα

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Τις τελευταίες ημέρες «ζεστάθηκε» η αγορά της Λάρισας από την αύξηση της κίνησης η οποία παρατηρήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από το Σάββατο του Λαζάρου οι καταναλωτές άρχισαν να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές βόλτες, αλλά και τα πρώτα ψώνια ενόψει το Πάσχα. Η Μεγάλη εβδομάδα και όσο πλησιάζουμε προς το Μεγάλο Σάββατο δείχνει ότι η αγορά ανέβασε τους τζίρους, όμως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν φαίνεται να ξεπέρασε τα περσινά επίπεδα. Οι Λαρισαίοι ψώνισαν παραδοσιακά για το Πασχαλινό τραπέζι αρνάκι ή κατσικάκι καθώς επίσης αυγά, τσουρέκια και κουλούρια. Όμως αναθέρμανση υπήρξε και στην αγορά της ένδυσης και της υπόδησης καθώς οι νονοί, παρά τα «σφιχτά» οικονομικά πήραν δώρο και λαμπάδα στα βαφτιστήρια τους. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι αγορές τους ήταν στοχευμένες με συγκεκριμένο μπάτζετ χρημάτων.

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Χαρ. Παπαδόπουλος: Οι καταναλωτές ψώνισαν στοχευμένα

Φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου και των Βαΐων ήταν κατά κάποιον τρόπο ο οδηγός για το πως θα κινούνταν η πασχαλινή αγορά και τις επόμενες ημέρες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η αγορά κινήθηκε οριακά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έτσι συνέχισε και την Μεγάλη Εβδομάδα και δεν παρουσιάστηκαν διαφορές στους τζίρους με την προηγούμενη χρονιά. Άλλωστε φαίνεται πως ο Λαρισαίος καταναλωτής ψώνισε στοχευμένα και με συγκεκριμένο μπάτζετ», σημειώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Όμως σε αυτή την εξίσωση φαίνεται ότι υπήρξαν τομείς που παρουσίασαν μικρή πτώση της τάξης του 10%. Από την άλλη την… τιμητική τους είχαν η εστίαση, τα ήδη δώρων, η ένδυση, η υπόδηση και βέβαια τα καταστήματα με τα πασχαλινά προϊόντα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΙΖΟΣ 2018 (2)

Βαγγ. Ρίζος: Αγοράζουν ένα αρνί για δύο οικογένειες

Μικρή πτώση στη ζήτηση για τα αμνοερίφια σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζεται στα κρεοπωλεία της Λάρισας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλη Ρίζο η κίνηση που παρατηρείται την Μεγάλη εβδομάδα είναι συγκρατημένη. Μάλιστα σημειώνει ότι «οι πελάτες φαίνεται πως πλέον λόγω της κρίσης δεν προτιμούν τα αρνιά που είναι 10 κιλών όπως συνήθως. Παραγγέλνουν 12-13 κιλά αμνοερίφιο καθώς φαίνεται πως θα το ψήσουν μαζί και με κάποια άλλη οικογένεια και έτσι το αγοράζουν από κοινού».

Στα κρεοπωλεία της Λάρισας το αρνάκι κυμαίνεται από 8,50-9 ευρώ το κιλό. Ίδια είναι η τιμή για τις συκωταριές. Το κατσικάκι πωλείται από 9,50- 10 ευρώ το κιλό. Τέλος τα έντερα κοστίζουν από 4-4,5 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς από την όψη αλλά και την σήμανση του αμνοεριφίου θα μπορέσουν να καταλάβουν την προέλευσή του. Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουν και την όψη του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλη Ρίζο το αρνί ή το κατσίκι «θα πρέπει να είναι φρέσκο και κυρίως στεγνό από υγρά. Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να έχει κιτρινωπό χρώμα», περιγράφει. Επίσης θα πρέπει σε ευκρινές σημείο να φέρει την τιρκουάζ σφραγίδα αλλά και τον κωδικό σφαγείου.

Γκούλιος  (1)

Αλ. Γκούλιος: Κρατήσαμε σταθερές τις τιμές

Σταθεροποιητικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα κινείται η αγορά στα αρτοποιεία της Λάρισας. Από τη μια σαφώς αυξήθηκε η κίνηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα αλλά αν συγκριθεί με το περσινό Πάσχα μάλλον η αγορά κινείται στους ίδιους ρυθμούς. Οι καταναλωτές αγόρασαν κυρίως κουλουράκια, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά. «Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν καταφέραμε και κρατήσαμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο πρόεδρος Αρτοποιών Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος.

Έτσι τα κουλουράκια θα τα βρείτε από 8-10 ευρώ το κιλό. Τα τσουρέκια θα τα προμηθευτείτε από 8-10 ευρώ το κιλό. Τα σοκολατένια αυγά κοστίζουν από 5-8 ευρώ τα μικρά και τα μεγάλα από 10-12 το τεμάχιο.

ΠΟΥΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 2018

Δ. Πούρικας: Επάρκεια ντόπιων προϊόντων στις λαϊκές αγορές

Τα οπωροκηπευτικά έχουν ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό τραπέζι. Η κίνηση την Μεγάλη εβδομάδα κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στις λαϊκές αγορές υπάρχει επάρκεια αγαθών τα οποία είναι ντόπια και σε καλές τιμές. «Οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίσουν όλα τα λαχανικά και τα άλλα προϊόντα από τις λαϊκές αγορές. Ο καιρός βοήθησε και οι τιμές είναι χαμηλές», σημειώνει ο Δημήτρης Πούρικας, πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών.

Έτσι το μαρούλι κυμαίνεται από 0,70 – 1 ευρώ το κιλό. Τις ντομάτες θα τις βρείτε από 0,80- 1,5 ευρώ το κιλό. Το σπανάκι έως 1 ευρώ το κιλό. Το λάχανο κοστίζει από 0,30- 0,50 ευρώ και το πράσο από 0,40-0,70 ευρώ το κιλό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΟΝΤΑΣ 2018

Χρ. Χατζηλιόντας: Μικρό μπάτζετ για ένα δώρο από χρυσό

Στα χρυσοχοΐα της Λάρισας αυτή η εποχή ανοίγουν οι δουλειές όχι λόγω Πάσχα αλλά γιατί μετά από την μεγάλη γιορτή ξεκινούν γάμοι και βαπτίσεις. Όμως και την Μεγάλη Εβδομάδα η κίνηση είναι ικανοποιητική συγκρινόμενη με την ανάλογη περσινή περίοδο.

«Φαίνεται πως οι πελάτες είναι «κουμπωμένοι» και σε καμία περίπτωση δε συμπεριφέρονται όπως παλαιότερα. Αν κάποιος θέλει, θα ψωνίζει συνήθως ένα μικρό κόσμημα από χρυσό με κόστος μέχρι 100 ευρώ», τόνισε πρόεδρος των Χρυσοχόων Λάρισας Χρήστος Χατζηλιόντας.

ΠΕΛΙΠΙΔΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Πελ. Τσιάρας: Παιδικό βιβλίο διαλέγουν για το Πάσχα

Στα βιβλιοπωλεία της πόλης το Πάσχα δεν είναι σε καμιά περίπτωση όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση. «Συνήθως οι πελάτες που θα έρχονται τις ημέρες του Πάσχα είναι νονοί που μαζί με όλα τα άλλα δώρα θέλουν να χαρίσουν κι ένα παιδικό βιβλίο στο βαφτιστήρι τους», λέει ο πρόεδρος Βιβλιοπωλών Λάρισας Πελοπίδας Τσιάρας.

Παπαϊωάννου Ειρήνη

Ειρ. Παπαϊωάννου: Λείπει ένα enent για να φέρει κόσμο στην πόλη

Στα ξενοδοχεία της περιοχής το Πάρκο των Ευχών τα Χριστούγεννα έφερε στη Λάρισα υψηλές πληρότητες και έδωσε πνοή στην αγορά. Σύμφωνα με την πρόεδρο Ξενοδόχων ν. Λάρισας Ειρήνη Παπαϊωάννου αυτή «η ώθηση δεν υπάρχει το Πάσχα και οι πληρότητες είναι μάλλον στα συνήθη επίπεδα. Αν είχαμε ένα πασχαλινό event τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», σημειώνει μιλώντας για την κίνηση τις πασχαλινές ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: