Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » O Γολγοθάς του επιχειρηματία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

O Γολγοθάς του επιχειρηματία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

O Γολγοθάς του επιχειρηματία… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Στη νέα εποχή που έρχεται τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τα λάθη και τις πρακτικές του παρελθόντος για να μην ξαναζήσουμε πέτρινα χρόνια. Η Ανάσταση της οικονομίας μας είναι στο χέρι μας»

Στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων όλα άλλαξαν για το επιχειρείν στην Ελλάδα. Οι φόροι τσίμπησαν και γίναμε ευρω-πρωταθλητές, οι ασφαλιστικές εισφορές το ίδιο, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία στέρεψαν μαζί με τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρηματίες που παρέμειναν στη χώρα μας θεωρούνται κι όχι άδικα «ήρωες», καθώς δραστηριοποιούνται σε ένα σκληρό έως «εχθρικό» περιβάλλον, όπως λένε καθημερινά οι περισσότεροι.

Η πραγματική ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να έρθει χωρίς υγιείς επιχειρήσεις. «Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν. Το κόστος που έχουν πληρώσει επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης είναι τεράστιο και δεν πρέπει να πάει χαμένο» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Το τίμημα ήταν βαρύ και για τη χώρα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν βάρη που πλέον δεν αντέχουν.

Το στίγμα για το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας έδωσε για άλλη μια φορά χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», όπου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Για εμάς η έξοδος θα είναι καθαρή, δεν θα έχουμε προαπαιτούμενα και αστερίσκους, θα είναι πορεία διαφανής» και προσέθεσε ότι το σχέδιο «θα αφορά την ανασυγκρότηση της οικονομίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την πορεία της χώρας για την επόμενη τετραετία».

Ένα σχέδιο που έρχεται να αντιμετωπίσει ποια πραγματική κατάσταση; Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο να απαντάει στα προβλήματα μίας χώρας που είναι σαν να έχει βγει από πόλεμο. Έχουμε μία πολύ βαριά κληρονομιά, μίας ανεργίας που είχε φτάσει το 27% ή της απώλειας του ενός τρίτου της οικονομίας. Όταν η κοινωνία έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της, πρέπει να πείσουμε ότι το σχέδιό μας απαντάει σε αυτά τα προβλήματα, ανοίγει νέους δρόμους».

Η Ελλάδα βγαίνει από έναν πρωτόγνωρο οικονομικό πόλεμο μιας ολόκληρης δεκαετίας. Ήταν μία περίοδος με μεγάλες απώλειες, ανάμεσά τους και το ένα τρίτο της οικονομίας. Σταδιακά η χώρα μας θα βρει βηματισμό. Σήμερα διανύει στους τελευταίους δύσκολους μήνες μέχρι να αποσυμπιεστεί το ελατήριο της οικονομίας. Την επόμενη μέρα όμως θα πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο του ο επιχειρηματίας που παρέμεινε στη χώρα με όποιο τίμημα και βίωσε το δικό του Γολγοθά.

Η χώρα μας, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα όσα εμπόδια, γυρίζει σελίδα. Στη νέα εποχή που έρχεται τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τα λάθη και τις πρακτικές του παρελθόντος για να μην ξαναζήσουμε πέτρινα χρόνια. Η Ανάσταση της οικονομίας μας είναι στο χέρι μας. Όλοι, κυβέρνηση, βιομήχανοι, επιχειρηματίες ξέρουνε τι πρέπει να γίνει. Ας βάλουμε όλοι πλάτη για την ανασυγκρότηση της οικονομίας για να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: