Λάρισα » «Να καταδικαστεί η «Γενοκτονία της Μνήμης»»
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΣΟ ΣΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ:

«Να καταδικαστεί η «Γενοκτονία της Μνήμης»»

«Να καταδικαστεί η «Γενοκτονία της Μνήμης»»

«Είμαστε πλησίον του τόπου που Γεννήθηκε και Αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος. Από εδώ που το μήνυμα της αγάπης και της σωτηρίας διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Εδώ που είναι το λίκνο του Χριστιανισμού. Και εδώ, που μετά από δύο σχεδόν χιλιετίες, ο Χριστιανισμός παραμένει μια ζωντανή πραγματικότητα, αντιπαλεύοντας γενναία μύριες δυσχέρειες και απειλές».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός πως «η συνεδρίαση της Γραμματείας μας λαμβάνει χώρα στην Βηρυτό, στην όμορφη χώρα του Λιβάνου, στην καρδιά της Μέσης Ανατολής αποτελεί ένα μήνυμα σύμφυτο με τους σκοπούς και την ύπαρξη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις κυριότερες παραβιάσεις έναντι των δικαιωμάτων των χριστιανών και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ορθοδοξία, και συγκεκριμένα:

  • Στην εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Αφρίν, που συνιστά πράξη παράνομη και εκτός κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου, και συνοδεύτηκε από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, χιλιάδες πρόσφυγες και καταστροφές χριστιανικών μνημείων.
  • Στη στρατηγική της Τουρκίας για τη “γενοκτονία της μνήμης”, που ακολουθείται εντός της τουρκικής επικράτειας, όπου εκκλησίες αιώνων γίνονται τζαμιά, αλλά και όπου αλλού μπορεί, όπως το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
  • Στο φόβο από εξτρεμιστικές πρακτικές στη Συρία και στο Ιράκ που εμποδίζει εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανούς να επιστρέψουν στις εστίες τους, αλλά και στην Αίγυπτο, όπου σε πολλές περιοχές, όπως η χερσόνησος του Σινά, δρουν ακραίες οργανώσεις, που σκορπούν τον θάνατο.
  • Στον εξτρεμισμό των Κοσοβάρων Αλβανών στην περιοχή του Κοσσόβου και Μετοχίων, που επιβάλλει καθεστώς φόβου στους Σέρβους Ορθοδόξους της περιοχής.
  • Στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που υφίστανται μια καταπιεστική πολιτική διακρίσεων από τις αλβανικές αρχές, που δεν συνάδει με τις αρχές του δικαίου και της ισονομίας.
  • Στη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία τελείως αντικανονικά επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Και, δυστυχώς, φαίνεται ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας βρίσκει ευήκοα ώτα, γεγονός που θα περιπλέξει περαιτέρω την ήδη περιπλεγμένη κατάσταση στα Βαλκάνια.
  • Στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγράφονται συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις στα εκκλησιαστικά πράγματα, με σκοπό την απόσπαση εκκλησιών, ενοριών και ιερωμένων από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη “Γενοκτονία της Μνήμης”, τη συστηματική καταστροφή χριστιανικών μνημείων, ενώ ζήτησε εκ νέου τη σύσταση ενός μόνιμου Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων.

Στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ συμμετείχαν Ορθόδοξοι βουλευτές από την Αλβανία, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία, την Ουγκάντα, την Παλαιστίνη, τη Ρουμανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σερβία, το Σουδάν, τη Σουηδία και τη Συρία.

Διαβάστε επίσης: