Βιβλίο » «Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας»
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας»

«Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας»

Του Χαράλαμπου Β. Στεργιούλη, φιλολόγου-δρα βυζαντινής φιλολογίας

Συνεχίζοντας να προσφέρει στην ιστορική έρευνα και συγγραφή ο γνωστός φιλόλογος και ιστορικός Θεόδωρος Α. Νημάς, προέβη στην έκδοση του νέου του πολυσέλιδου επιστημονικού έργου του με τίτλο «Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

ΝΗΜΑΣ, Τρίκαλα 20180001

Πολύτιμος αρωγός στην υλοποίηση της έκδοσης στάθηκε ο εκδοτικός οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη. Το έργο, καρπός 35ετούς έρευνας και μελέτης, καλύπτει όλα τα ιστορικά γεγονότα (πολεμικά, πολιτικά, πολιτισμικά) από την αρχαιότητα έως σήμερα και παρουσιάζει τα μνημεία του Νομού Τρικάλων (αρχαία και βυζαντινά κάστρα, ερείπια πόλεων, εκκλησίες και μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια κ.ά.). Το βιβλίο διαιρείται σε έξι μέρη και ένα εκτενές παράρτημα. Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Γεωγραφία και Οικονομία» ο συγγραφέας παρουσιάζει την Τοπογραφία του Νομού περιγράφοντας τα όρια, την έκταση, τον πληθυσμό, την μορφολογία του εδάφους (βουνά, πεδιάδες, ποτάμια κ. ά.), καθώς και την Οικονομία. Στο δεύτερο και εκτενέστερο μέρος, με τίτλο «Ιστορία» εξιστορούνται όλα τα ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα έως το 1949. Γνώστης της ιστορίας του Ν. Τρικάλων ο Θ. Νημάς περιγράφει με παραστατικό τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη των Τρικάλων και στην Καλαμπάκα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, στο πέρασμα των αιώνων. Οι αρχαίοι χρόνοι, η ρωμαϊκή κατάκτηση, ο εκχριστιανισμός των κατοίκων, τα αμυντικά έργα του Ιουστινιανού, η σλαβική κατάκτηση, η σκοτεινή περίοδος της τουρκοκρατίας, η συμβολή των Τρικάλων στον Θεσσαλικό Διαφωτισμό με τη λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και την περιοχή του Ασπροποτάμου, τα απελευθερωτικά κινήματα, η συμμετοχή Τρικαλινών αγωνιστών στην επανάσταση του 1821, η επανάσταση του 1854 και του 1878 στη Δυτική Θεσσαλία, που κατέληξε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881, η συμβολή των Τρικαλινών στους μεγάλους απελευθερωτικούς πολέμους που ακολούθησαν και ο εμφύλιος πόλεμος είναι μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που σκιαγραφεί πετυχημένα ο συγγραφέας. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Η πόλη των Τρικάλων» αφιερώνεται στην Ιστορία και τα Μνημεία της πόλεως των Τρικάλων, το τέταρτο μέρος με τίτλο «Τα Μετέωρα και η Καλαμπάκα» στα μοναστήρια των Μετεώρων και την Καλαμπάκα και το πέμπτο μέρος με τίτλο «Η Πύλη και τα μνημεία της» στην ιστορία της Πύλης και στην περιγραφή των τόσο σημαντικών μνημείων της (βυζαντινός ναός της Πόρτα-Παναγιάς, τοξωτό γεφύρι αγίου Βησσαρίωνος κ.ά). Το έκτο μέρος αναφέρεται στα «Μνημεία του Νομού Τρικάλων», ήτοι στους προϊστορικούς οικισμούς, στις αρχαίες ή βυζαντινές πόλεις και κάστρα, στα μοναστήρια και τους ναούς της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, στα παλαιά λίθινα τοξωτά γεφύρια, στα σπήλαια (με ιδιαίτερη αναφορά στο σπήλαιο της Θεόπετρας) και στις ιαματικές πηγές.

Το βιβλίο κλείνει με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Παράρτημα, που περιλαμβάνει την εξέλιξη του πληθυσμού, τους επισκοπικούς καταλόγους Τρίκκης, Σταγών Γαρδικίου και Περιστεράς, τον κατάλογο Νομαρχών του Ν. Τρικάλων,  την συναρπαστική περιγραφή της εισόδου του απελευθερωτή Ελληνικού Στρατού στην πόλη των Τρικάλων στις 23 Αυγούστου 1881 από τον Σπύρο Παγανέλη και την περιγραφή των Τρικάλων το 1891 από τον δημοσιογράφο Βλάση Γαβριηλίδη. Από ένα τόσο ενδιαφέρον επιστημονικό σύγγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει ένας ευσύνοπτος Πρόλογος, μια κατατοπιστικότατη Εισαγωγή για την τοπική ιστορία και τη σημασία της, η παράθεση πλούσιας και λεπτομερούς Βιβλιογραφίας και ένα Γενικό Ευρετήριο Ονομάτων για τη διευκόλυνση του αναγνώστη. Ο Θ. Νημάς με το νέο του αυτό βιβλίο του, ένα έργο -πραγματικά- ζωής, φιλοδοξεί να δώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα πολύτιμο εργαλείο, ένα πλήρες εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας και όχι μόνον. Και το πετυχαίνει, νομίζω, στον μέγιστο βαθμό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: