Πολιτισμός » Έργα του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ "ΓΕΝΕΣΙΣ ΝΕΩΝ"

Έργα του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι»

Έργα του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι»

Έργα του εξαίρετου ζωγράφου Μιχαήλ Βακαλούλη φιλοξενούνται την περίοδο αυτή στο εστιατόριο «Να με θυμάσαι».

Ο συμπαθέστατος συμπολίτης μας έχει γεννηθεί στον Πειραιά, αλλά έχει μεγαλώσει στην πόλη μας, όπου και δραστηριοποιείται. Είναι πτυχιούχος τής Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών Βελγίου τού τμήματος ζωγραφικής. Έχει πτυχίο και πιστοποίηση αγιογράφου βυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.

να με θυμασαι (4)

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει δεκάδες ατομικές εκθέσεις από το 1994 μέχρι σήμερα. Κάποιες απ’ αυτές: Το 1999 στο  Δημαρχιακό Μέγαρο Kortrijk του Βελγίου, το 2008 στον Οίκο Vranos art de στην Αθήνα, το 2010 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας με την ενότητα «Ωδή εις ναυς», το 2013 στη «Bernice gallery» των Η.Π.Α. με τη θεματολογία «Lumen artis», το 2016 με την ενότητα «Imress I» στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη και τον ίδιο χρόνο με την «Imress II» στην αίθουσα «Δεσμός» στο Παρίσι, το δε 2017 η μεγάλη έκθεση με τη θεματολογία «Γένεσις νεών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα.

να με θυμασαι (3)

Επίσης, δεκάδες είναι οι συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις. Οι πλέον πρόσφατες: Το 2015 στην έκθεση με τίτλο «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ» στην Ιερά Θελογική Σχολή Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη και την ίδια χρονιά στην γκαλερί «Terzo Mondo» του Βερολίνου και το 2016 σε ομαδική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Γκούσταφ Κλίμντ στην Αυστρία.

Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βέλγιο και USA.

να με θυμασαι (2)

Φιλοτέχνησε έργα για πολλούς δημόσιους χώρους όπως στην Grote Mark του Βελγίου, στον Καθεδρικό Ναό της Βουδαπέστης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην Ελλάδα έργα του κοσμούν στο ΑΤΕΙ Καβάλας, στο E.A.Π, στα Υπουργεία Οικονομικών και Αιγαίου, στο ΕΛΚΕΠΑ Καβάλας, στις Ιερές Μονές του Αγίου όρους, στην 5ην ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον συμβολαιογραφικό σύλλογο εφετείου Λάρισας, στις Δημοτικές πινακοθήκες Γ.Ι Κατσίγρα, Γόννων και Φαρσάλων.

Έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων και έχει τιμηθεί από πολλούς συλλόγους.

να με θυμασαι (8)

Στο Art Restaurant «Να με θυμάσαι» παρουσιάζει έργα από τη θεματολογία «Γένεσις νεών».

«Ναυς» το πλοίο της ελληνικής αρχαιότητας που μετέφερε και μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη τη Μεσόγειο, εξερευνώντας ό,τι έβρεχαν τα κύματά της.

να με θυμασαι (7)

Αυτά τα καράβια προκαλούν τον χρωστήρα του Βακαλούλη. Tο βλέμμα τού θεατή παρασύρεται από τις έντονες γραμμές τών έργων, άλλοτε διαγώνιες κι άλλοτε κατακόρυφες. Αυτές οι έντονες γραμμές διασταυρώνονται κατά κύριο λόγο και προσδίδουν στο συνολικό έργο του Βακαλούλη μια κίνηση και μια ζωηράδα.

Ιδιαίτερη δυναμική στα έργα του καλλιτέχνη δημιουργεί η ευκολία του να αποδίδει τον όγκο με μια μόνο απλή κίνηση της γραμμής. Η δεινή σχεδιαστική του ικανότητα, η απόλυτη άνεση και η μαεστρία του στην απόδοση της εξελισσόμενης γραμμής στα πρόσωπα και στα σχήματα, αλλά και η κυριαρχία της καμπύλης δίνουν έμφαση στην αποτύπωση των δομικών χαρακτηριστικών της μορφής και των συναισθημάτων που γεννιούνται μέσα από αυτήν.

να με θυμασαι (6)

Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που αποδίδεται το φως στις συνθέσεις του, αφού τα πρόσωπα δε φωτίζονται από έξω, αλλά εσωτερικά, από μέσα, σαν να αποτελούν τα ίδια πηγή φωτός που αποκαλύπτουν αυτόφωτα την αλήθειά τους στα μάτια τού θεατή ο οποίος συμπάσχει και ανησυχεί.

 

Διαβάστε επίσης: