Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Η επανάσταση του ορθολογισμού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Η επανάσταση του ορθολογισμού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η επανάσταση του ορθολογισμού. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Στην Ελλάδα, αυτό που ονομάζουμε συλλογική συνείδηση, χτίστηκε επί δεκαετίες στη βάση συγκεκριμένων ιδεοληψιών. Κάτι ο εμφύλιος, κάτι το αφήγημα της μεταπολίτευσης, στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας, χτίστηκε ένα μόρφωμα με σταθερές αντιλήψεις, που κατοχυρώθηκαν περίπου με τον ίδιο τρόπο που κατοχυρώθηκε το θρησκευτικό μας δόγμα. Αντιλήψεις του τύπου «οι επιχειρηματίες (σ.σ. και μάλιστα οι επιτυχημένοι) πάτησαν επί πτωμάτων» ή «δημοκρατία είναι η απόλυτη αγνόηση κάθε μορφής κανόνων» και πολλά ακόμα, σφυρηλάτησαν ένα συλλογικό υποκείμενο που έδειχνε συστηματική απειθαρχία σε κάθε ορθολογική αντίληψη, ακόμα και σ’ εκείνη της επιστήμης (πόσοι δεν αναρωτιούνται καθημερινά αν οι υγροποιήσεις των καυσίμων των αεροσκαφών είναι ψεκασμοί του πλήθους;).

Αργότερα ήρθε η κρίση και μετά ακολούθησε ο λαϊκισμός, ο οποίος έκανε την κατάσταση απείρως χειρότερη!

Ίσως αυτή είναι μία απάντηση στο ερώτημα γιατί η κρίση κράτησε τόσο πολύ στην Ελλάδα. Ο ανορθολογισμός στις αντιλήψεις, ο λαϊκισμός και η ανάμιξη τους με τη συντεχνιακή λογική, δημιούργησαν ένα μείγμα που σε γενικές γραμμές εξηγεί την κατάντια της χώρας.

Είναι βέβαιο πως η χώρα χρειάζεται μια επανάσταση του αυτονόητου, βασισμένη στις αρχές του ορθολογισμού. Κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι το άσπρο είναι άσπρο και το μαύρο είναι μαύρο, είτε μας βολεύει είτε όχι. Για να συμβεί όμως αυτό, η χώρα θα πρέπει πρώτα να αποτινάξει την επιρροή που ασκεί στην πολιτική της διάσταση η ίδια η ορθοδοξία. Και δεν μιλώ για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος (αν και αυτό θα έπρεπε να συμβεί, μάλλον για άλλους λόγους) αλλά κυρίως για να απαγκιστρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα από τη λογική της πίστης (πίστη στο κόμμα, πίστη στον ηγέτη, πίστη στην ιδεολογία). Και να μπούμε στη σφαίρα της εμπιστοσύνης: Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, εμπιστοσύνη στο συλλογικό καλό.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα αν και προκάλεσε, εντέλει στερήθηκε την εξέλιξη στη σκέψη που πρόσφερε στην ανθρωπότητα ο διαφωτισμός.  Ίσως λοιπόν είναι καιρός να αρχίσουμε από την αρχή: Να ξαναδούμε βασικές αξίες και αντιλήψεις που καθόρισαν το δυτικό πολιτισμό, να τις εμπιστευτούμε και πάνω τους να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα κοινωνικών σχέσεων. Ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν πολιτικές αντιλήψεις και κοινωνικές αντιδράσεις.

Αν υπάρχει μια ελπίδα η Ελλάδα να γίνει κανονική χώρα, βρίσκεται στην ιδεολογική και πολιτική επικράτηση του ορθολογισμού. Τα υπόλοιπα έπονται…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: