Λάρισα » Λάρισα: Ετοιμάζουν τρόφιμα που θα κατεβάζουν το σάκχαρο
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ 15 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Λάρισα: Ετοιμάζουν τρόφιμα που θα κατεβάζουν το σάκχαρο

Λάρισα: Ετοιμάζουν τρόφιμα που θα κατεβάζουν το σάκχαρο

O Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Λεωνίδας

Γιαούρτι, βούτυρο ή μαλακό τυρί με την προσθήκη των ανάλογων βιοδραστικών ενώσεων θα μπορούσαν να είναι κάποια από τα προϊόντα που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου

 

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές στο πρωινό σας θα μπορούσατε μαζί με την αγωγή που λαμβάνετε να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας για το υπόλοιπο της ημέρας; Απολαμβάνοντας ένα γιαούρτι ή ένα βούτυρο που θα εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά το οποίο θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου σίγουρα θα νιώθετε καλύτερα. Ανάλογα τρόφιμα υπάρχουν στο εμπόριο για την χοληστερίνη και οι πάσχοντες φαίνεται να τα προτιμούν. Μια ομάδα στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, μετά από έρευνα 15 ετών μπορεί να πει πλέον με σιγουριά ότι μπορεί σε συνεργασία με επιχειρηματίες να παρασκευάσει τρόφιμα που θα σας βοηθούν να ελέγξετε το σάκχαρο.

Πως κατάφεραν να εντοπίσουν τις ουσίες που βοηθούν τους διαβητικούς

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας κ. Δημήτρης Λεωνίδας μιλάει στη larissanet για αυτή τη σημαντική προσπάθεια. «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα τρόφιμο που θα το τρώει ο διαβητικός και θα κατεβάζει κατά 10% το σάκχαρο. Μέσα από κάποια συστατικά τροφίμων έχουμε βρει πια είναι η βιοδραστική ένωση, που βοηθά τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο», περιγράφει ο καθηγητής. Μιλάμε στην ουσία για φυσικά συστατικά τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν ή να προστεθούν σε τροφές όπως είναι για παράδειγμα το γιαούρτι ή το βούτυρο. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα στέφυλα είναι απαγορευμένα για διαβητικούς. Όμως αυτά έχουν συστατικά που κατεβάζουν τον σάκχαρο. Οι βόστρυχοι (τα τσαμπιά από τα σταφύλια) είναι πλούσιοι σε ορισμένες ενώσεις οι οποίες ρίχνουν το σάκχαρο», περιγράφει ο κ. Λεωνίδας.

 

Επίσης έχουν βρεθεί βιοδραστικές ενώσεις από παραπροϊόντα βιομηχανικής χυμοποίησης ροδιού (φλούδες και κουκούτσια ή φλοιός και γίγαρτα) και από Crataegus orientalis (Κράταιγος ο ανατολικός) και αγριοτριανταφυλλιά (ή σκυλοτριανταφυλλιά). Η επιστημονική ομάδα γνωρίζει ποια είναι εκείνα τα μόρια που εμπλέκονται και τελικά ανεβάζουν το σάκχαρο. Με την διαδικασία της εκχύλισης οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα αφέψημα και από αυτή την διαδικασία αποκαλύπτονται οι ενώσεις που συμβάλουν στον έλεγχο του διαβήτη.

σακχαρος 2

Θετική επίδραση στα πειραματόζωα

Μέσα από βόστρυχους (τα τσαμπιά από τα σταφύλια) η ερευνητική ομάδα απομόνωσε εκείνες τις βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα αυτή την στιγμή είναι αρκετά προχωρημένη καθώς έχουν γίνει δοκιμές σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτές οι ουσίες κατεβάζουν το σάκχαρο σχεδόν 10% κατά μέσο όρο, ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο. «Αυτό είναι σημαντικό καθώς κάνοντας μακροχρόνια χρήση αυτών των ουσιών, οι διαβητικοί που στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά και ειδικά σε ηλικίες μετά τα 30-35 έτη, θα μπορέσουν πιο εύκολα να ελέγξουν την τιμή του σακχάρου», αναλύει ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

σακχαρος 1

Σύμφωνα με έρευνες το 80% των ανθρώπων που έχουν διαβήτη φαίνεται να μην το γνωρίζουν. «Εμφανίζουν σε πολλές περιπτώσεις καταρράκτη, ή ένα εγκεφαλικό και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν διαβήτη», λέει ο κ. Λεωνίδας.

Παρασκευή προϊόντων για μείωση του σακχάρου

Η ομάδα αυτή την εποχή επεξεργάζεται την ιδέα πως αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να μπουν σε τροφές δημιουργώντας μια νέα ομάδα τροφίμων με χαμηλό υπογλυκαιμικός δείκτης. Θα μπορούσε να παρασκευαστεί για παράδειγμα γιαούρτι, βούτυρο ή μαλακό τυρί. «Θυμίζω ότι τα γαλακτοκομικά βοηθάνε στην απορρόφηση αυτών των ουσιών που εμείς θέλουμε να προσθέσουμε και θα κατεβάζουν το σάκχαρο. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα γιαούρτι με φρούτα. Έτσι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάποια βατόμουρα που έχουν σημαντικές αντιγλυκαιμικές ιδιότητες», διευκρινίζει ο καθηγητής Βιοχημείας.

Πλέον αναζητούνται οι επιχειρηματίες που θα υλοποιήσουν το εμπορικό κομμάτι και θα παράξουν αυτά τα νέα προϊόντα βοηθώντας τους διαβητικούς.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: