Λάρισα » Στη Βουλή το ατύχημα εργαζόμενης στο ΠΓΝΛ

Στη Βουλή το ατύχημα εργαζόμενης στο ΠΓΝΛ

Στη Βουλή το ατύχημα εργαζόμενης στο ΠΓΝΛ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα: «Εργατικό ατύχημα στο περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Σοβαρό ατύχημα έγινε την Τρίτη 27-3-2018 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενης, από μηχάνημα στο τμήμα των πλυντηρίων.

Το συγκεκριμένο ατύχημα είναι απόρροια της εντατικοποίησης και των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον χώρο των πλυντηρίων και του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που υπάρχει εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι 22 ετών, με λειτουργία 10 έως 12 ωρών την ημέρα (συνολικά  100.000 ώρες) χωρίς τις απαραίτητες λειτουργίες ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι χρειάστηκε μισή ώρα για τον απεγκλωβισμό της εργαζόμενης.

Να σημειώσουμε ότι το μηχάνημα  παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα, και οι εργαζόμενες του τμήματος ζητούσαν την αντικατάστασή του, όπως το ίδιο έκανε και η προϊσταμένη του τμήματος με έγγραφα προς τη διοίκηση.

Υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων και ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων του χώρου των πλυντηρίων, οι οποίοι κάνουν μια βαριά ανθυγιεινή,  αλλά και σοβαρά  επικίνδυνη δουλειά, όπως αποδείχτηκε από το χθεσινό εργατικό ατύχημα, το οποίο δεν είναι το πρώτο (σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων έχουν γίνει παλιότερα κι’ άλλα και δε δηλώθηκαν). Παράλληλα δε γίνεται  εκπαίδευση ούτε  ενημέρωση στο προσωπικό για τα μέτρα προφύλαξης από τους κίνδυνους.

Το συμβάν μόνο «τυχαίο» δεν είναι. Για την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή  του συνόλου των εργαζομένων έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, η 5η ΥΠΕ  και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που στο όνομα του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία, μην υπολογίζοντας ούτε τις ζωές των εργαζομένων, υποβαθμίζοντας διαρκώς την δυνατότητα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών. Έρχεται ως φυσική συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες, και αυτή την  πολιτική υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Μια στρατηγική που θέλει την υγεία εμπόρευμα με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα, συνοδοιπόρους στο δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Yπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, που χαράζουν, νομοθετούν, και οι διοικήσεις υλοποιούν και διευθύνουν αυτές τις πολιτικές που είναι ξένες και εχθρικές προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου:

1.      Να σταματήσει η λειτουργία του επικίνδυνου μηχανήματος και να  αντικατασταθεί άμεσα με σύγχρονο και να γίνει επισκευή άμεσα του χώρου εργασίας των πλυντηρίων και μετατροπή του σε χώρο υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

2.      Να γίνει άμεση διερεύνηση του ατυχήματος από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας του νοσοκομείου και να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το πόρισμα της διερεύνηση από την επιθεώρηση εργασίας – ΚΕΠΕΚ και από τους ειδικούς επιστήμονες του νοσοκομείου (ΤΑ και ΙΕ)

3.      Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελτικών ασθενειών στο νοσοκομείο και σε όλους τους χώρους εργασίας με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης(διοίκηση του Νοσοκομείου). Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας».