Ελλάδα » Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, για την ανάπτυξη δράσεων, σχετικών με την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, με το μνημόνιο συνεργασίας θ΄αλλάξει η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία θα εισέλθει στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Ειδικότερα, πρόκειται για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος, ύψους 44 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων της χώρας. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης θ΄αλλάξει την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα λειτουργεί με ρυθμούς 1960 και προδιαγραφές της εποχής εκείνης. Η ψηφιοποίηση, κατά τον Σταύρο Κοντονή, θα βοηθήσει ουσιαστικά στη γρήγορη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων και στη μείωση του δικαστικού χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ανακοινώθηκαν σειρά από έργα, τα οποία έχουν στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαστικής διαδικασίας, την εξοικονόμηση πόρων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της ταχύτερης εξυπηρέτησης των υποθέσεων.

Προβλέπεται ακόμη η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργούν σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablets, κ.ά.) είτε μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω ασύρματου δικτύου, που θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων.

Τα έργα αυτά θεωρούνται κομβικής σημασίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, διότι με τη χρήση τεχνολογιών της πληροφορίας ενισχύεται η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του δικαστικού συστήματος, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα, μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτόν θεραπεύονται χρόνιες ελλείψεις της διοικητικής διαδικασίας και η Ελλάδα συμβαδίζει με τις βέλτιστες πρακτικές των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: