Ελλάδα » Τη Μ. Εβδομάδα οι επαφές Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Τη Μ. Εβδομάδα οι επαφές Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Τη Μ. Εβδομάδα οι επαφές Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Την ερχόμενη εβδομάδα, με την επιστροφή του από τα Τίρανα και την Βιέννη, αναμένεται να συναντηθεί ο Νίκος Κοτζιάς με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τους περισσότερους, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του Σκοπιανού και για να κανονίσει κατ ιδίαν επαφές μαζί τους.

Ήδη, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τη Μεγάλη Δευτέρα και με την Φώφη Γεννηματά επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τη Μεγάλη Τρίτη.

Βλέπει Κουμουτσάκο αντί για Μητσοτάκη
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών αντί να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει ραντεβού με τον Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές της ΝΔ  κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα.

Σε Τίρανα και Βιέννη σήμερα ο Κοτζιάς
Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις του κ. Κοτζιά θα λάβουν χώρα μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, και μετά τις  επαφές του στη Βιέννη και τα Τίρανα. Σήμερα το βράδυ θα μεταβεί στην Αυστριακή πρωτεύουσα και θα έχει δείπνο εργασίας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγο πριν από την αυριανή κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Επαφές στα Τίρανα για το Έγγραφο Στρατηγικής Συνεργασίας
Τα επόμενα βήματα για την επίλυση των διμερών ζητημάτων Ελλάδας και Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίωρης συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι, την Πέμπτη στα Τίρανα.

Έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας που καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας.

Επισημαίνεται επίσης πως οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την συνάντησή τους στην Κορυτσά τον περασμένο Ιανουάριο, «με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές».

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν με την κατ” ιδίαν συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι και συνεχίστηκαν με τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών, με τους δύο υπουργούς, σε γεύμα εργασίας.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Κοτζιάς αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Τιράνων με προορισμό τη Βιέννη, όπου αύριο θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

ΠΗΓΗ