Λάρισα » Οι πλημμύρες της Λάρισας σε φωτογραφίες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Οι πλημμύρες της Λάρισας σε φωτογραφίες

Οι πλημμύρες της Λάρισας σε φωτογραφίες

(φωτό tsantopoulos)

Στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση με θέμα «Οι πλημμύρες της Λάρισας – Η περίπτωση του 1883”. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της απόκτησης από τον Δήμο Λαρισαίων, με την συμβολή της ΔΕΥΑΛ και της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας, 16 παλαιών και σπάνιων φωτογραφιών από την πλημμύρα του Πηνειού κατά τον Οκτώβριο του 1883. Η λήψη τους έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Λεονταρίδη από τη Θεσσαλονίκη και αποτυπώνει την έκταση της πλημμύρας, τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Λάρισα και την μορφή της πόλης όπως ήταν δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση.

πλημμύρες 2

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν όλες οι παλιές φωτογραφίες και άλλες μεταγενέστερων πλημμυρών. Συγχρόνως στους χώρους έξω από το αμφιθέατρο θα εκτέθηκε ένα μέρος των φωτογραφιών και σε ειδική προθήκη όλες οι αποκτηθείσες φωτογραφίες.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «ο Πηνειός όλα τα χρόνια ήταν πηγή ζωής αλλά και κατάρας για τη πόλη. καθώς την πρώιμη περίδο αναφέρονται πάρα πολλές πλημμύρες στη πόλη η οποία είχε υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές»

Ο κ. Θωμάς Κυριάκος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας, μίλησε για  “Το χρονικό της απόκτησης των δεκαέξι φωτογραφιών από την πλημμύρα του 1883″.

Ο κ. Γεώργιος Γραβάνης, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας μίλησε για τις πλημμύρες της Λάρισας κάνοντας μια ιστορική διαδρομή.

20.50 κ. Αλέξανδρος Γρηγορίου, ιστορικός ερευνητής αναφέρθηκε σε στο “τύπο της εποχής για την πλημμύρα της Λάρισας του 1883”.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Ευάγγελος Ρηγόπουλος, μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

Η διάρκεια έκθεσης φωτογραφιών: έως 15 Απριλίου 2018.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (4)

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (5)

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (7)

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ (6)

πλημμύρες 11

πλημμύρες 2

Πλημμύρες 3

Πλημμύρες 4

πλημμύρες 5

πλημμύρες 6

πλημμύρες 7

πλημμύρες 8

πλημμύρες 9

πλημμύρες 10