Βιβλίο » Η άνοια μέσα από ένα παραμύθι – Παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Λάρισα

Η άνοια μέσα από ένα παραμύθι – Παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Λάρισα

Η άνοια μέσα από ένα παραμύθι – Παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Λάρισα

«Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ – Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πάραλος», σσ. 67. Μάρτιος 2017, και είναι το τρίτο βιβλίο της Λαρισαίας  Έπης Ν. Μίχη – Ζέγγου. Η καταπληκτική εικονογράφηση είναι της Θεοδοσίας Κώτσικα.

Η συγγραφέας είναι κτηνίατρος, μητέρα τριών παιδιών. Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή βιβλίων έγινε με αφορμή το δοκίμιο «Ταξίδι στον κόσμο της άνοιας», που έγραψε στη μνήμη του πατέρα της, στην προσπάθειά της να συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου και στη στήριξη των οικογενειών που βιώνουν το πρόβλημα της άνοιας, της ασθένειας της εποχής μας. Η συχνότητα της άνοιας αυξάνεται συνεχώς και στις ηλικίες 70 – 85 ετών φτάνει μέχρι 25% του πληθυσμού των ηλικιωμένων.

Μέσα από τους ήρωες του βιβλίου η συγγραφέας προσπαθεί να λύσει τις απορίες του μικρού Γεράσιμου με την άνοια. Ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το παραμύθι:

«O κ. Αλτσχάιμερ σκέφτηκε λίγο.

- Nα τον αγαπάτε!.

- Mα τον αγαπάμε και πάρα πολύ μάλιστα, αφού είναι ο παππούς μας.

- Ναι το ξέρω αυτό. Μάλλον το πιο σωστό θα ήταν να πω, να του δείχνετε ότι τον αγαπάτε, κυρίως όταν τον βλέπετε να είναι θλιμμένος ή αναστατωμένος. Θα του κάνει καλό να νιώθει την παρουσία και την αγάπη σας. Ξέρεις τι πιστεύω εγώ; Πιστεύω πως η καρδιά, η καρδιά θυμάται όσα το μυαλό ξεχνά. Οι αγκαλιές και τα χάδια των δικών του αγαπημένων ανθρώπων, ακόμα και όταν δεν θα μπορεί πια να τους αναγνωρίσει θα τον κάνουν να αισθάνεται όμορφα.

- Αυτό είναι το πιο εύκολο, απάντησα «και το άλλο θα πρέπει να κάνουμε;».

anoia

Παρουσίαση

Ο εκδοτικός οίκος Πάραλος  σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ – Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους» σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στο Θέατρο ΟΥΗΛ.

Μια διαφορετική προσέγγιση της νόσου Αλτσχάιμερ, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια, η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ κ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας. Νεώτερα δεδομένα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο νευρολόγος – ψυχίατρος δρ. Σιδέρης Μπακούρας και η συγγραφέας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών.

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Μαντέλας. Για τους μικρούς φίλους, η δημιουργική Φωτεινή Καλούδη ετοιμάζει εκπλήξεις!