Κόσμος » Αντίποινα και απελάσεις 60 αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Αντίποινα και απελάσεις 60 αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Αντίποινα και απελάσεις 60 αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Μετά τις δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από περισσότερες από 20 χώρες, η Ρωσία του Πούτιν αντεπιτίθεται! Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, σε βρετανικό έδαφος.

Η αντίδραση της Ρωσίας στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από δεκάδες χώρες, ήρθε από τα χείλη του Σεργέι Λαβρόφ. Ο οποίος έδειξε πως οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι… άγριες!

Η αντεπίθεση του Πούτιν

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε το κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη. Αλλά και την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ακόμη ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες. Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση», είπε ο Λαβρόφ.

Οι εξελίξεις με την Γιουλια Σκριπάλ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ζήτησε σήμερα να έχει προξενική πρόσβαση στη Γιούλια Σκριπάλ. Την κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία δηλητηριάστηκε μαζί με τον πατέρα της στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε βρετανικό νοσοκομείο.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό από το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας «βελτιώνεται» και δεν θεωρείται πλέον «κρίσιμη«. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για την εξέλιξη αυτή. «Η πρεσβεία έλαβε μια ενημέρωση από το Φόρεϊν Όφις» ανέφερε ένας Ρώσος αξιωματούχος.

Δηλητηριάστηκαν στο σπίτι τους;

Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα πιθανώς στην μπροστινή πόρτα της κατοικίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία.

«Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μας, πιστεύουμε ότι οι Σκριπάλ ήρθαν σε πρώτη επαφή με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα στην μπροστινή πόρτα της κατοικίας τους», δήλωσε ο Ντιν Χέιντον ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. «Συνεπώς εστιάζουμε τις έρευνες μας εντός και γύρω της κατοικίας τους».

«Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση του νευροπαραλυτικού παράγοντα ήταν στην εξώπορτα της κατοικίας τους», σημείωσε.

«Η αστυνομία θα εντείνει τις έρευνες στη γειτονιά της κατοικίας», τόνισε σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής παραμένει χαμηλός.

«Υποτίμησαν τις αντιδράσεις για την υπόθεση Σκριπάλ στη Ρωσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία υποτίμησε τη διεθνή απάντηση στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα ενάντια στον Ρώσο πρώην πράκτορα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε σε ένα κοινό από πρεσβευτές στη βρετανική πρωτεύουσα ότι 27 χώρες πλέον αποφάσισαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, κατηγορία την οποία η Ρωσία αρνείται.

«Αυτές οι απελάσεις αντιπροσωπεύουν μια στιγμή όταν ένα αίσθημα ξαφνικά αποκρυσταλλώνεται, όταν επί σειρά ετών παρενοχλήσεις και προκλήσεις έφεραν τη συλλογική υπομονή σε ένα σημείο καμπής και όταν σε όλο τον κόσμο – σε τρεις ηπείρους – υπάρχουν χώρες που είναι διατεθειμένες να πουν ως εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αν αυτοί (η Ρωσία) πίστευαν ότι γίναμε τόσο ηθικά εξασθενιμένοι, τόσο εξαρτημένοι από υδρογονάνθρακες, τόσο χρονίων απρόθυμοι να αναλάβουμε κινδύνους και τόσο φοβισμένοι από την Ρωσία που δεν θα τολμούσαμε να απαντήσουμε, τότε αυτή είναι η απάντησή τους», πρόσθεσε.