Οικονομία » Λάρισα: Διαγραφή χρεών και απομείωση δανείων του ΟΕΚ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Λάρισα: Διαγραφή χρεών και απομείωση δανείων του ΟΕΚ

Λάρισα: Διαγραφή χρεών και απομείωση δανείων του ΟΕΚ

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «ρυθμίσεις δανείων από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ» διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μάριος Μουζάλας, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Μουζάλας περιγράφοντας την κατάσταση τόνισε ότι το πρόβλημα με τον ΟΕΚ προκλήθηκε από το 1970. Ο οργανισμός είχε εκδώσει δάνεια για 82000 δανειολήπτες αλλά σήμερα το 70.3% αυτών των δανείων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές . Οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκ ευρώ. Έτσι μέσω νομοθετικής ρύθμισης προσπαθούν τα περισσότερα από αυτά να ρυθμιστούν. «Όσοι χρωστάνε έχουν χρέος έως 6000 ή έχουν αποπληρώσει το 60 % του δανείου διαγράφονται οι οφειλές τους. Αυτοί 42.000 άνθρωποι» είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας.

Μουζάλας 2

Η ρύθμιση θα προβλέπει απομείωση δάνειων έως 15% σε 35000 δανειολήπτες. Στο ποσοστό αυτό προστίθεται άλλο ένα 10% σε ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον 20% προβλέπει για τους πολύτεκνους. Επίσης σχεδιάζεται διαγραφή τόκων, επιμήκυνση δανείων κατά 10 χρόνια. Έτσι μειώνεται 50-70% η μηνιαίας δόση σε χιλιάδες δανειολήπτες. Μάλιστα καταργούνται τόκοι υπερημερίας και όσοι τους πλήρωσαν θα θεωρηθούν κεφάλαιο.

Μουζάλας 1

Ο κ. Μουζάλας μίλησε και για μια κατηγορία άλλων δανείων όπου οι δανειολήπτες έπαιρναν δάνειο από την τράπεζα και το επιτόκιο επιδοτούνταν από τον ΟΕΚ. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται πως οι τράπεζες μάλλον δείχνουν απρόθυμες να παράσχουν τα επαρκή στοιχεία που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση αυτών των δανείων.

Διαβάστε επίσης: