Λάρισα » Η Λάρισα θέλει την έδρα της Σχολής Γεωπονίας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Η Λάρισα θέλει την έδρα της Σχολής Γεωπονίας

Η Λάρισα θέλει την έδρα της Σχολής Γεωπονίας

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ είναι μια κουβέντα που το προσεχές διάστημα επρόκειτο ν΄ ανοίξει όχι μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο -που είναι σε εξέλιξη καιρό τώρα- αλλά και σε επίπεδο τοπικών φορέων οι οποίοι θέλουν να ακούσουν, αλλά και να κάνουν προτάσεις στο πλαίσιο μια τέτοιας διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Larissanet ένα τέτοιο ραντεβού που θα συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο ΣΘΕΒ, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις ημέρες του Πάσχα. Σε αυτή τη συνάντηση ο κάθε φορέας θα καταθέσει τις προτάσεις και τις σκέψεις του. Η Larissanet μίλησε με τους φορείς και σας παρουσιάζει τις τοποθετήσεις τους λίγο πριν αυτές τεθούν σε συζήτηση. Η άποψη σχεδόν όλων των φορέων της Λάρισας, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να πραγματοποιήσει ερευνητικό και καινοτόμο έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Με την συγκεκριμένη διαδικασία συνένωσης φαίνεται να αντιδρά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σχεδόν όλοι πάντως συμφωνούν ότι η Λάρισα από αυτή την συνένωση θα πρέπει να πάρει την έδρα της σχολής Γεωπονίας που σήμερα είναι στο Βόλο.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Κ. Αγοραστός: Αντίθετος στην συγχώνευση

Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση τμημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνει ότι:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κάθετα αντίθετη στην προωθούμενη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο και με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, καθώς στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση, αλλά η λογιστική εξοικονόμηση πόρων μέσω επί της ουσίας της κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η κατάργηση των ΤΕΙ αποτελεί εντελώς άστοχη ενέργεια, αφού παντού στην Ευρώπη υπάρχει τεχνολογική εκπαίδευση και για τη χώρα μας που αναζητά παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμοσμένη τεχνολογική επιστήμη αντί να ενισχύεται, εξοβελίζεται.  Είμαστε αντίθετοι στο σχεδιασμό που προβλέπει την κατάργηση νευραλγικών τμημάτων ΤΕΙ.

Η συγχώνευση των ΤΕΙ της Αττικής για τη δημιουργία πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφορούσε μόνον ΤΕΙ, ενώ εδώ πρόκειται επί της ουσίας για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Και όλα αυτά ενώ ως Περιφέρεια έχουμε επενδύσει 11,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των Σχολών αυτών με νέες κτιριακές υποδομές και με την  προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για τα  εργαστήρια στα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα οποία κινδυνεύουν να απαξιωθούν.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δώσαμε αγώνες μαζί και με άλλους φορείς όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τη λειτουργία των τμημάτων ΤΕΙ σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη  λειτουργία και διατήρηση των τμημάτων των  ΤΕΙ και ΑΕΙ σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

Να μην καταργηθεί κανένα τμήμα από τα Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα και να μην αντιμετωπίζετε την εκπαίδευση σαν αυτό που σας συμφέρει να είναι, αλλά σαν αυτό που της αξίζει να γίνει».

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (5)

Απ. Καλογιάννης: Επιβάλλεται η έδρα της Γεωπονικής να έρθει στη Λάρισα

Με δήλωσή του για το θέμα της συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρει ότι είναι ανάγκη πριν την νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί να υπάρξει ένας ευρύτερος και συστηματικός διάλογος όλων των φορέων. Συγκεκριμένα στη δήλωσή το σημειώνει:

«Η συζήτηση για τις  συγχωνεύσεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή της Λάρισας, πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά ενός ευρύτατου και συστηματικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και πολύ περισσότερο κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να αξιολογηθούν σημαντικότατα δεδομένα όπως.

  • Το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας), είναι από τα παλιότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, με ιδιαίτερα πλούσιο και αξιόλογο έργο και με χιλιάδες σπουδαστές. Το ΤΕΙ είναι συνυφασμένο με την νεότερη ιστορία της πόλης και βεβαίως με την ανάπτυξη της τοπικής της οικονομίας.
  • Όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει ως όρο την αξιοποίηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Λάρισα και βέβαια την συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων και της φοίτησης των σπουδαστών στην πόλη μας.
  • Οι στρεβλώσεις του παρελθόντος κατά τη συζήτηση για την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που οδήγησαν μεταξύ άλλων την έδρα της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου στο Βόλο πρέπει να διορθωθούν. Οι υποδομές, οι δυνατότητες και το αγροτικό περιβάλλον στην περιοχή της Λάρισας και η σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγική διαδικασία επιβάλλουν ότι η έδρα της ενιαίας Γεωπονικής Σχολής ανεξάρτητα από τη διασπορά των υποδομών της, θα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας».

Νταβέλης Αχιλλέας

Αχ. Νταβέλης: Η συνένωση να συμβάλλει στην ανάπτυξη

Την ανάγκη από την συνένωση να υπάρξουν μέσα από συνέργειες βιώσιμα τμήματα από την συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας υπογραμμίζει σε δήλωσή του στη Larissanet ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης. Ο κ. Νταβέλης αναφέρει ότι «κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ενιαία σχολή Γεωπονικών Eπιστημών του ενιαίου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Λάρισα». Αναλυτικά η δήλωση του Πρόεδρου του ΣΘΕΒ: «Η συνένωση των τεχνολογικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την δημιουργία ενός νέου ενιαίου Πανεπιστήμιου που θα προκύψει από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας αλλά και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ευελπιστούμε πως θα έχει εμφανή αναπτυξιακό χαρακτήρα μέσω της δημιουργίας μιας ενιαίας και ισχυρής ακαδημαϊκής μονάδας, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή.

Από την συνένωση αυτή θα πρέπει να προκύψουν βιώσιμα τμήματα τα οποία αφενός θα παρέχουν υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και αφετέρου θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και στην εφαρμογή αυτών στις θεσσαλικές επιχειρήσεις. Το νέο ενιαίο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας, και να αναδειχθεί σε πόλο καινοτομίας και δημιουργικότητας για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα εκάστης.

Η Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα τη Λάρισα αξιοποιεί τις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας στο Νομό, καθιστώντας τον πρωτοπόρο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντικό  κρίνεται να δημιουργηθεί μια ενιαία σχολή Γεωπονικών Eπιστημών του ενιαίου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Λάρισα, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας με πολιτιστικές προεκτάσεις.

Μέσω της καλής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΣΘΕΒ, που αποτελεί τον κυρίαρχο παραγωγικό φορέα στην Περιφέρεια, πιστεύουμε ότι θα προκύψουν οι απαραίτητες συνέργειες που θα  οδηγήσουν στην ανάδειξη μιας ισχυρής ακαδημαϊκής μονάδας με παγκόσμιο κύρος, που θα έχει το ισχυρό πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής της παραγόμενης γνώσης στην τοπική οικονομία.

Ως θεσμικός φορέας είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας να συμμετάσχουμε σε έναν γόνιμο διάλογο με όλους τους τοπικούς φορείς και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με στόχο την επιτυχία του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος, το οποίο πιστεύουμε ότι θα υπηρετήσει ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας».

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σωτ. Γιαννακόπουλος: Καινοτομία και εξειδίκευση

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος μιλώντας για την συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας αναφέρει: «Θα αποτελέσει θετικό βήμα η συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας από τη οποία θα προκύψει ένα νέο ισχυρό και δυναμικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Θεσσαλίας με κύριο χαρακτηριστικό την καινοτομία και κυρίως την εξειδίκευση στη νέα εποχή που διανύουμε.

Είναι σημαντικό η νέα δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να βοηθήσει την αγορά σε ένα τοπίο που μεταβάλλεται συνεχώς και ζητά καθημερινά επιπλέον εξειδίκευση και γνώσεις. Αυτή την γνώση και την εξειδίκευση μπορεί να προσφέρει ο νέος φορέας βοηθώντας και στηρίζοντας την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Πιστεύουμε ότι μέσα από την διαδικασία της συνένωσης θα πρέπει η έδρα της Γεωπονικής Σχολής να έρθει στη Λάρισα. Καταρχήν για ιστορικούς λόγους, καθώς εδώ εδρεύει η Γεωργική Σχολή. Από την άλλη υπάρχουν όλες τις προϋποθέσεις σε επίπεδο υποδομών και εγκαταστάσεων για να φιλοξενηθεί στη Λάρισα, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με όλα αυτά τα εχέγγυα είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μεγέθυνση της Σχολής Γεωπονίας.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα βοηθούσε σημαντικά σε ότι ετοιμάζεται να «τρέξει» το Επιμελητήριο Λάρισας και αφορά στην ανάδειξη του αγροτικού τομέα που θα συμβάλλει στη ανάπτυξη της περιοχής. Το επόμενο διάστημα αναμένεται οι αγρότες να γίνουν μέλη του Επιμελητηρίου, κάτι που θα φέρει καινοτόμες δράσεις από την πλευρά μας ώστε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Τέτοιες δράσεις είναι το agromarketing και η καμπάνια για την κατανάλωση τοπικών προϊόντων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Σε όλα τα παραπάνω ένα ανανεωμένο και ισχυρό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μπορούσε να έχει κομβικό ρόλο και δράση.

Από την άλλη μια τέτοια αλλαγή δεν θα πρέπει να αποδυναμώσει την πόλη της Λάρισας σε αριθμό φοιτητών. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε για την επόμενη ημέρα.

Θεωρούμε, λοιπόν ότι για αυτή την επόμενη ημέρα στα πανεπιστημιακά πράγματα της Θεσσαλίας και της Λάρισας κρίνεται απαραίτητη μια συνάντηση φορέων στο πλαίσιο της ανταλλαγής προτάσεων και απόψεων».

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ν. Παπαγεωργίου: Και η αγορά στο διάλογο

O Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας αναφορικά με την επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας θέτει σημαντικά ερωτήματα καθώς υποστηρίζει ότι σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει πρώτα και κύρια, να ερωτηθεί και να συμμετέχει και η αγορά σε όποιο διάλογο υπάρξει πριν διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο. Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Η επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.), του ΤΕΙ Θεσσαλίας (ΤΕΙ/Θ) και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σίγουρα δεν μας αφήνει αδιάφορους.

Ως Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας έχουμε καλέσει και αναμένουμε εντός της ερχόμενης εβδομάδας τους δύο πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας ώστε να λάβουμε γνώση της κατάστασης και από τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας. 

Δυστυχώς για την συγχώνευση συγκροτήθηκε από το Υπουργείο σχετική επιτροπή με συμμετέχοντες μόνο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αλήθεια πότε θα ερωτηθούν οι φορείς των επιστημών και της επιχειρηματικότητας; Πότε θα έχουν λόγο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα προκύψει από την συγχώνευση;

Τι νόημα έχουν τα Πολυτεχνεία, Οικονομικές, Ιατρικές σχολές αν δεν ερωτηθούμε για τις ανάγκες της αγοράς, άραγε;

Ως πότε κάποιοι θα σχεδιάζουν το μέλλον μας, δίχως να μας ρωτάνε;

Σύντομα και κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης από τους δύο πρυτάνεις θα καταθέσουμε και την πρόταση μας για το σχέδιο της επικείμενης συγχώνευσης».

Ισαακίδης Χρόνης

Χρ. Ισαακίδης: Η νέα μορφή να προωθεί τη γνώση και την έρευνα

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρόνης Ισαακίδης αναφερόμενος στην συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας  σημειώνει ότι ο διάλογος από τον οποίο θα προκύψει τελικά η νέα δομή δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας. Αναλυτικά υπογραμμίζει:

«Είναι βέβαια ότι σε μια νέα εποχή που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς το εκπαιδευτικό σύστημα σαφώς χρειάζεται μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να προχωρήσει λοιπόν σε συνενώσεις για να μπορέσει να είναι ανταποδοτικό σε επίπεδο γνώσεων ώστε να προωθήσει την έρευνα. Σήμερα θεωρούμε ότι αυτό δεν υπάρχει.

Σε αυτή την λογική σαφώς και συμφωνούμε με την συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επίσης θεωρούμε ότι η έδρα της Γεωπονικής θα πρέπει να είναι στη Λάρισα η οποία έχει τις προϋποθέσεις να την αναπτύξει και σε ερευνητικό επίπεδο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνένωσης επιθυμούμε την μεταφορά της έδρας στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος θα θέλαμε να υπάρξει μια συνάντηση φορέων ώστε και να ενημερωθούμε αλλά και να προτείνουμε σε έναν διάλογο που πρέπει να ανοίξει πέρα από την εκπαιδευτική κοινότητα και στην υπόλοιπη κοινωνία. Άλλωστε ένα νέου τύπου πανεπιστημιακό ίδρυμα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά. Μόνον έτσι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου».

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET