Οικονομία » RE/MAX: Ανακάμπτει η κτηματαγορά- Τι προτιμούν οι καταναλωτές
ΟΡΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

RE/MAX: Ανακάμπτει η κτηματαγορά- Τι προτιμούν οι καταναλωτές

RE/MAX: Ανακάμπτει η κτηματαγορά- Τι προτιμούν οι καταναλωτές

Ενδείξεις ανάκαμψης στην ελληνική κτηματαγορά φανερώνουν τα στοιχεία της  RE/MAX και της ελληνικής στατιστικής αρχής. Οι τιμές των ακινήτων ανά τη χώρα παρουσιάζουν κατά μέσο οριακή αύξηση 1%, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ανοδικές.

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά η κτηματαγορά είναι έτοιμη να αποτελέσει και πάλι των επενδυτικό πόλο και να εξελιχθεί σε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει στην έρευνά της η RE/MAX Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι επενδυτικές ευκαιρίες προβάλλουν τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

Αναμφισβήτητα ρόλο στην όλη προσπάθεια αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα το πόσο και του που θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε αύξηση το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 10,8%, ενώ συνέχισαν να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις και για το 2017, βάσει των στοιχείων της RE/MAX Ελλάς.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της  RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1% , ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1%.

Στην περιοχή της  Αττικής  στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3% . Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα  μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ  στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Στην υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα (*) υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

Ποια ακίνητα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση

Σε όλη τη χώρα περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα. Προτιμήθηκαν μάλιστα οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.).

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

Στην Αττική, η πλειοψηφία των ακινήτων (64%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6  των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%.

Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές κατοικίες που συναλλάσσονται. Ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν από το 5% μόλις, ενώ περίπου 1 στα 6 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητα από 6 ως 15 ετών  (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 17% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

ΠΗΓΗ:

Διαβάστε επίσης: