Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Πως θα μπορέσει η Λάρισα να γίνει «πράσινη πόλη»
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ

Πως θα μπορέσει η Λάρισα να γίνει «πράσινη πόλη»

Πως θα μπορέσει η Λάρισα να γίνει «πράσινη πόλη»

Φωτοβολταϊκά πάρκα με την συμμετοχή ιδιωτών προτείνει η Greenpeace

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η ενεργειακή μετάβαση για κάθε πόλη του κόσμου είναι ένα στοίχημα που προσπαθεί να το κερδίσει, αφήνοντας πίσω τα ορυκτά καύσιμα και καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας που καταναλώνει από καθαρές πηγές όπως ο ήλιος. Μπορεί στην Ελλάδα σε αυτόν το τομέα να είμαστε λίγο πίσω, αλλά στη Λάρισα ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Την περασμένη εβδομάδα έγινε πράξη η συμφωνία που ο δήμος Λαρισαίων με την Greenpeace είχαν υπογράψει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 15 KW το οποίο εγκαταστάθηκε στη στέγη του 4ου Γυμνασίου Λάρισας και θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σε κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα το Ροδοπούλειο. Αυτή η απαρχή της συνεργασίας μπορεί να ανοίξει διάπλατα την νέα ενεργειακή εποχή στην πόλη ώστε η Λάρισα να μπορεί σε ένα βάθος ετών να χαρακτηρίζεται «πράσινη πόλη».

«Η συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με την Greenpeace,  το γεγονός ότι η Λάρισα πρωτοπορεί και στο πρόγραμμα εικονικής αυτοπαραγωγής (net metering), τα όσα υλοποιούνται με σταθερό και αποφασιστικό βήμα, αλλά και τα όσα σχεδιάζουμε καταδεικνύουν την πρόθεση της δημοτικής αρχής να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με απώτερο βέβαια στόχο να καταστήσουμε την Λάρισα “πράσινη πόλη”. Ειδικά, μετά την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή του  νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες, με το οποίο οι Δήμοι μπορούν να εμπλακούν ενεργά και στο θέμα της παραγωγής ενέργειας, είναι σαφές πως οι δυνατότητες πλέον επεκτείνονται. Η πόλη πρέπει να έχει ένα σχέδιο. Εμείς πιστεύουμε πως η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να στραφεί στην  κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», σημειώνει στη Larissanet o Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Επιχείρηση «πράσινη Λάρισα»

Αλήθεια πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι η Λάρισα σε λίγα χρόνια θα μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική δίνοντας ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας; «Βεβαίως, στον ορίζοντα υπάρχει πάντα η προοπτική ενός μεγάλου πάρκου που θα βάλει δυναμικά την Λάρισα και τον Δήμο σε ρόλο παραγωγού ενέργειας. Σημαντικό μέρος αυτής της ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες  ιδιαίτερα αδύναμων νοικοκυριών» σημειώνει ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Γρηγορίου

Ο κ. Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος της Greenpeace

Την τεχνογνωσία σε ένα τέτοιο κομμάτι μπορεί να την δώσει η Greenpeace με την οποία ο Δήμος συνεργάζεται. «Θέλουμε να φτιάξουμε μια ενεργειακή κοινότητα μαζί με το δήμο. Θα μπορούμε σε αυτό να έχουμε υποστηρικτικό ρόλο σε πληροφορία και ότι άλλο χρειαστεί. Η ενέργεια που θα παράγεται από το πάρκο θα μπορεί να πάει σε ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτό είναι μια πολύ ωραία συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει με το δήμο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει» υποστηρίζει ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος της Greenpeace. Αν το πρότζεκτ υλοποιηθεί τότε θα μιλάμε για την πρώτη πόλη στην Ευρώπη που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Πώς θα μπορούσε να γίνει – Οι πρώτες σκέψεις και οι συζητήσεις

Οι συζητήσεις με την Greenpeace μπορεί να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά είναι ενδεικτικές των προθέσεων του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ένα τέτοιο πάρκο θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή της Κοιλάδας. Πρόκειται για μια πρώτη σκέψη που μπορεί στην συνέχεια και όταν ο σχεδιασμός προχωρήσει, να αλλάξει.

Αντί να επιδοτεί τα νοικοκυριά με χρήματα ο δήμος θα μπορεί να παράγει μέσω των φωτοβολταϊκών και να δίνει δωρεάν ενέργεια. Θα έχει την δυνατότητα να καλύψει σε επίπεδο μέσης κατανάλωσης το 70 -80 % ενός νοικοκυριού. «Δεν αφήνεις πίσω αυτές τις ομάδες που έχουν πρόβλημα. Μπορεί να μην έχουν τα χρήματα να βάλουν φωτοβολταϊκό. Τους βάζεις με αυτόν το τρόπο στη νέα εποχή ώστε να γίνουν μέρος της», περιγράφει ο κ. Γρηγορίου.

Φανταστείτε λοιπόν ότι για κάθε νοικοκυριό θα χρειαστούν 2kW για να  καλύψουν το 80 % της μέσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού. Άρα ανάλογα με το πόσες οικογένειες θέλει να βοηθήσει ο Δήμος θα είναι και η ισχύς του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί.

Τι υλοποιεί άμεσα ο Δήμος

Η συμφωνία με την  Greenpeace προβλέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 200 kW που θα ρευματοδοτήσει κι άλλους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. «Η ΔΕΥΑΛ έχει  αδειοδοτημένη εγκατάσταση 1,25 ΜW από την μονάδα αξιοποίησης του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ,  ενώ έχουμε πλέον και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού. Ταυτόχρονα προχωράμε στην ανάθεση μελέτης για μια ακόμα μονάδα 500 kW από τη ΔΕΥΑΛ με την οποία θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια μας καθώς και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Η επένδυση θα επιφέρει μείωση κατά 60% των λειτουργικών εξόδων των προαναφερθέντων εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΛ», περιγράφει ο κ. Καλογιάννης.

Μια πρόταση για ιδιωτικά φωτοβολταϊκά πάρκα στη Λάρισα!

Όμως συμμετοχή στην επιχείρηση για μια «πράσινη» πόλη θα πρέπει να έχουν και οι ιδιώτες. Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος της Greenpeace προτείνει την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στη Λάρισα όπου ο κάθε ένας -αφού δεν διαθέτει το χώρο- θα μπορεί εκεί να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό του σύστημα μειώνοντας τον λογαριασμό του ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή του. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με το δήμο ή με άλλους ιδιώτες», αναφέρει ο κ. Γρηγορίου.

«Πιστεύω πως η πολιτική που ακολουθούμε και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστά  τον Δήμο Λαρισαίων πρωτοπόρο σε σχέση με άλλους ΟΤΑ. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα», καταλήγει ο Δήμαρχος Λαρισαίων. Η Λάρισα μόλις μπήκε στη νέα ενεργειακή εποχή και οφείλει να την ακολουθήσει με σχέδιο και όραμα προς ένα καθαρό μέλλον που επιβάλουν οι συνθήκες στον πλανήτη που δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET