Πολιτισμός » «Ω, τι κόσμος παιδιά!»
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

«Ω, τι κόσμος παιδιά!»

«Ω, τι κόσμος παιδιά!»

Με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού, των τεχνών και την εισαγωγή της τέχνης του κουκλοθεάτρου ως μέσο έκφρασης και ψυχαγωγίας σε παιδιά και εφήβους , ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα  σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και την ομάδα Υπηρεσιών Θεάματος Κουκλοθεάτρου ΟΛΑ ΚΥΚΛΟΣ, σχεδίασε και υλοποιεί τη διοργάνωση και παραγωγή μιας  νέας μουσικής θεατρικής  παράστασης. 

Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή, μια επιθεώρηση για παιδιά, με αφορμή το γνωστό θεατρικό  έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» του Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και την επανέκδοση του ομώνυμου βιβλίου.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα  στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο « Τιριτόμπα- Κώστας Χατζηανδρέου- Σοφία Φουτζοπούλου» στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την ιστορία των δημιουργών του κουκλοθίασου που λειτουργεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1984.

Το θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος  παιδιά! »  πρωτοεκδόθηκε το 1999 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και η πρώτη του παρουσίαση έγινε από το Θίασο ΄81 στο Θέατρο Ριάλτο σε κείμενο- στίχους του Πασχάλη Τσαρούχα και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιθεώρηση για παιδιά και εφήβους που πραγματεύεται την σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνίας μας.

Τα βιβλία της τότε παράστασης έχουν εξαντληθεί.

Στην επανέκδοσή του, μια εικοσαετία μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Στη σημερινή  διασκευή της ίδιας μουσικοθεατρικής παραγωγής της παράστασης,  αλλά ειδικά προσαρμοσμένης για κουκλοθέατρο από τον ίδιο τον  συγγραφέα Πασχάλη Τσαρούχα , οι θεατές θα απολαύσουν επί σκηνής 23  κούκλες διαφόρων τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής.

Κούκλες άμεσου χειρισμού, γιγαντόκουκλες, κούκλες τύπου μαρότ, γαντόκουκλες και μαριονέτες, εμχύχωση αντικειμένων και εναλλαγές μάσκας –  κουκλοπαίκτη και ηθοποιού, σ’ ένα διπλό σκηνικό, κουκλοθεάτρου και σανιδιού.

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας του έργου Πασχάλης Τσαρούχας θα παίξει επί σκηνής.. . τον ίδιο του το ρόλο, αυτόν δηλαδή του θεατρικού συγγραφέα, που καλείται να γράψει μια επιθεώρηση για παιδιά. Με συμπρωταγωνιστές, όχι ηθοποιούς αλλά .. όλους τους χαρακτήρες του έργου του!  Ένα μοναδικό θίασο που αποτελείται από κούκλες που τραγουδούν, χορεύουν, παίζουν τις σκηνές μια μια, καθώς ο θεατρικός συγγραφέας τις γράφει επιτόπου στη σκηνή.

thumbnail_ΑΦΙΣΕΣ ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ 2018

Η κουκλοπαίχτρια  Φωτεινή Καλούδη – Κουκλοθίασος Τιριτόμπα έχει αναλάβει την εμψύχωση κούκλας, μεταφέροντας μνήμες από τους δημιουργούς του, αφού η πρωτότυπη  ιστορία του βιβλίου και αυτή της  πραγματικής ιστορίας  του Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα έχουν συμπτωματικά, πολλά κοινά στοιχεία και τεράστια συναισθηματική αξία για την πόλη μας.

Αυτή ήταν και η αφορμή για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος.

Το βιβλίο της παράστασης θα εκδοθεί αρχικά σε 1000 αντίτυπα με κύριο στόχο να συνοδεύει την παράσταση σε όλες τις  πόλεις όπου θα παιχθεί  κατά την περιοδεία της. Ταυτόχρονα το θεατρικό κείμενο  θα παραμείνει εκδοτικά ενεργό στα βιβλιοπωλεία προς χρήση θεατρολόγων, κουκλοπαικτών, μαθητών, εκπαιδευτικών και ομάδων θεάτρου, σχολικές βιβλιοθήκες, καλλιτεχνικά εργαστήρια θεάτρου, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και κουκλοθεάτρου που χρησιμοποιούν  το κουκλοθέατρο ως εργαλείο στη σχολική τάξη, στις τέχνες, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση.

Η παράσταση θα ταξιδέψει σε όσες πόλεις υπάρχουν παιδιά που αγαπούν το κουκλοθέατρο και τα βιβλία.

Στο πρόγραμμα διοργάνωσης της έκδοσης και της περιοδείας της παράστασης περιλαμβάνονται ποικίλες και πλούσιες εκδηλώσεις σε σχέση με το θέατρο και το κουκλοθέατρο.

Στο τέλος κάθε παράστασης, οι θεατές θα μπορούν να γνωρίσουν  τις κούκλες, καθώς ο περιπλανώμενος  κουκλοθίασος του έργου « Ω, τι κόσμος παιδιά!» αποτελεί ένα… αυτοτελές εκθετήριο  κούκλας και να  γνωρίσουν  τη δράση και την ιστορία του Τιριτόμπα από το 1984 έως και σήμερα.

Ημερομηνίες παραστάσεων: Παρασκευή 20, 27 /4 & 4,11 /5 ώρα 19.00 , Σάββατο 21, 28/4 & 5,12 /5 ώρα 19.00, Κυριακή 22,29/4 & 6,13/5 ώρες 12.00 & 18.00

Προπώληση: Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα

Πληροφορίες: 6989460969, 2410251657, fokaloudi85@gmail.com

Yποστηρικτές : Το μπαράκι του Μύλου, café EVERGREEN, HOUSE OF ENGLISH Κέντρο ξένων γλωσσών, OLYMPUS TERRA Boutique hotel, AΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ HOTEL Τρίκαλα, Μπουχλαριώτης Α.Ε. Παραγωγή και Εμπορία Χοιρινών, « Το παραδοσιακό» Σουβλατζίδικο.

 

Διαβάστε επίσης: