Πολιτισμός » 3η συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων

3η συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων

3η συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων

Στις 28 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 3η συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης της Λάρισας και του Τυρνάβου με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Θεάτρου στο χώρο του συλλόγου «Θεάτρου δρόμου» στον πρώτο όροφο του καφέ Σεϋχέλλες, Παπαναστασίου και Κουμουνδούρου.

Επίσημη καλεσμένη της εκδήλωσης θα είναι η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού θεάτρου κα Κυριακή Σπανού. Δίνεται έτσι η ευκαιρία της αλληλογνωριμίας και ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ της κ. Σπανού και των μελών των ερασιτεχνικών ομάδων όπου και θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε το 1961 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Unesco και γιορτάζεται εκ τότε στις 27 Μαρτίου (την ημερομηνία της πρεμιέρας του Θεάτρου των Εθνών στο Παρίσι) με διάφορες εκδηλώσεις από τα τοπικά κέντρα του Ινστιτούτου.

Κεντρική θέση στον εορτασμό λαμβάνει το Ετήσιο Μήνυμα που κάθε χρόνο γράφεται από ένα εξέχον πρόσωπο του θεάτρου διαβάζεται σε διάφορες σκηνές. Το πρώτο μήνυμα γράφτηκε από τον Jean Cocteau το 1962 ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβαν μεταξύ άλλων ο Miller, ο Olivier, ο Neruda, ο Brook, ο Ionesco, ο Albee, ο δικός μας Καμπανέλλης, η Mnouchkine, Malcovich, ο Dario Fo κ.α. Κοινό μοτίβο από το 1962 είναι πως ακόμη και αν «το θέατρο πέθανε, το θέατρο ζει».

KARAVASILIS

Το φετινό μήνυμα ανέλαβε να γράψει ο Simon McBurney (Σάιμον Μακ Μπέρνι) από το Ηνωμένο Βασίλειο (ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité), θα διαβαστεί στα θέατρα και θα μεταδοθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγκοσμίως.

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μία πράξη κοινωνικοποίησης. Είναι το ζωντανό κύτταρο κάθε κοινωνίας και μπορεί να αποτελέσει μία μάσκα οξυγόνου απαραίτητη για κάθε πολίτη που ασφυκτιά μέσα στην πεζή «πραγματικότητα».

Στην πραγματοποίηση αυτού του σκοπού συνέβαλαν: «ερασιτεχνική θεατρική σκηνή Ανδρέας Τσατσαρής», «Ονείρων θαύματα», «Αυλαία», «Ενεργοί πολίτες», «Realisma» και ο «Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου».