Ελλάδα » Κίνημα Αλλαγής: αυτή είναι η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Κίνημα Αλλαγής: αυτή είναι η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Κίνημα Αλλαγής: αυτή είναι η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Επιστολές στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων του λεγόμενου “συνταγματικού τόξου” με τις προτάσεις της για την συνταγματική αναθεώρηση απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά.

H επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, εδώ και μια εβδομάδα, είχε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο την πρόταση της για τροποποίηση ορισμένων συνταγματικών διατάξεων με αφετηρία την παρούσα Βουλή.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, θα ορίζει τους Προέδρους των ανεξάρτητων Αρχών και θα επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στην κατεύθυνση εξασφάλισης κυβερνητικής σταθερότητας το Κίνημα Αλλαγής εισηγείται να εκλέγεται ο Προέδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήφους, αλλά και να αποφασίζει πλειοψηφία 3/5 της Βουλής αν συντρέχει εθνικός λόγος εξαιρετικής σημασίας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το περιβόητο Άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, ώστε  δικαστικό συμβούλιο ανώτατων δικαστών από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ να κρίνει αν μια υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή. Επιπλέον, οι βουλευτές δεν θα διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως, ακόμη και όταν κατηγορούνται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Προτείνεται, επίσης, αναθεώρηση του Άρθρου 16, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Ως προς την χρηματοδότηση των κομμάτων, ο έλεγχος των οικονομικών και των εκλογικών δαπανών ανατίθεται σε επιτροπή υπό την προεδρία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και προτείνεται να είναι υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, να μπαίνει “κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος και οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ να δημοσιοποιούνται.

Διαφοροποίηση Βενιζέλου
Ωστόσο το εσωκομματικό μέτωπο δεν είναι αρραγές, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα” διαφοροποιήθηκε ανοικτά.

«Οι περίοδοι της όξυνσης των πολιτικών αντιθέσεων, οι περίοδοι που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τον εθνικολαϊκισμό, τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύουν υπαρξιακοί κίνδυνοι για τον τόπο, δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του Συντάγματος», σημειώνει με νόημα ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του και το Νίκο Αλιβιζάτο, που εισηγείται εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Έγκριτοι επιστήμονες το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια “mini” αναθεώρηση για λίγα, αλλά “maxi” θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος. Δεν είναι αυτή η λύση. Λύση είναι να διαμορφωθούν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.