Ελλάδα » Η απαγωγή που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η απαγωγή που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η απαγωγή που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη με τις σκοτεινές πτυχές και τα αναπάντητα ερωτηματικά της υπόθεσης να εξακολουθούν να απασχολούν αρχές και κοινή γνώμη

Το δίωρο τετ-α-τετ του Μιχάλη Λεμπιδάκη με έναν εκ των απαγωγέων του Στο Δικαστικό Μέγαρο, υπό άκρα μυστικότητα, ο Μ. Λεμπιδάκης Τετ α τετ με τον Λεμπιδάκη για την απαγωγή ζητά ο 39χρονος Να ξαναβρει τον εαυτό του προσπαθεί ο Μιχάλης Λεμπιδάκης… Έρχονται νέες συλλήψεις για την απαγωγή Λεμπιδάκη Πώς γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη! Λεμπιδάκης : «Αυτό που με φόβισε περισσότερο ήταν ο χρόνος «Αυτός μου φέρθηκε καλά…μην του κάνετε κακό!» Τι είπε στην πολύωρη κατάθεση του ο Μ. Λεμπιδάκης Οι πρώτες φωτογραφίες του Μιχάλη Λεμπιδάκη – Επέστρεψε στο σπίτι του !
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα αρπαγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Οι απαγωγείς ήθελαν τα πάντα, τα έχασαν όλα!  Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που μία υπόθεση απαγωγής φθάνει σε αίσιο τέλος με μία τέτοιου είδους επέμβαση από πλευράς Αστυνομίας, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Απελευθέρωση ομήρου χωρίς καταβολή λύτρων και άμεση σύλληψη δραστών. Για την ακρίβεια κάποιων εκ των δραστών, καθώς προκύπτει ότι είχαμε τη δράση δύο διαφορετικών ομάδων που ενήργησαν σε πρώτη και δεύτερη φάση με κοινούς συνδετικούς κρίκους.  Δύο είναι οι καταλυτικές ημερομηνίες αυτής της πρωτοφανούς ιστορίας: η 30η  Μαρτίου και η 2α  Οκτωβρίου, ημέρες αρπαγής και απελευθέρωσης του αντίστοιχα.

Έχουν παρέλθει σχεδόν 5,5 μήνες από την απελευθέρωση του επιχειρηματία και η υπόθεση εξακολουθεί να κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Υπάρχουν ακόμα πολλά «σκοτεινά» σημεία κυρίως σε σχέση με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην απαγωγή, τα άτομα που την εμπνεύστηκαν, τη σχεδίασαν και την εκτέλεσαν αλλά και το κατά πόσο υπήρξε «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση.

«Μπλέξαμε χωρίς να το καταλάβουμε»

Για την απαγωγή έχουν προφυλακιστεί 8 άτομα. Τρεις αρνούνται και οι υπόλοιποι επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες, επιδιώκοντας να ελαφρύνουν τη θέση τους ως προς τη συμμετοχή τους. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας, ότι υποχρεώθηκαν ή εκβιάστηκαν για να συμμετέχουν στη φύλαξη του επιχειρηματία και μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι κατά το χρονικό διάστημα της επαφής τους με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν γίνει σχεδόν… φίλοι μαζί του. Ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν μπλεγμένοι χωρίς να ξέρουν την αλήθεια και ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν τον απαχθέντα.  Βέβαια  μέσα από απολογίες και  αναφορές  σε συγκατηγορούμενους  διαφαίνεται ότι η εμπλοκή ορισμένων-όσο «στρογγυλεμένη» και αν αυτή παρουσιάζεται-ήταν σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να εμφανίσουν.

Το πρόσφατο τετ-α-τετ

Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η πρόσφατη τετ-α-τετ συνάντηση του Μιχάλη Λεμπιδάκη με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας που αποτέλεσε το τελευταίο κρησφύγετο των απαγωγέων. Μία συνάντηση που έγινε τελικά στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου ελέω … των τηλεοπτικών συνεργείων που είχαν «πολιορκήσει» το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.  Μία συνάντηση που στην ουσία της υπόθεσης δεν προσέφερε κάποιο σημαντικό στοιχείο.

Ο αγώνας για τους ασύλληπτους

Ως προς τους ασύλληπτους εμπλεκόμενους της  υπόθεσης, διεξάγεται ένας τιτάνιος αγώνας από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ώστε να βρεθούν κάποια στοιχεία σε βάρος τους και οι υποψίες να γίνουν ενδείξεις, ικανές για την παραπομπή τους στο εδώλιο. Πρόκειται για πρόσωπα που φυσικά και γνωρίζουν  ότι βρίσκονται στο στόχαστρο – άλλωστε είχαν προσαχθεί – ωστόσο θεωρώντας ότι είναι «ανέγγιχτα» σφυρίζουν αδιάφορα   σε επίπεδο προσκήνιου.
Ο ίδιος ο απαχθέντας διαφαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει περαιτέρω την πρόοδο των ερευνών.  Έτσι το βάρος πέφτει αποκλειστικά πλέον στις πλάτες των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που έχουν πάρει «πατριωτικά» τη διερεύνηση της υπόθεσης τόσο σε σχέση με τους ήδη προφυλακισμένους όσο και σε σχέση με τους υπόπτους.

Από πλευράς των ήδη προ-φυλακισμένων, τα στόματα παραμένουν κλειστά. Δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, κάποια θεαματική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο. Το  βάρος δίνεται πλέον στα εγκληματολογικά εργαστήρια και στις άρσεις απορρήτου που ίσως ρίξουν λίγο «φως».

ΠΗΓΗ: Eφημερίδα Πατρίς

Διαβάστε επίσης: