Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο νοοτροπίες… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ...

Συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο νοοτροπίες… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Συγκρούονται δύο κόσμοι, δύο νοοτροπίες… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Από τις συγκρούσεις των νοοτροπιών πρέπει να βγει κερδισμένη η χώρα μας. Είναι εθνική υπόθεση να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης. Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς»

Η χώρας μας διανύει μια περίοδο μεταβατική και από τις ξεπερασμένες νοοτροπίες του χθες και της εικονικής πραγματικότητας περνάει στην νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Η μετάβαση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι και ο δρόμος της δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σε αυτή την ιστορική διαδρομή συγκρούονται ισχυρά δύο κόσμοι, δύο κουλτούρες.

Στη μία όχθη βρίσκονται όσοι προσπαθούν με επώδυνο αγώνα να βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από το τούνελ της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων και να ξαναβρεί, ως μέλος της ΕΕ, το δρόμο της. Στην άλλη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που δεν διδάχθηκαν τίποτα από τα πάθη του ελληνικού λαού κι από τις «φούσκες» των περασμένων δεκαετιών και εξακολουθούν καθημερινά να δημιουργούν αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας, παρότι ζούμε σε μια περίοδο πρωτόγνωρων και πολλαπλών προκλήσεων για την Ελλάδα.

Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, που με το ένα πόδι πατάνε στην Ευρώπη και με το άλλο στην Ανατολή. Είναι εκείνοι που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα δεν διστάζουν να καπηλεύονται ακόμη και εθνικά θέματα. Για παράδειγμα η ένταση με την Τουρκία και οι αλλεπάλληλες προκλήσεις του Ερντογάν αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όσων επιδιώκουν μια αστάθεια τρομοκρατώντας μέρος του ελληνικού λαού. Φάνταζε απίστευτο για μένα και πιστεύω για τους περισσότερους από εσάς ότι ετούτη την περίοδο λόγω της επικοινωνιακής έντασης με την Άγκυρα θα έφταναν συμπολίτες μας στο σημείο να προμηθεύονται αποθέματα από σούπερ μάρκετ! Κι όμως είναι αληθινό.

Παράλληλα η έντεχνη αστάθεια που επίσης διακινείται από διάφορους κύκλους, κυρίως αντιπολιτευτικούς, «πάγωσε» την πραγματική αγορά. Πολλοί δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία, ταμεία, εργαζόμενους κά, διότι … «πιστεύουν» ότι θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις! Φυσικά η πρωτόγνωρη στασιμότητα στην τοπική αγορά και σε όλη τη χώρα έχει να κάνει και με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα στέρεψαν τα αποθέματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στράγγισαν τα ταμεία σε επιχειρηματικό και οικογενειακό επίπεδο και στέγνωσε η ρευστότητα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και παρόλες τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει δρομολογηθεί ικανή δέσμη οικονομικών σχηματισμών  που θα επιτρέψει την άμεση αλλαγή κλίματος. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα με επιτυχία και η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο και η πορεία της θα κριθεί στις αγορές. Η Κομισιόν χθες διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επέκταση του προγράμματος. Παράλληλα επεσήμανε πως το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Η χώρα μας βρίσκεται με το ένα πόδι στο επόμενο βήμα της σύγχρονης ιστορίας της παρά τις αντιξοότητες, την κόπωση και την οικονομική εξάντληση των ασθενέστερων κι όχι μόνο κοινωνικών στρωμάτων. Οι νοοτροπίες του χθες πρέπει να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να ατενίσουμε με αισιοδοξία τη νέα σελίδα για την Ελλάδα. Από τις συγκρούσεις των νοοτροπιών πρέπει να βγει κερδισμένη η χώρα μας. Είναι εθνική υπόθεση να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης. Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET