Παραπολιτικά » «Ομηρία στρατιωτικών», «τελευταία Εθνική Επέτειο υπό τα μνημόνια» και «αγώνες»
ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

«Ομηρία στρατιωτικών», «τελευταία Εθνική Επέτειο υπό τα μνημόνια» και «αγώνες»

«Ομηρία στρατιωτικών», «τελευταία Εθνική Επέτειο υπό τα μνημόνια» και «αγώνες»

Τα μηνύματα που εκπέμπει η Εθνικής Επέτειος της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με τα θέματα της επικαιρότητας, χαρακτήρισαν τις δηλώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών μετά το τέλος της παρέλασης στη Λάρισα.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στις σημερινές εκδηλώσεις ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικώς στις τουρκικές φυλακές έκανε λόγο για «καθεστώς αδιεξόδου και ομηρίας» εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα αυτή η κατάσταση θα λήξει.

Νωρίτερα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ημέρα είναι σπουδαία και σημαντική για το έθνος μας, το οποίο ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον κατακτητή και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, δίνοντας έναν δίκαιο υπέρ πάντων αγώνα.

Η σημειολογία είναι έντονη και οι αναφορές στο σήμερα πολλές. Η μέρα αυτή όμως είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο, γιατί είναι η τελευταία εθνική επέτειος  που γιορτάζει η πατρίδα μας υπό το μνημονιακό καθεστώς.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη αξία να σταθούμε στις προσπάθειες που κατέβαλαν μαζί όλοι οι Έλληνες, όλα αυτά τα χρόνια, με τις όποιες αδυναμίες και τα όποια λάθη, ώστε να βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν την επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας που απωλέσαμε λόγω της κρίσης και των λαθών του παρελθόντος.

Όσο για εκείνους που είτε πλασματικά, είτε ουσιαστικά εποφθαλμιούν αυτά που δεν τους ανήκουν, θεωρώ πως η σημερινή ημέρα είναι η καλύτερη απάντηση στα νοσηρά σχέδιά τους και μία ξεκάθαρη υπόμνηση πως οι Έλληνες όσες φορές χρειάστηκε στο πέρασμα των αιώνων, έδωσαν και κέρδισαν μάχες γιατί στο dna μας κυλά το υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας.

Η 25η Μαρτίου βέβαια είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χρόνια πολλά σε όλους και η Παναγιά να βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας».

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην Εθνική Επέτειο, η οποία γίνεται σε περίοδο «τεταμένου κλίματος με την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε πως από τη δεκαετία που εξελίχθηκε η Ελληνική Επανάσταση μπορούν να αντληθούν όλα τα παραδείγματα του θάρρους, αλλά και του διχασμού. «Με την ενότητα και το θάρρος μπορούμε να υπερασπιστούμε τη χώρα και την ευημερία της» έκλεισε τη δήλωσή του ο Λαρισαίος βουλευτής.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη δήλωσή του επισήμανε τα εξής:

«Διπλή γιορτή σήμερα, γιορτή της πίστης και της λευτεριάς, όπως γράφει ο ποιητής.

Από την 25η Μαρτίου 1821, αυτό το ορόσημο εθνικής αναδημιουργίας, αντλούμε αυτοπεποίθηση και λαμβάνουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη

-αφ’ ενός ότι οι αγώνες κερδίζονται με το «εμείς» κι όχι το «εγώ»

-κι αφ’ ετέρου ότι οι μόνες μάχες σίγουρα χαμένες είναι αυτές που δεν δίνονται.

Αντλώντας, λοιπόν, δύναμη και αισιοδοξία από το παράδειγμα των χιλιάδων αγωνιστών του 21,

και αυτών – των επώνυμων – που κατέγραψε η ιστορία

αλλά και κυρίως των ανώνυμων,

των απλών ανθρώπων που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την Ορθοδοξία,

καλούμαστε να δώσουμε τους αγώνες της δικής μας εποχής.

Για να συμβαδίζει η ελευθερία της πατρίδας με την θετική ελευθερία

κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα

να ζουν με αξιοπρέπεια

σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης,

σε μια χώρα ισχυρή που δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και κυρίως στις νέες και τους νέους.

Ειδικά σήμερα το μυαλό μας είναι στα δύο ελληνόπουλα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και για τους οποίους προσευχόμαστε και ελπίζουμε να επιστρέψουν το συντομότερο στην πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε κυρίως τους αφανείς ήρωες» και πρόσθεσε ότι «διδασκόμαστε αγώνα, ομόνοια, ενότητα και εθνική ομοψυχία για να ανταποκριθούμε στα δύσκολα του σήμερα».