Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Η εποχή της αβεβαιότητας. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Η εποχή της αβεβαιότητας. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η εποχή της αβεβαιότητας. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό πια από τη λογική της αβεβαιότητας. Σταθερές αξίες που καθόρισαν γενιές και γενιές για δεκαετίες καταρρέουν με όρους πολιτικής, γεωπολιτικής ακόμα και επιστήμης. Ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι πια αλλόκοτος, δύσκολος να τον κατανοήσεις, ακόμα πιο δύσκολος να το εξηγήσεις.

Παλιά λέγαμε πως όποιος μπορεί σήμερα να «διαβάσει» τον κόσμο του αύριο, είναι αυτός που μπορεί να παράξει πολιτική. Το «διάβασμα» του αύριο στις μέρες μας είναι τόσο δύσκολο, όσο να βρεις κάποιον που να παράγει πραγματική πολιτική. Μ’ έναν τρόπο αυτό μπορεί να εξηγήσει ακόμα και την χρεωκοπία των δεδομένων πολιτικών συστημάτων, ίσως και τον πολιτικών ρευμάτων που καθόρισαν την ατζέντα της Ευρώπης και του κόσμου τους τελευταίους αιώνες.

Γιατί όμως ο κόσμος είναι πια τόσο αβέβαιος; Ίσως γιατί οι παραδοσιακές αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο γνωστός πολιτισμός δεν είναι πια σε θέση να αμβλύνουν τις αντιθέσεις που γεννούν τα σύγχρονα προβλήματα. Ο μεγαλύτερος ωστόσο διαβρωτικός παράγοντας, είναι η ίδια η τεχνολογία, η οποία αλλάζει τον κόσμο με ταχύτητα μεγαλύτερη από όση μπορούμε να κατανοήσουμε. Έχετε σκεφτεί για παράδειγμα, πόσο μάταιη επένδυση μπορεί να είναι σήμερα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας βρίσκονται ήδη στα κινητά μας τηλέφωνα; Έχετε σκεφτεί πως τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, δεν θα χρειαστεί να οδηγήσουν ποτέ αυτοκίνητο;
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η βίαιη εισβολή της τεχνολογίας, θα στερήσει μέχρι το 2030 περισσότερες από 1,6 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, κατά την ενηλικίωση τους θα κάνουν κάποιες δουλειές, από τις οποίες επτά στις δέκα είναι σήμερα άγνωστες! Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε να αναθεωρήσουμε απόψεις για ζητήματα όπως η εργασία, η αμοιβή, η αξία των πραγμάτων και των υπηρεσιών, το ίδιο το χρήμα!

Τι κάνουμε λοιπόν; Ίσως η πιο σοβαρή απάντηση είναι να αγκαλιάσουμε τη λογική της αβεβαιότητας. Να συμβιβαστούμε με την ιδέα και να την μεταφέρουμε στα παιδιά μας, ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο. Ότι όλα μεταλλάσσονται από μέρα σε μέρα και κάθε καινούρια αυγή προσθέτει ακόμα ένα ερωτηματικό. Και να την αγαπήσουμε την αβεβαιότητα. Να την κάνουμε μέρος της ζωής μας, της φιλοσοφίας μας.

Έτσι κι αλλιώς, αν το καλοσκεφτούμε, τίποτα στη ζωή μας δεν είναι βέβαιο. Ούτε καν ότι ο ήλιος θα βγει το επόμενο πρωί…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: