Οικονομία » Ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ κρασιού στη Λάρισα (φωτ.)
ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ κρασιού στη Λάρισα (φωτ.)

Ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ κρασιού στη Λάρισα (φωτ.)

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) Θεσσαλίας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου (1st Thessaly Wine Festival ) σήμερα Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Palace, στη Λάρισα.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

Συνδιοργανωτές είναι τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

Την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Λάρισας, ο ΟΕΣΥΝΕ, ο ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) καθώς και το Δίκτυο Οινοποιών Θεσσαλίας.

Στη εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο χώρο του φεστιβάλ παραβρέθηκαν και απήθυναν χαιρετισμούς ο Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Γρηγόριος Βλαχάκης, Πρόεδρος ΕΣΥΝΕ Θεσσαλίας, ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης σημείωσε ότι «το υπουργείο στηρίζει το Ελληνικό αλλά και το θεσσαλικό κρασί το οποίο μέσα από συνέργειες μπορεί να σταθεί και εκτός των συνόρων της Ελλάδας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «στηρίζουμε αυτό το σημαντικό προϊόν το οποίο είναι ποιοτικό. Το κρασί είναι το μεράκι ο πολιτισμός και η κουλτούρα όλα αυτά δίνουν ένα πραγματικά ιδιαίτερο προϊόν».

Ο Θάνος Καραθάνος πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων ανέφερε ότι «το Θεσσαλικό κρασί έχει και την ιστορία και την δυναμική με πάρα πολύ καλά ποικιλιακά χαρακτηριστικά. Το δικό μας κρασί πρέπει να το γνωρίσουμε πρώτα εμείς κκαι σιγά-σιγά να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό».

Παραγωγοί από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας δίνουν το παρόν και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους καθώς και να συζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τον πλούτο της Αμπελουργικής Θεσσαλίας.

Συμμετέχοντες Οινοποιοί
Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα Καρδίτσας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΣ»

Winery Monsieur Nicolas

Αμπελουργική Οινοποιητική Φίλια Γη

Οινοποιία Αλατά

Οινοποιία και Φυτώριο Ντούγκος

Κτήμα Ζαφειράκη

Οινοποιία ΑρλεκΟίνων Χώρα

Κτήμα Δ. Μίγας

Οινοποιία Αθανάσιος Μηνάς

Οινοποιία Ελασσόνας

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Οινοποιείο Οικογ. Παπαθανασίου

Αγρόκτημα Τζανακούλη

Tsantali Vinyards & Wineries

Οινοποιείο Νικολούλη

Οινοποιία – Βασδαβάνου

Οινοποιία Χρυσοχόου

Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Κτήμα Μηλέα

Οινοποιείο Κουτσογιωργάκης

Οινοποιείο Μυλωνά

Κτήμα Τιμπλαλέξη

Κτήμα Λιάκου

Οινοποιία Τσιλιλής

Οινοποιείο Μετέωρο (Τσίνας)

Κελάρι Περγαντή

Στο χώρο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εξειδικευμένα workshops, συνδυασμός κρασιών με τοπικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά).

Το πρόγραμμα των workshops:
Workshop 1: 12:00-12:30

«Εξερευνώντας τους θησαυρούς της θεσσαλικής γης: ποικιλίες και αμπελοτόπια στον πιο άγνωστο και ανερχόμενο ελληνικό αμπελώνα – Οινογευστική δοκιμή κρασιών από χαρακτηριστικές ποικιλίες της Θεσσαλίας»

Θάνος Καραθάνος

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Ε.Συνεργάτης ΤΕΙ Θεσσαλίας
Workshop 2: 12:45-13:15

«Γαλλικές Ποικιλίες Σταφυλιών, στην Ελληνική Οινοποιία-Οινογευστική δοκιμή κρασιών από Γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Θεσσαλία»

-Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής

Καθηγητής Δενδροκομίας, Δν/της του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκομικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ/Θεσσαλίας

-Αθηνά Παπαχατζή

Τελειόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Workshop 3: 13:30-14:30

Αναλυση των αντιοξειδωτικων στο κρασι με τη χρηση μιας καινοτομου συσκευης απο το τμημα Βιοχημειας-Βιοτεχνολογιας του ΠΘ

Κουρέτας Δημήτριος

Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας

Workshop 4: 14:45-15:15

“ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ”

Θοδωρής Σδρούλιας

Δημοσιογράφος

Workshop 5: 15:30-16:00

«Ο Αντίκτυπος της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Βιομηχανία της Θεσσαλικής Οινοποιίας»

Σπυρίδων Φράγκος

Υποψήφιος Διδάκτoρας, Μαθηματικός – Οικονομολόγος

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση για την έναρξη του φεστιβάλ

Κόκκαλης 1

φεστιβάλ 20

φεστιβάλ 19

φεστιβάλ 18

φεστιβάλ 17

φεστιβάλ 16

φεστιβάλ 15

φεστιβάλ 14

φεστιβάλ 12

Φεστιβάλ 7

φεστιβάλ 11

Φεστιβάλ 10

φεστιβάλ 9

Φεστιβάλ 8

Φεστιβάλ 7

Φεστιβάλ 6

Φεστιβάλ 5

Φεστιβάλ 3

Φεστιβάλ 2

Φεστιβάλ 1

 

Διαβάστε επίσης: