Κόσμος » Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα

Περισσότεροι από 105.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γούτα στη Συρία, περιλαμβανομένων άλλων 700 σήμερα, μετά την έναρξη της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα την επίθεση για την ανακατάληψη του ανταρτοκρατούμενου θύλακα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στρατό, η απομάκρυνση των αμάχων πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια «ανθρωπιστικών παύσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κύριος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη σύγκρουση, έδωσε εντολή για καθημερινές πεντάωρες καταπαύσεις του πυρός και τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν από την Ανατολική Γούτα. Στο μεταξύ, συριακές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην πόλη Χαράστα της Ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως μονάδες του στρατού άρχισαν να απομακρύνουν οδοφράγματα και να ανοίγουν δρόμους στη Χαράστα, ανοίγοντας τον δρόμο στις μονάδες του μηχανικού που θα καθαρίσουν την πόλη από εκρηκτικά που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι αντάρτες. EPA/YAHYA NEMAH EPA/YAHYA NEMAH Χθες η τελευταία ομάδα ανταρτών της Χαράστα συμφώνησε με την κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μαχητών της.

Χιλιάδες μαχητές της Άχραμ αλ-Σαμ και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν αυτή την εβδομάδα τη Χαράστα κατευθυνόμενοι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία. Περίπου 4.700 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1.300 ανταρτών, εκτιμάται πως εγκατέλειψαν τη Χαράστα τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ο συριακός στρατός σταμάτησε μετά τα μεσάνυχτα τον βομβαρδισμό της Ντούμα, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην ανατολική Γούτα.

Διαβάστε επίσης: